Konstitutivna sednica skupštine grada Beograda biće održana 19. februara, dok datum za konstituisanje nacionalnog parlamenta još nije utvrđen. Prema najavama bivšeg predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića, ali i prema zakonskom roku, sednica bi morala da se održi do 11. februara. Pitali smo opoziciju kakav je njihov plan i da li će učestvovati u radu gradske i republičke Skupštine.

Zakonski rokovi ali i najave pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke kažu da će Narodna skupština Republike Srbije biti konstituisana pre beogradske.

I dok je sigurno da će konstitutivna sednica skupštine Beograda biti održana 19. decembra, samo tri dana pre isteka zakonskog roka, o preciznom datumu za konstitutivnu sednicu nacionalnog parlamenta i dalje se ćuti.

Poslednju u nizu najava dao je bivši predsednik Skupštine Vladimir Orlić , inače čovek koji treba da sazove konstitutivnu sednicu.

„Sve ide po planu i zakonu. Najkasnije do 11. februara će biti održana konstitutivna sednica Parlamenta. Onda će se pristupiti donošenju zakona koji su neophodni za formiranje Vlade i na kraju će biti izabrani oni ljudi koji će moći da sprovedu plan ‘Srbija 2027 – skok u budućnost’“, rekao je Orlić.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog velikog broja izbornih nepravilnosti koje su zabeležene 17. decembra na izborima, opozicija je u više navrata osporavala legitimitet buduće vlasti, zbog toga se u javnosti postavljalo pitanje koju će opozicija taktiku odabrati u institucionalnoj borbi kako bi došla do svog cilja, odnosno ponavljanja izbora.

Neki opozicioni lideri pominjali su kao opciju opstrukciju rada parlamenta, ali predsednik Pokreta slobodnih građana i poslanik liste “Srbija protiv nasilja” Pavle Grbović kaže za portal Nova.rs da još nisu doneli odluku o tome kako će delovati u Narodnoj skupštini.

“U narednim danima na nivou koalicije donećemo odluku o tome da li ćemo i na koji način učestvovati na toj sednici, ali i generalno u radu parlamenta. Jasna je namera vlasti da odugovlači i da Narodnu skupštinu liši smisla i svede je na forum za rasprave na nivou rijaliti programa. Umesto toga Skupština treba da ima ključnu ulogu u prevazilaženju ove krize, da formira tela sa izvršnim ovlašćenjima koja bi pročistila birački spisak i omogućila da ponovljeni izbori proteknu u normalnoj atmosferi. Za to je potrebna politička volja koju sa strane vlasti nećemo videti ukoliko ne bude jakog pritiska i domaće i međunarodne javnosti”, kaže Grbović za naš portal.

Foto: Nova

On veruje da će sednica biti zakazana za 6. februar.

“Verovatno u nameri da se preduhitri Rezolucija Evropskog parlamenta, koja će biti veoma kritički nastrojena prema izbornim manipulacijama SNS. Nažalost, ta sednica će biti održana i pre odluke Ustavnog suda o zahtevu za poništavanje izbora”, smatra Grbović.

Iako je datum konstitutivne sednice već poznat, beogradski predstavnici liste Srbija protiv nasilja u narednim danima će odlučiti kako će nastupati. Odbornik sa liste “Srbija protiv nasilja” i čan stranke SRCE Boško Šindić rekao je za Nova.rs da će do 19. februara, za kada je planirana sednica, koalicija izaći sa jedinstvenim stavom.

“Nemamo još jasan dogovor, u svakom slučaju ne verujem da ćemo otkrivati pre početka sednice. Videćemo da li će dogovor biti da ne prisustvujemo ili neka vrsta opstrukcije. Podsećam ovi izbori su pokradeni i neregularni, zbog čega mi tražimo ponavljanje izbora, takođe se nadamo da neće doći do još veće zloupotrebe i kupovine nekih odbornika kako bi se napravila većina”, zaključuje Šindić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar