Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Čak 330 amandmana predložili su predstavnici Evropskog parlamenta na nacrt izveštaja o Srbiji koji je pripremio slovački predstavnik Vladimir Bilčik, inače izvestilac za Srbiju, piše Jutarnji list.

Kako navodi hrvatski portal, to nije iznenađenje s obzirom na brojne teme vezane za Srbiju koje interesuju evroposlanike, od odnosa Srbije i Kosova, veza Srbije sa Rusijom, kršenja slobode medija, brojnih skandala do napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

„Srbija se u nacrtu i amandmanima kritikuje za nepoštovanje stavova EU u vezi sa sankcijama Rusiji, za pomoć u zaobilaženju sankcija, a čak se predlaže i zamrzavanje pristupnih pregovora i uskraćivanje finansijske pomoći EU zbog toga. Od Srbije se takođe traži da normalizuje odnose sa Kosovom kroz međusobno priznanje dve države“, piše u tekstu objavljenom na poratlu Jutarnji.hr.

Međutim, piše Jutarnji, novost u predloženim amandmanima je uvrštavanje Telekoma Srbije u izveštaj, kao primera dominantnog položaja na medijskoj sceni, koji pomaže ruskim medijima u širenju propagande i bliskosti Vladi Srbije.

Na primer, u jednom amandmanu se navodi da se „osuđuje otvaranje kancelarije RT (ranije Russia Todai) u Beogradu“ i „osuđuje državni Telekom Srbija zbog omogućavanja emitovanja“.

Drugi amandman izražava „zabrinutost za poslovanje Telekoma Srbije, u većinskom vlasništvu Vlade Srbije, uz stalne optužbe da vladajuća stranka koristi telekom da utiče na srpsko medijsko tržište preuzimanjem i finansiranjem raznih medija“.

U Evropskom parlamentu je praksa da se zbog veoma velikog broja amandmana dogovaraju takozvani ‘kompromisni amandmani’, kako bi se lakše dobila neophodna većina i znatno smanjio broj jer su u velikoj meri slični.

Ali u ovom slučaju, kako prenosi N1 Srbija, izveštač Bilicik, kojeg mnogi poslanici Evropskog parlamenta privatno smatraju prilično bliskim Vladi Srbije, posebno u suprotnosti sa nezavisnosti Kosova, sam je predložio da se amandmani u kojima se pominje Telekom biti izbačen i pre glasanja.Srbija. Ali takvi pokušaji nisu uspeli. Biličik je odbio da komentariše za N1. Imao je sastanke sa predstavnicima Telekoma Srbije, što nije sporno.

Inače, Telekom Srbije je upisan u registar transparentnosti Evropskog parlamenta. Telekom je nedavno otvorio svoju kancelariju u Briselu, a pod tim telekomom je i TV stanica „Euronjuz Srbija”.

Foto:Filip Krainčanić/Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Lobiranje za amandmane je trenutno izuzetno osetljiva tema u Evropskom parlamentu nakon izbijanja skandala o podmićivanju predstavnika od strane vlasti trećih zemalja, a poimence se pominju Katar i Maroko.

Nekoliko bivših i sadašnjih poslanika je u zatvoru zbog afere, uključujući potpredsednicu Evu Kaili. Belgijski policajci su čak pronašli velike količine novca kod osumnjičenih i članova njihovih porodica tokom njihovih operacija. Lobiranje je potpuno legitimno, pa i preko plaćenih lobista, ali je posle pomenute afere ovo pitanje postalo izuzetno osetljivo.

Glasanje za amandmane na izveštaj o Srbiji biće održano krajem aprila, nakon čega će uslediti rasprava i glasanje na plenarnoj sednici u maju, navodi Jutarnji.hr.

***

BONUS VIDEO: Ratko Femić: Bilčik je i do sada znao da „zažmuri na jedno oko“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar