Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Vesna Lalić/Nova.rs

Misija Srbije u Ujedinjenim nacijama podnela je zahtev pri Savetu bezbednosti, za održavanjem vanredne sednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji. U zahtevu se navodi da se Srbi koji žive na teritoriji KiM namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima od strane vlasti u Prištini čiji je cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora. Da bi zahtev bio prihvaćen potrebno je devet od 15 glasova, a na pitanje da li će Srbija uspeti da dobije podršku, diplomata Duško Lopandić za portal Nova.rs kaže da sve zavisi od volje zapadnih zemalja i da bi održavanje takve sednice bila međunarodna opemena Kurtiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u petak da će Srbija tražiti hitnu sednicu Saveta bezbenosi, poručivši da piše uz to i pisma EU, Kini, Rusiji u kojima će ih obavestiti o situaciji na terenu.

“U skladu sa članom 35 Povelje UN podnosimo zahtev za održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti UN. Nadam se da će se sednica održati, nadam se da razumeju kakve su posledice ove zločinake odluke Kurtija”, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Podsetimo, Centralna banka Kosova donela je odluku, krajem decembra prošle godine, da se od prvog februara ukida dinar kao sredstvo plaćanja na teritoriji Kosova.

Šta piše u zahtevu?

Pozivajući se na član. 35 Povelje UN, Srbija je u pisanom zahtevu skrenula pažnju na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije.

„Naime, na ovoj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku je kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima. Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku“ navodi se u pismu.

Dodatno se napominje da je više od 14 odsto Srba u prethodnih godinu dana napustilo Kosovo jer su uslovi života nepodnošljivi.

PROČITAJTE JOŠ:

Koliko glasova deli Srbiju od sednice?

Savet bezbednosti UN čini 15 zemalja od kojih su pet stalnih a 10 su rotirajuće. U sadašnjem sastavu šest država članica Saveta bezbednosti nije priznalo nezavisnost Kosova, a devet jeste.

Da bi se sazvala hitna sednica prvo je potrebno da zahtev podrži neko od država koje su stalne članice u Savetu bezbednosti (Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska ili Sjedinjene Američke Države), potom da zemlja koja je predsedavajuća, što je u ovom slučaju Gvajana, stavi na predlog dnevnog reda zahtev. Kada se zahtev nađe na dnevnom redu, njega bi trebalo da podrži 9 članica, a pošto je ovo proceduralno pitanje nema prava veta, ne može niko da blokira.

Da li će Srbija uspeti da ispuni sva tri koraka i da dođe do toga da Savet bezbednosti raspravlja o situacija na Kosovu, diplomata Duško Lopandić kaže da zavisi od jednog faktora.

Duško Lopandić Foto:Mateja Stanisavljevic/ATAImages

„Suština je da li će zapadne zemlje dozvoliti da se raspravlja u UN imajući u vidu da su one u načelu relativno rezervisane prema takvim zahtevima s jedne strane. S druge strane po mom mišljenju prištinske vlasti su prekardašile, preglazile sve kada se radi o nekoj primeni dogovorenih stvari u Briselskom dijalogu“ kaže Lopandić.

Ukoliko dođe do sednice Lopandić smatra da bi to bilo simbolično međunarodno upozorenje za Kurtija.

„Ako bi došlo na raspravu to bi bio još jedan znak, neka vrsta opomene zapadnih zemalja Kurtiju direktno u smislu kom je već govereno, davane su izjave već zvaničnika o jednostranim akcijama njegove polacije. Ne mogu da predvidim da li će do toga i zaista doći“ zaključuje Lopandić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar