Foto: Shutterstock

Bivši kosovski diplomata Ljuljzim Peci rekao je da okvir kosovsko-srpskog sporazuma koji je predstavljen u prištinskim medijima nije tačan, zato što se u njemu ističe da će Kosovo priznati i pet zemalja EU koje još to nisu učinile, a one moraju biti njegove potpisnice da bi bio pravno valjan.

Drugi razlog koji okvir sporazuma o kojem su juče pisali mediji u Prištini „čini sumnjivim“, po Peciju je rečenica u vezi sa priznanjem Srbije „kao političkog i ekonomskog lidera regiona“.

„Takva terminologija ne postoji u savremenim pravnim aktima, jer podrazumeva legalizaciju hegemonije i kršenje principa međunarodnog prava jednakosti država“, piše on.

Prema njegovim rečima razlog da to „liči na tekst za ispunjavanje bolesnog ega nekih regionalnih lidera, koji misle da mogu da postanu gospodari u stranim kućama“.

On je rekao da je do ovih zaključaka došao nakon svestrane analize onoga što je objavljeno u medijima u Albaniji i na Kosovu.

Inače prema okviru koji je objavio albanianpost.com, 2023. godine trebalo bi da bude potpisan drugi sporazum za normalizaciju odnosa, posle onog iz 2013, kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne bi priznala.

U kasnijoj fazi, hipotetički nakon 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o međusobnom priznanju, kao preduslovu za članstvo obe zemlje u EU.

Plan je prema albanianpost.com predstavljen u novom okviru sporazuma Kosova i Srbije, koji je sastavljen nakon angažovanja savetnika predsednika Emanuela Makrona i kancelara Olafa Šolca.

Ako predlog bude prihvaćen, po sporazumu koji bi bio potpisan iduće godine, pet zemalja EU koje to još nisu učinile priznaće Kosovo, dok će Srbija imati koristi od ogromne finansijske i ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.

BONUS VIDEO – Nova otpriznavanja Kosova – kec iz rukava ili blef Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar