Žosep Borelj Foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je večeras da je na sastanku u Briselu postignut "važan, ali simboličan" korak ka formiranju Zajednice srpskih opština, što je, kako je naveo, jedna od dve dobre vesti sa tog sastanka, pored usvajanja Deklaracije o nestalim osobama.

Rekao je da je važno što je usvojena deklaracija o nestalima, i da je konačno došlo vreme da se zatvori to poglavlje.

On je dodao da su dve strane uprkos neslaganjima, prihvatile da uskoro započnu pregovore o ZSO.

„Upravljački tim kosovskih Srba je konačno stranama predstavio prvi nacrt o statutu ZSO, koji nije finalan, već polazna tačka. To je u skladu sa članom 7 novog sporazuma. Ovaj nacrt predstavlja važan deo sporazuma“, rekao je Borelj.

On je istakao da su veoma udaljeni stavovi dve strane o prirodi zajednice koja treba da bude formirana.

„Nisam očekivao ništa drugo. Bio sam siguran da strane imaju drugačiji stav o prirodi ZSO, ali čak i pored neslaganja, prihvatile su da započnu pregovore o ZSO u bliskoj budućnosti, uzimajući ovaj prvi nacrt kao polaznu tačku“, naveo je visoki predstavnik EU.

On je pozvao obe strane da u tom procesu učestvuju na konstruktivan način, u dobroj veri i da budu spremne da postignu kompromis.

Naveo je da će proces biti inspirisan postojećim evropskim praksama i modelima kojih, kako je rekao, ima mnogo u Evropi.

„U svakoj zemlji možete naći model koji će biti uzet u obzir tokom procesa“, naveo je on.

On je naveo da će na pregovorima o ZSO kao polazna tačka biti uzet nacrt koji je danas predstavio Upravljački tim Srba sa KiM.

„Pozivam obe strane da u ovom procesu učestvuju na konstruktivan način, u dobroj veri i da budu spremni da postignu kompromis“, poručio je visoki predstavnik EU.

Borelj je istovremeno izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije situacije na severu Kosova i Metohije.

„Još jednom izražavam veliku zabrinutost o situaciju na severu Kosova posle skorašnjih izbora sa niskom izlaznošću. Jasno je, s obzirom na to, da oni ne nude dugoročno poltiičko rešenje. Naprotiv, imaju potencijalu za eskalaciju i da unize implemetaciju sporazuma. To nije ono što želimo da se desi, nadam se da niko ne želi, ali je veliki rizik. I zato sam apelovao na obe strane da nađu rešenje koje omogućava kosovskim Srbima da se vrate u institucije koje su napustili u novembru“, naveo je Borelj.

***

BONUS VIDEO – Vučić: Ili će se prihvatiti dogovoreno ili je kraj svega

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar