Ko je u subotu prošetao kejom u Beogradu ili ušao u tržni centar mogao je da vidi do “zuba” naoružane pripadnike Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Oni su se na "terenu" pojavili posle stravičnog terorističkog napada u Moskvi, odnosno nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji, što je trebalo da ulije poverenje građanima da su bezbedni. Stručnjaci, ipak, ocenjuju da je ovo samo marketinški potez i da to nije zadatak BIA, te se pokazivanje snage sa dugim cevima ne može označiti kao stvarna borba protiv terorizma.

U nezapamćenom terorističkom napadu u Moskvi stradalo je više od 130 ljudi, što je bio alarm i da državni vrh Srbija sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik države najavio je da će naše službe bezbednosti zbog ovog napada na severozapadu Moskve pojačati svoj rad i da će posebno “obezbediti stadione i šoping molove”.

Miloš Vučević, Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Bratislav Gašić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

I zaista, već u subotu u prepodnevnim časovima građani su mogli da vide kako izgleda pojačano prisustvno bezbednjaka. U šoping molove ušli su pripadnici BIA, naoružani puškama, dok su na glavama nosili kačkete sa oznakama „najtajnije“ agencije u državi.

Šetali su, patrolirali s dugim cevima, a osim šoping centara viđeni su i na šetalištu uz reku gde je na hiljade građana izašlo kako bi uživalo u toplom danu.

Bezbednosne mere nakon terorističkog napada u Moskvi. Foto: TANJUG/ FOTO STR/bs

Mnoge su ovi kadrovi podsetili na situaciju iz marta 2020. godine kada su vojnici sa puškama i maskama “obezbeđivali” Knez Mihailovu ulicu u jeku pandemije koronavirusa. Sada je umesto vojske uzašla BIA, koja prema rečima stručnjaka nema ovlašćenja, niti treba da sprovodi takve zadatke.

Prema njihovim mišljenju, patroliranje s dugim cevima nikako nije zadatak BIA, ali jeste korisna stvar ukoliko je bio cilj da se postignu marketinški efekti.

Marketing ispred bezbednosti

Direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović pojašnjava da nije praksa da BIA sa dugim cevima patrolira, budući da su zadaci obaveštajne službe znatno drugačiji.

“Ovo definitivno nije uobičajena praksa bezbednosno-obaveštajnih službi, jer ona treba da prikuplja podatke koje su od značaja za bezbednost države i građana, a ne da patrolira uniformisana s dugim cevima. Ne znam kako bih to okarakterisao, a da budem fin”, rekao je Petrović za Nova.rs.

Predrag Petrović Foto: Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Sagovornik Nove objašnjava da je cilj patroliranja sa dugim cevima da se pokaže koliko je Srbija moćna i koliko sadašnja vlast brine o bezbednosti građana.

Bezbednosne mere nakon terorističkog napada u Moskvi. Foto: TANJUG/ FOTO STR/bs

“BIA je simbol nacionalne bezbednosti i pretpostavljam da vlast želi da prikaže kako su građani bezbedni, iako mi od te iste BIA nemamo nikakve informacije da li je Srbija ugrožena od terorizma i kakve su veze terorizma u Rusiji sa situacijom u Srbiji. Ovo je najjednostavniji način jer evo vidite sada svi pričaju o tome, lako dolazi do građana i slično”, jasan je naš sagovornik Nove.

PROČITAJTE JOŠ:

Petrović napominje da BIA ima policijska ovlašćenja u borbi protiv organizovanom kriminala i terorizma, ali da to u praksi ne podrazumeva da njeni pripadnici treba da patroliraju javnim površinama.

“Njen zadatak jeste da se operativnim radom prikuplja informacije bitne za nacionalnu bezbednost, ponavljam to. Patroliranje s dugim cevima uz reku nikako nije zadatak BIA”, zaključuje Petrović.

Prema mišljenju vojnog analitičara Aleksandra Radića, ovakva delovanja isključivo su u službi političkog marketinga.

“U propisima piše šta treba da rade vojska, policija, BIA, ali politički marketing je iznad stvarnih zadataka. Odavno bezbednosni sistem služi dnevnoj politici. Možda bismo mogli da pronađemo neko opravdanje u stvaranju slike o bezbednosti koja je narušena, ali nemamo nijednu indiciju da je Srbija na meti terorističkog napada. Dakle, korisno je za dnevnu politiku jer postoji deo ljudi koji će poverovati da je to dokaz snage države”, objašnjava Radić za Novu.

Aleksandar Radić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Analitičar napominje da nas niko iz vlasti nije informisao da je Srbija ugrožena i dodaje da možda postoji nešto što mi ne znamo.

“Ali ako imate ljude čije prisustvo se jasno vidi, to je zapravo prikaz za javnost, a ne stvarna mera. Te prave mere ne bismo ni videli, već se taj posao jednostavno uradi. Ako šetate po ulici i pokazujete oznake, to je isključivo prikaz za javno mnjenje”, zaključuje Radić.

Paralele sa pandemijom koronavirusa i burne reakcije javnosti

Mnoge su pomenuti kadrovi na beogradskim ulicama podsetili na vanredno stanje i pandemiju koronavirusa iz 2020. godine kada je Vojska Srbije naoružana izašla na ulice i obezbeđivala glavni grad.

U punoj ratnoj opremi, sa maskama na licima i sa puškom u ruci, vojska je izašle na ulice jer je uvedeno vanredno stanje. Upravo paralelu sa 2020. godinom napravio je predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš.

„Kad je 2020. izveo vojsku na ulice, dugim cevim i zastrašivanjem je suzbijao kovid. Sad ponovo podbača rejting dugim cevima. Ovaj put naoružana jedinica BIA ima premijeru na beogradskim šetalištima. Prethodna jedinica te firme bila je JSO. Samo što su oni imali premijeru na ratištu“, naveo je Ponoš na društvenim mrežama.

Advokat Nikola Lakić naveo je da je cilj ovakvih odluka da se zastraši narod.

„Pripadnici BIA i SAJ patroliraju Beogradom sa dugim cevima. Ne tako davno Aleksandar Vučić izvodio je i vojsku na ulice sa puškama u rukama da brani narod od virusa. Sve ovo u cilju zastrašivanja sopstvenog naroda. Režija za Oskara!“, napisao je Lakić na mreži Iks.

BONUS VIDEO: Mirko Dautović i Jana Stanković: Šta će promeniti teroristički napad u Moskvi ?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare