Foto:shutterstock

Nekadašnji predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja smatra da ulazak u Savet Evrope ne bi trebalo da predstavlja kapitalan udarac da bi državni funkcioneri ovako žestoko reagovali. Slobodan Zečević iz Instituta za evopske studije kaže da, ipak, ne treba toliko potcenjivati SE, jer je to predvojre Evropske unije.

Aplikaciju za članstvo Kosova u SE u Strazburu je predala šefica kosovske diplomatije Donika Gervala Švarc.

Crnobrnja kaže da je Savet Evrope široka organizacija koja nema moć.

„Slabija je institucija od MMF, Svetske banke, ulazak u SE po meni ne bi treblo da predstavlja kapitalan udarac“, dodao je.

Zečević napominje da je Vašingtonski sporazum predviđao da se Kosovo suzdržava od kandidature u organizaciama, a da Srbija neće lobirati za povlačenje priznanja.

„Ako se uzdržavate znači da ga i dalje poštujete. Mi smo verovali da će i dalje biti uzdržani dok teku pregovori. Priština je sada izašla, verovatno je to zajednička procena, da je u ovom trenutku zbog pozicije Rusije, koja je slaba, da je najjednostavnije da se kandiduje za ulazak u SE. Ne treba potcenjivati SE toliko, ne treba gubiti iz vida da je SE predvojre EU. To je vrsta državne afrimacije kosova na međunarodnom planu“, rekao je Zečević.

Na pitanje da li će sve zemlje glasati za prijem Kosova u SE, zečević objašnjava da bi pitanje da li je trenutak da Kosovo bude primljeno u SE moglo da se koristi kao argument kod nekih zemalja, navodeći primer Mađarske.

„Francuzi su dali umereniju izjavu, mada nije ni ona povoljna za nas, ona kaže da Kosovo ina pravo da se kandiduje u međunqarodnim organizacijama, ali da ne treba povlačiti jednostrane poteze. Srbija ima prostor da kaže onim zemljama koje kažu da je preuranjeno da ne glasaju, iako su priznale Kosovo. Kosovo ima problem sa poštovanjem manjinskih prava Srba i kulturno istorijskih spomenika i u tom smislu je vrlo problematično za članstvo u SE“, dodaje.

Crnobrnja napominje da je skoro neizbežno da će Kosovo postati član Saveta Evrope, ali da je pitanje koliko će to biti korisno za njih,

„Savet je dužan da vodi računa o ljudskim pravima, demokratiji, oni će da prime jedan rusvaj u SE i moraće, ako hoće da poštuju principe, i time da se pozabave“, kaže Crnobrnja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je predsedniku Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova i da je Savet ovlastio Vučića da javnost obavesti o kojim je zemljama reč.

„Selaković je rekao da se imena tih država nalaze kod predsednika. Jedan od razloga je što su to zemlje sa malo uticaja na prilike, sumnjam da je među te četiri Nemačka, Francuska, Velika Britanija, baš me interesuje koje su to. Sigurno sve četiri zajedno imaju manje stanovnika nego Srbija“, rekao je Crnobrnja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar