Miša Brkić Foto:FoNet/Milica Vučković

“Moja glavna zamerka vlastima je što su dijalog o litijumu banalizovale… Mi imamo debatu stručne javnosti o tome i mislim da bi na tome trebalo da ostane, bez mešanja politike", izjavio je novinar Miša Brkić. Komentarišući rezultate istraživanja prema kojima više građana veruje Aleksandru Vučiću nego institucijama, on je kazao da je “žalosno da jedan predsednik vodi državu u kojoj svaki peti građanin ima poverenja u parlament i u katastar”. “Ako građani nemaju poverenja u te dve institucije, onda je to razvaljena država”, rekao je Brkić.

Prema istraživanjima o tome kojim institucijama građani Srbije veruju, Aleksandru Vučiću veruje najviše tj. 55 odsto građana, dok najmanje poverenja imaju u Skupštinu Srbije i Republički geodetski zavod.

“Žalosno je da jedan predsednik vodi državu u kojoj svaki peti građanin ima poverenja u parlament i u katastar. Parlament je ključna institucija jednog demokratskog društva… Druga je Katastar. Za mene je to trezor u kome su pohranjeni podaci o vlasništvu svih građana Srbije – i državne i privatne imovine. Ako hoćete da imate tržišnu ekonomiju, morate da imate katastar u koji svi građani imaju poverenja. Ako građani nemaju poverenja u te dve institucije, onda je razvaljena država”, rekao je Brkić, piše N1.

On je dodao da je „iz godine u godinu, od početka vladavine SNS-a i Aleksandra Vučića, on ili kao potpredsednik vlade ili kao premijer, pa onda i kao predsednik fokusirao u svojim rukama sve moguće teme, oblasti života“.

„Tako da danas ne možete ni da smanjite liste čekanja za operacije, ako predsednik o tome nešto ne kaže, to sutra morate da uradite”, kazao je Brkić.

Dodao je da je Vučić “svojom voljom prigrabio više vlasti nego što mu Ustav dozvoljava”.

Jučerašnja sednica Skupštine Srbije bila je, po mišljenju delu javnosti odsudna bitka.

“Da neko pravi istraživanje javnog mnjenja na dnevnom nivou, verovatno bi većina imala više poverenja u Vučića u Hamburgu (gde se predsednik sastaje sa Olafom Šolcom) nego u parlament. Ta jučerašnja sednica nije nikakva odsudna bitka… Nažalost, ja nisam siguran da će ta rasprava dovesti do nečega, do nekih racionalnih odluka nas građana koje ti ljudi zastupaju u parlamentu”, ocenio je Brkić.

Loše politizovati priču o iskopavanju litijuma

On je rekao da razume opoziciju koja se protivi projektu iskopavanja litijuma, ali da misli da dijalog o tome treba da bude lišen politike.

“Moja glavna zamerka vlastima je što su dijalog o litijumu banalizovali do nivoa na kojem je npr. pitanje da li će neka estradna zvezda da izda novi album… Ovo neće ubediti građane u jedno ili drugo. Ne dopada mi se način na koji je priča o projektu politizovana. Ona mora da izađe izvan političkih okvira i da se svede na dijalog koji će običnom građaninu u Srbiji objasniti vrednosti i mane toga. Mi u javnosti imamo debatu stručne javnosti o tome i mislim da bi na tome trebalo da ostane, bez mešanja politike, što je u Srbiji teško”, naglasio je Brkić.

PROČITAJTE JOŠ

On je rekao da je važno odgovoriti na pitanje “kom bloku država na planeti pripada Srbija”.

„Jesmo li mi država kao recimo SAD, Kina, Irska, Izrael i pri tome ne mislim na ova ratna zbivanja tamo… Dakle, jesmo li kao te države, koje svoj prosperitet zasnivaju na znanju? Nismo. Hoćemo li biti skoro? Nećemo. Kome pripadamo? Pripadamo državama čiji se razvoj zasniva na sirovinama. Dakle, Rusija – energenti, rude, metali, zemlje Bliskog istoka koje imaju naftu… Srbija ima prirodna bogatstva”, naveo je Brkić.

On je dao primer Irske koja je, kako je rekao, do pre par decenija bila jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope i sveta.

“Danas je jedna od najprosperitetnijih, između ostalog političkom odlukom, jer se rukovodstvo zemlje odlučilo da promeni razvojnu paradigmu. U Srbiji toga nema. Zašto? Zato što imamo političare kakve imamo“, ocenio je Brkić.

On je dodao da, kada je reč o pitanju potencijalnog iskopavanja litijuma, postoje dve varijante.

“Ili da saslušate razne vrste struka pa da građani kažu šta je odluka, ili predsednik države potpiše dekret i kaže tako će da bude. Nema treće varijante. To bi trebalo da bude demokratija”, rekao je Brkić.

Komentarišući teze da je u Srbiji u toku pronevera milijardi evra, preko projekata kao što su Beograd na vodi, Expo, Brkić je kazao da, kada su uništene nezavisne institucije, „onda su otvorena vrata za sve vrste malverzacija“.

“Kada u jednom društvu imate uništene nezavisne institucije koje treba da se bave i kontrolom izvršne i predsedničke vlasti, onda su vam otvorena vrata za sve vrste malverzacija, lopovluka, korupcije, privatizacije javne imovine. Kako tome da se suprotstavite kad institucije koje su za to zadužene ne postoje”, zaključio je za N1 novinar Miša Brkić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar