Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je predsednici Kosova Vjosi Osmani 15. godišnjicu proglašenja kosovske nezavisnosti, navodeći da SAD podržavaju integraciju Kosova u evroatlantske institucije, saopštio je njen kabinet.

„Tokom poslednjih nekoliko godina, Kosovo i SAD su ojačali demokratske institucije da obezbede efikasno upravljanje, vladavinu prava i mogućnosti za građane obe naše zemlje“, naveo je Bajden u pismu.

„Zajedno smo se zalagali za naše zajedničke vrednosti – uključujući podršku narodu Ukrajine dok se brani od nepravedne i ničim izazvane agresije Rusije,“ naveo je Bajden.

On je dodao da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju integraciju Kosova u evroatlantske institucije i dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, uz posredovanje EU.

„Pozdravljamo vaše prihvatanje predloga Evropske unije o normalizaciji, sa konačnim ciljem međusobnog priznavanja, što bi pomoglo da se obezbedi mirnija i prosperitetnija budućnost za narod i Kosova i Srbije,“ istakao je Bajden u pismu Osmani.

Poručio je da se, dok Kosovo nastavlja da se razvija i napreduje kao multietnička, suverena i nezavisna zemlja, raduje jačanju partnerstva i produbljivanju prijateljstva.

***

BONUS VIDEO – Dimitrios Teofilaktu: Kipar neće priznati Kosovo, ali dajemo šansu miru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar