Tražićemo detaljnije dokaze od SAD jer su u pitanju ozbiljne optužbe. Imamo pravo da znamo, jer to zbog čega su Vulinu uvedene sankcije je skandalozno i mi samo možemo da se stidimo što je on još uvek na čelu BIA, izjavila je za N1 narodna poslanica Zeleno-levog kluba Biljana Đorđević.

Đorđević je u emisiji Dan uživo na N1 rekla da je još pre dva meseca sa protesta „Srbija protiv nasilja“ upućen zahtev za smenu Aleksandra Vulina.

„Skupština nije nadležna za njegovu smenu pa ni mi poslanici ne možemo ništa ali ćemo u narednim danima naći neku novu formu kako da u Skupštini, posle ovoga sa uvođenjem sankcija, otvorimo temu da Vulin bude smenjen. To isto se odnosi i na ministra Gašića. Apsolutno je jasno da taj dvojac Vulin-Gašić apsolutno zaslužuje da ode i da obojica moraju da dgovaraju“, rekla je narodna poslanica.

Ona je objasnila i da je današnja izjava predsednika Vučića u „putinovskom narativu“, jer kako je objasnila „Srbija je jedan hibridni režim, a ne slobodno demokratsko društvo“.

„Koren nasilja nalazi se u institucijama. Protesti se odmah etiketiraju kao zavera zapada. Ne tvrdim da se globalni spor dešava, jasno je da su oštre podele u svetu, ali kada je reč o Vulinu, u odluci SAD on se ne dovodi u vezu sa Rusijom, već sa organizovanim kriminalom i rekla bih da u svemu tome ima više od onoga što mi znamo. Zato ćemo tražiti sve informacije“, istakla je ona.

Đorđević kao veliki problem vidi i to što mnogi građani nemaju sve ove informacije kao i da ukoliko ih imaju one mogu da deluju „komplikovano i teško“.

„Mi smo duboko kriminalizovana zemlja. Sa jedne strane imamo neke institucije i ljude koji pokušavaju da se bore unutar njih, a imate i one koji su unutar instiucija kriminalizovani, a često i same institucije rade protiv nas. To je jako opasan trenutak i moramo da delujemo unutar sistema ali i izvan – raznim pritiscima“, objasnila je Đorđević.

Kada je reč o smeni Vulina, ona je rekla da je sada „lopta u dvorištu onog ko može da smeni Vulina“.

Komentarišući proteste „Srbija protiv nasilja“ Đorđević je rekla da na njima postoji zančajna energija koja nije splasnula i da veruje da će tako biti i ubuduće.

„To je važno jer i zbog protesta i pritiskaka sa protesta saznajemo nove stvari, infomišemo ljude koji nisu informisani o tome šta se dešava. Kada smo na ulicama ta promena se dešava u nama i to je centralna stvar protesta. Ne mirimo se sa tim da živimo u mafijaškoj državi“, objasnila je Đorđević.

Ona je istakla i da izbori nisu i ne mogu biti cilj protsta jer su ljudi izašli na proteste posle tragedija koje su se dogodile.

„Zahtevi su vezani za sistem odgovornosti, a priča vlasti o izborima je skretanju pažnje sa droge i umešanosti u organizovani kriminal na nešto drugo. Vlast takvim pričama skreće pažnju sa onoga zašto smo na ulicima, a to su tragedije. Ako to zaboravimo onda bi to bio šamar onima koji su doživeli te tragedije i svima koji su na ulicama“, zaključila je narodna poslanica.

BONUS VIDEO: Vučić prvi put o američkim sankcijama Vulinu: Kokain nije pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Beloj kući

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar