Ni posle dve nedelje od održavanja izbora ne znamo ko će formirati vlast na beogradskoj opštini za Stari grad, ali znamo od koga zavisi. Marko Bastać, bivši predsednik ove opštine odlučiće da li će svoje mandate dati opoziciji ili SNS i obezbediti većinu za novu vlast. Prema njegovim rečima, vlast ga nije kontaktirala, opozicija jeste, ali mu je navodno dala prekratak rok da odgovori. Sa druge strane, Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta poručuje da nije jasno zbog čega bi se toliko čekalo sa odgovorom Bastaća i da rok nije ultimataum, ali da bi odbijanje da odgovori u narednim danima bio znak da predsednik opštine Stari grad ima druge planove.

I nakon gostovanja bivšeg gradonačelnika Starog grada Marka Bastaća na televiziji Nova nismo dobili odgovor na pitanje na koju će stranu, odnosno sa kim će formirati vlasti. Jasno je rekao da ga vlast nije kontaktirala, opozicija jeste, ali situacija je daleko od jednostavna.

Prema njegovim rečima, on očekuje da lista “Biramo Stari grad” ponudi platformu za plan rada, a rok koji su mu dali do ponedeljka da se izjasni da li će sa njima u koaliciju. Za Bastaća taj rok je prekratak i nema razloga da se žuri.

Foto: TV Nova

„Razgovaraćemo sa svima, pregovaraćemo isključivo sa onima koji prihvate apsolutno ceo naš program. Nisam bio u medijima četiri godine, video sam sve svoje greške, znam šta treba da se radi, a to je isključivo interes građana. Vi ste mene četiri puta pitali isto pitanje, ja sam svaki put dao konkretan odgovor”, rekao je Bastać u jutarnjem programu televizije Nova.

Ipak, konkretan odgovor od Bastaća šira javnost nije dobila. Umesto odgovora na pitanje kojem će se “carstvu” prikloniti, odnosno da li će podržati SNS ili opoziciju, odgovorio je da nema potrebe da se žuri, a da je rok koji mu je opozicija dala do ponedeljka – prekratak.

PROČITAJTE JOŠ....

“To i nije rok, nego rezultat prvog razgovora gde smo razmenili namere da ćemo razgovarati o platformi kako treba da izgleda Stari grad. Moramo da razgovaramo sa predstavnicima naše liste, sa građanima Starog grada, tako da je kratak rok da bih doneo takvu odluku… Nema potrebe da žurimo. Vlast će biti formirana i napraviće se većina kada bude zrelo. Još uvek je rano. Nije nikakvo prolongiranje, dakle izbori su bukvalno tek juče završeni. Imamo zakonski rok od 30 dana da izaberemo predsednika Skupštine, ostaje još 30 dana da se izabere rukovodstvo”, saopštio je Bastać.

Bastaću se ne žuri, SNS ćuti, a opozicija nudi saradnju

U četvrtak popodne održan je sastanak predstavnika koalicije “Biramo borbu” i Marka Bastaća, a prema saznanjima Nove, bivšem predsedniku opštine su predložili koaliciju i dali rok do ponedeljka.

“Građani Starog grada su nedvosmisleno pokazali da žele promenu na čelu opštine i smenu Srpske napredne stranke. Zbog toga smo listi Marka Bastaća uputili predlog da zajedno formiramo vlast. Ovaj predlog zasnovan je na programskim načelima koja će unaprediti život građana i omogućiti da u mraku koji je uvela Srpska napredna stranka, ipak imamo svetionik slobode. Odgovor očekujemo do ponedeljka 17. juna, a ukoliko Bastać prihvati ovaj predlog, pristupiće se izradi detaljnog koalicionog sporazuma”, izjavio je Radomir Lazović za Novu.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kao odgovor na izjavu Bastaća da ne treba žuriti sa formiranjem vlasti i da je rok do ponedeljka kratak, Lazović kaže za Novu da mu nije jasno zbog čega bi se toliko dugo pregovaralo.

„Voleo bih da se ovi pregovore završe što pre, jer građani Starog grada dugo čekaju na promenu vlasti u našoj opštini. Ne vidim šta je to oko čega treba da se dugo pregovara, prelama ili slično. Jasno je da ljudi hoće promenu. Rok koji smo dali nije ultimatum, to je očekivanje koje imamo da se ili dogovorimo ili ne. Nakon toga smatraćemo da Bastać ima neke druge planove, koje prihvatimo, ali mislimo da nije ono što žele građani Starog grada“, poručuje Lazović za Novu.

Radomir lazović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Bez Bastaća nema ni vlasti na Starom gradu

Ono što je jasno još od izborne noći 2. juna jeste da bez mandata Marka Bastaća neće biti ni nove vlasti. Naime, njegov lista “Čuvari Starog grada” osvojila je 16 odsto glasova, odnosno 10 mandata, bez kojih je nemoguće da se obezbedi skupštinska većina. Koalicija “Biramo Stari grad” osvojila je 37 odsto podrške (23 mandata), dok je SNS dobio 34 odsto podrške, tj. 21 mandat.

Dakle, bez mandata liste “Čuvari Starog grada” ni SNS, ni opozicija neće formirati novu vlast. Za sada se SNS ne izjašnjava da li će praviti saradnju sa Bastaćem, a utisak je da ovu temu nisu postavili visoko na agendi.

BONUS VIDEO: Na čiju stranu će Bastać?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare