Odluka da li će se ići na nove izbore u Beogradu zavisi od doktora Branimira Nestorovića i odbornika sa njegove liste. Ukoliko Nestorović kaže ne ponudi vlasti, izbori u glavnom gradu biće već kroz nekoliko meseci. Ipak, najava Nestorovića da ne želi ništa da ima sa opozicijom sa liste "Srbija protiv nasilja", upadljivo odsustvo kritike prema SNS i "počasno" mesto u fotelji na televizijama sa nacionalnom frekvencijom govore da je Nestorović mnogo bliži podršci režimu, nego njegovoj oštroj kritici.

Kada se u javnosti pomene ime prof. dr Branimira Nestorovića (69), većina građana setiće se bar jedne od apsurdnih izjava i stavova, koje je ovaj lekar zagovarao proteklih godina, naročito od pojave pandemije koronavirusa, tokom koje je govorima briljirao, još kao član “prve postave” Kriznog štaba.

Kada su članovi Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa prvi put javno nastupili 26. februara 2020. godine na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, najviše pažnje privukao je upravo Nestorović.

Foto:TANJG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SAVA RADOVANOVIĆ

U trenutku kada niko nije znao šta se dešava, niti kakva opasnost preti, pulmolog je o koronavirusu govorio kao o „najsmešnijem virusu“, koji je od tada do danas odneo gotovo sedam miliona života u svetu.

„Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplaši najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva, koji na Fejsbuku postoji“, rekao je tada, a potom pozvao građane da idu u šoping u Milano, u periodu kada je u tom delu Italije prijavljivan sve veći broj zaraženih, što je neskrivenim smehom tada podržao i predsednik države Aleksandar Vučić.

Foto:Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Zbog pritiska javnosti Nestorović je sklonjen iz Kriznog štaba, ali je nastavio da deluje na alternativnim kanalima.

PROČITAJTE JOŠ...

Reputacija čoveka koji jednostavno i razumljivo govori širokim masama, ali neretko van bilo kakve logike i istine, dovela ga je do prostora u programima na delu televizija sa nacionalnom frekvencijom.

U programima posle ručka, kako su se kolokvijalno nazivali i emisijama koje su se bavile „aktuelnostima“, Nestorović je govorio o bolestima, ratu u Ukrajini, svetskim zaverama, vanzemaljicma, tvrdnji da bogati ne umiru od raka

Mesecima, odnosno gotovo godinama, Nestorović je dolazio do sekundi, minuta i sata na gostovanjima na nacionalnim frekvencijama što mu se na kraju očigledno prelilo na glasove na izborima. Od tada kreće Nestorovićev politički uspon koji je doživeo vrhunac ulaskom u parlament gde je njegova lista dobila 13 mandata.

Branimir Nestotović Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Nestorović je odmah rekao da neće sa opozicijom, što je bio jasan signal kako vidi svoje političko delovanje. Istina je i da je isključio mogućnost saradnje sa vlastima, ali ako se ispune određeni preduslovi za takvu podršku. Sa druge strane, za Nestorovića nema ni promila šanse za rušenje režima.

Njih je optužio za Majdan u Beogradu, rušenje ustavnog poretka i delovanje protiv interesa Srbije i Kosova.

U 2024. godini nije se previše eksponirao, niti davao je izjave da li će podržati vlast u Beogradu.

Branimir Nestorović Foto:Medija centar Beograd

Imaju ponude našim odbornicima, znate već kako to funkcioniše, u to ne mogu da se mešam, ne možemo da se mešamo u ličnu odluku svakog čoveka. Ako se neko proda – mislim da je idiot”, kazao je Nestorović.

Za sada nedostaju dva odbornika da SNS i SPS imaju većinu u Skupštini grada Beograd, a sa liste Branimira Nestorovića nisu rekli da li bi “prešli” na stranu vlasti.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Prema informacijama portala Nova.rs, dva odbornika s Nestorovićeve gradske liste razgovarali su sa Aleksandrom Šapićem i načelno prihvatiili njegovu ponudu.

Jedan od njih je ni manje ni više, nego Aleksandar Jerković, nosilac liste na beogradskim izborima.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

“Dok ne budu konačni rezultati izbora, dok ne bude sve definitivno, rekao sam svima da neću davati izjave. Mislim da bi sve drugo bilo neozbiljno. Ako Vam nije problem kada prođu žalbe i svi rokovi, onda ću vrlo rado da se odazovem, da gostujem, šta god bude trebalo nije problem”, kazao je nedavno Jerković za Nova.rs.

Iz opozicije nemaju dilemu da Nestorović nije u istoj borbi sa njima.

“Da je Nestorović opozicija, on bi odmah, već prve večeri, čestitao na rezultatu koaliciji “Srbija protiv nasilja” i koaliciji NADA i pozvao da zajedno formiramo vlast. To se nije desilo i nema govora o tome da je on opozicija. S druge strane, to što on trenutno ne formira vlast s Vučićem, to je isključivo zato što Vučiću to u ovom trenutku ne odgovara”, rekao je nedavno u intervjuu za Novu Miroslav Aleksić.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

I mnogi politički analitičari ocenili su kako je moguće da će Nestorović biti izlazna strategija za nove beogradske izbore. Time bi, prema njihovim rečima, formalno ostao u opoziciji, ali sa zadatkom da obezbedi nove izbore.

Ipak, nije isključeno ni da će Nestorović u narednih mesec dana podržati većinu i obezbedi Šapiću novi mandat na čelu Beograda.

BONUS VIDEO: Stefan Slavković – Sudbina desnice zavisi do doktora Nestorovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare