Borko Stefanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je u Trstu, na konferenciji u okviru Centralnoevropske inicijative, da eventualne restriktivne mere Evropske unije ne smeju biti usmerene ka građanima Srbije, nego isključivo ka pojedincima odgovornim za događaje u selu Banjska na severu Kosova.

Na konferenciji šefova spoljnopolitičkih odbora parlamenata članica CEI, Stefanović je rekao da su za „smrt i nasilje“ u Banjskoj 24. septembra krivi pojedinci i da „oni moraju odgovarati za sve što su uradili, baš kao što moraju odgovarati i oni koji već duže vreme sprovode nasilne mere protiv Srba (na Kosovu) u pokušaju da ih primoraju da napuste njihove domove“, prenela je Stranka slobode i pravde.

„Svaka eventualna restriktivna mera, ako je iko u EU bude donosio, ne sme biti usmerena na građane Srbije, već isključivo na ljude koji su povezani sa višegodišnjim nasiljem i pogrešnim koracima na Kosovu i Metohiji. Naš narod ne sme ponovo biti žrtva istih ljudi koji su vodili našu zemlju i 1990-ih“, kazao je Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Stefanović je ukazao i na „ogroman pritisak“ Prištine i premijera Kosova Aljbina Kurtija na Srbe i dodao da je „potrebno naći konkretna rešenja kroz dijalog Beograda i Prištine kako bi se rešili postojeći problemi“, saopštila je Skupština Srbije.

„Rasprava o statusu ne može ništa da doprinese, jer Beograd ne može priznati nezavisnost Kosova i Metohije“, naveo je Stefanović.

Šefovi spoljnopolitičkih odbora parlamenata članica CEI pozvali su vlade država Evropske unije iz te regionalne inicijative da zauzmu jasan stav i pruže snažnu podršku što skorijem ulasku Zapadnog Balkana u Uniju, navodi se u saopštenju srpskog parlamenta. Stefanović je rekao da je „važno da Zapadni Balkan u što kraćem roku postane deo Evropske unije“ i da Unija „mora da nađe način da to učini mogućim“.

On je na konferenciji imao bilateralne susrete sa kolegama iz Italije, Poljske, Ukrajine, Slovenije, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, sa kojima je razgovarao o unapređenju bilateralne i parlamentarne saradnje, perspektivama proširenja EU na Zapadni Balkan i situaciji u Evropi i svetu.

BONUS VIDEO – Radić: Kosovo i dešavanja u Gazi nisu glavne teme za NATO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar