Foto: NOVA S

U emisiji "Među nama" gost Maje Nikolić bio je analitičar i direkotor Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Branko Čečen koji je govorio o potezima vlasti u borbi protiv korone i kontroli medija.

Komentarišući dvostruke aršine nadležnih tokom vanrednog stanja gde su obični građani dobili izuzetne visoke novčane kazne i kazne pritvora zbog kršenja zabrane kretanja, a sa druge strane one ne važe za sve,  kao što je slučaj sa pozantim fudbalerom i pevačem, Čečen je rekao da je teško da smo mogli da očekujemo nešto drugo.

„Videli smo da su aršini drugačiji i u sudstvu i mnogim drugim institucijama za različite ljude, za ljude bliske vlastima ili na različite načine važne vlastima. Nažalost, to se sad događa u vreme kada to ne bi smelo da bude. Ili zakon važi za sve  podjednako ili ni za koga“, naglasio  je on.

Prema njegovom mišljenju, ovo je  pokazatelj toga u kakvom stanju je naša zemlja i ova  epidemija je jedan ozbiljan izazovni test za državu.

Na pitanje  šta se u mežuvremenu promenilo kada su nadležni na početku epidemije slali poruke da su svi isti i da nikoga neće spasiti, Čečen je rekao da mi jednostavno imamo vrlo korumpirano društvo koje je na svim nivoima izloženo uticajima svakoga ko ima nešto više novca u džepu ili je nešto bliži vlasti i to se nastavlja i sada .

„Mnogo puta smo imali gromoglasne najve da će svi snositi kazne pa se nije ništa dogodilo. U svakom slučaju imali smo tu žurku u Kroun plazi, pa su za njih propisane neke male kazne, a  onda jedan poljoprivrednik koji se  vraćao sa njive, pokušavao tamo da zaseje nešto, bude uhapšen i dobije krivičnu prijavu“, kaže direktor CINS-a.

To je vrlo tužno, napomenio je on dodajući da jednostavno nije lepo i nije pristojno sada izdvajati bilo koga i tretirati ga bolje nego bilo koga drugog.

Komentarišući vest da je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično uručio medicinsku pomoć i respiratore u Novi Pazar iako su, kako se moglo čuti, oni stigli nekoliko dana ranije, Čečen je podsetio na sličnu situaciju koja se dogodila pre nekoliko godina kada su ljudi čekali zavejani u snegu da bi stigle kamere i predsednik Srbije.

„Žao mi je ako je to tako. Ne postoji nijedan  ozbiljan razlog da lično predsednik bilo šta odnosi negde tamo. Valjda je on i zdravstveni sistem taj koji će da dodeli respiratore onima kojima su potrebni po nekoj listi prioriteta.  Ja sam čak čuo u tom snimku da neko tvrdi da je to njegova lična donacija. Kako može da bude njegova donacija, valjda je on predsednik države koja nabavlja respiratore, koje ih je onda daje nekome jer su im potrebni a to je u ovom slučaju Novi Pazar, a ne da to bude  PR kampanja“, rekao je on.

Na pitanje da li je sada u vreme epidemije koronavirusa  nekulturno pričati o političkim pitanjima i biti u funkcionerskoj kampanji, Čečen je rekao da bi sada  bilo loše da se prriča o pridruživanju NATO  i priznavanju Kosovu.

„To sada  treba odložiti,  ali sve ono što se tiče odluka države takođe je i politička odluka. Razlozi za kritike političara i funkcionera pojavile su se zahvaljujući njihovom  nečinjenju i potpuno suprotstavljenim porukama koje šalju javnosti u roku od samo par nedelja, u nekoegzistentnim brojevima obolelih medicinara, koje kada se saberu po bolnicama pokazuju različite cifre u odnosu na one koje se saopštavaju na konferencijama za novinare“, objasnio je Čečen.

Prema nejgovim rečima, odsustvo svake kritike je početak kraja i  pristajanje na diktaturu.

„To bi bilo veoma štetno. Da bi se izvukli iz svega ovoga treba da iskoristimo svaki mozak, svaku glavu i svaku pamet koju imamo, a ne da  sve svodimo na jednu glavu, jedan mozak, jednu pamet  pa kakva god da je ona“, zaključio je direktor CINS-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram