Ana Eraković i Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Koalicija „Biramo Niš“ podnela je danas Višem javnom tužilaštu u Nišu krivičnu prijavu protiv predsednice opštinske izborne komisije Gradske opštine Palilula Gordane Ristić i protiv sekretarke te izborne komisije Slobodanke Đorđević Mladenović zbog osnova sumnje da su izvršile krivično delo zloupotrebe službenog položaja i krivično delo povreda na pravo kandidovanja.

Advokatica i kandidatkinja za odbornicu koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović kazala je da su krivične prijvate podnete nakon uvida u izborni materijal izborne liste „Aleksandar Vučić – Palilula sutra“ , Ruske tranke „Rusija i Niš u srcu – Tihomir Perić“ i izborne listea „Snaga“, koalicione lista manjinskih stranaka Crnogorske i Grčke stranke.

„Predsednica i sekretarka opštinske izborne komisije u Paliluli su prospustile zakonsku obavezu da provere ispravnost podnetih kandidatura, potpisa i ostalih pratećih priloga uz listu kandidovanja i tako je došlo do toga da tri kandidata liste „Aleksandar Vučić – Palilula sutra“. Pod rednim brojem 16, 17 i 18 nemaju očitanu ličnu kartu kako je propisano zakonom, tako da se ne može se utvrditi gde su imali biračko pravo, da li ga imaju u opštini Palilula i da li uopšte mogu da budu kandidati na toj listi. Ta lista nije mogla da bude proglašena jer ne ispunjava zakonom propisane uslove. Ista situacija se ponavlja i kod liste „Snaga“, s tim što se kod njih radi o rednim brojevima pet i šest“, rekla je Milutinović na konferenciji za medije ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Milutinović je istakla da su predsednica i sekretarka Opštinske izborne komisije opstruirale proces kandidovanja listi „Biramo Niš – Biramo Palilulu – Aleksandar Živadinović“, što je krivičnim zakonom propisano kao krivično delo. Prema njenim rečima, predsednica i sekretarka Opštinske izborne komisije propustile su da po hitnom postupku provere ispravnost uslova za proglašenje izborne liste „Biramo Niš“ i time su omogućile privilegovan položaj Ruskoj stranci, odnosno drugo mesto na biračkim listićima.

„Niz nepravilnosti uočili smo u izbornom materijalu Ruske stranke, tako da smo morali da krivičnu prijavu podnesemo njihovom nosiocu liste Tihomiru Periću. On je neovlašćeno prikupio lične podatke za više desetina lica koja su navodno dala saglasnost njihovoj listi, a potpisalo ih je evidentno isto lice“, izjavila je Milutinović i dodala da koalicija „Biramo Niš“ smatra svojom obavezom zaštitu prava i glasa, pravo na kandidovanje i jednak tretman za sve građane.

PROČITAJTE JOŠ:

Advokatica i narodna poslanica Ana Eraković kazala je na konferenciji za novinare da je Koalicija „Biramo Niš“ odlučila da podnese krivične prijave protiv predsednice i sekretarke Opštinske komisije, sa ubeđenjem da jedino sud može da kazni počinioce krivičnog dela.

„Mi smo mogli da podnesemo prigovor izbornoj komisiji, ali članovi izborne komisije preglasavaju naše članove izborne komisije. Upravo zbog toga se aktuelna vlast trudi da što više ima svojih listi, jer svaka lista proširenim izbornim komisija i to im omogućava da nas preglasaju, a samo naši članovi ukazuju na nepravilnosti“, rekla je Eraković.

Ana Eraković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nosilac liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković istakao je da Niš konačno ima šansu za pobedu aktuelne vlsti i pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore 2. juna.

„Imamo 1.000 ljudi koji će na izborima čuvati biračka mesta i dati sve od sebe da sačuvaju izbornu volju građana na izborima. Imamo i sjajne pravnike će čuvati svaki glas i znaće da zaštite izbornu volju građana Niša. Sprečićemo svaki pokušaj krađe glasova. Svaki pokušaj krađe glasova je pokušaj krađe budućnosti građana Niša“, istakao je Stanković.

Đorđe Stanković Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Koaliciju „Biramo Niš“ čini Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana, kao i građanski aktivisti i političari stranaka koje ne učestvuju u izborima.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare