Vlast ne želi da se u Skupštini raspravlja o litijumu, niti o Kosovu, kristalno je jasno nakon poslednjeg spina predsednice parlamenta Ane Brnabić. Ona je, naime, pokušala da ubedi javnost da 1. oktobra počinje redovno zasedanje Skupštine, pa neće biti vremena za ove dve vanredne sednice koje je opozicija tražila. Međutim, oni poručuju da se Brnabić prevarila, da nije dobro upućena u skupštinsku proceduru, te da ne postoji način da spreči da se o ove dve teme raspravlja u parlamentu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić gostovala je juče ujutru na televiziji Hepi i izjavila da verovatno neće biti vremena da se održe pomenute dve sednice.

Ona je rekla da je „vrla, amaterska“ opozicija predložila da se održe vanredne sednice o litijumu i o Kosovu, iako se vanredna sednica koja je u toku, završava u ponedeljak u ponoć, pa je pitanje „koliko zaista žele da se o tome raspravlja“.

Ana Brnabić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

„Od 1. oktobra, po zakonu, Skupština ulazi u redovno zasedanje. Tako da oni odugovlače za rebalansom budžeta i zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Ko zna da li ćemo mi stići da održimo te dve sednice“, rekla je Brnabić i dodala:

“Srpska napredna stranka na svoj uštrb štedi vreme, da bismo stigli da razgovaramo o svemu tome, ali oni uvek imaju politiku ‘e drž me da ga ne stignemo“ navela je ona.

Tako je praktično na mala vrata u etar ubačena priča kako nema vremena za raspravu o zabrani litijuma i situaciji na KiM, i to zato što opozicija tako želi.

Međutim, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić za Novu kaže da nema nikakve šanse da se ne održi sednica o litijumu.

“Pred našim očima raspao se plan Ane Brnabić”

“Nema govora. Upravo se na sednici Skupštine, pred našim očima, raspao plan Ane Brnabić da kroz novi mesidž boks, s kojim je startovala jutros na Hepiju, pokuša da izbegne njeno održavanje, a istovremeno skrati raspravu o rebalansu budžeta koja je u toku, jer im se kosa diže na glavi od onog što govorimo i razobličavamo još jedan koruptivni budžet. Njen manevar ide u pravcu da počinje “redovno zasedanje Skupštine 1. oktobra” i da nema vremena za vanrednu sednicu o litijumu. To je budalaština. Ona nema pojma o procedurama. Ili joj neko radi o glavi ili ima loše savetnike”, kaže Tepić i nastavlja:

Foto:Milica Vučković/FoNet

“Nema pojma da sednica o litijumu može da se zakaže i u redovnom zasedanju, da baš ona bude prva sednica u redovnom zasedanju. Upravo to joj je opozicija i objasnila današnjoj sednici i čak smo je podsetili da je njen prethodnik Vladimir Orlić, po istom osnovu i na naš zahtev najmanje trećine poslanika, zakazao sednicu nakon masakara u OŠ “Vladislav Ribikar, Duboni i Malom Orašju. I onda se dogodio najzanimljiviji deo kada se bukvalno pred svima nama raspao njen plan – okrenula se prema generalnom sekretaru Skupštine Srđanu Smiljaniću i pitala da li je to tačno, na šta je on odgovorio da jeste i nastavio da joj objašnjava, a ona shvatila da je ispala neznalica. Ili da su je njeni “namestili”, kaže Tepić.

Uz sve to, navodi Tepić, još jedan dokaz da vlast pokušava da se izvuče iz sednice o litijumu je taj da je opozicija zahtev za njeno održavanje predala još 10. septembra.

“Brnabić je mogla da je sazove odmah za sutradan, ali nije htela. Mogla je još i tokom narednih sedam dana da je zakaže, rebalans je ušao u proceduru tek kasnije, ali nije htela. Tako da nema načina da se izvuku iz ovog”, zaključuje Tepić.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević kaže da se iza svega krije strah režima.

Srđan Milivojević Foto:Aleksandar Barda/FoNet

“Sasvim je očigledna namera Aleksandra Vučića, vođe Rio Tinto koalicije, koji je obuzet paničnim strahom da će ostati bez litijumske provizije, naredio Ani Brnabić da ne sme da zakaže sednicu o zabrani iskopavanja litijuma i bora na zahtev opozicije. Četiri dana svedočimo besomučnim tiradama ministara iz redova Rio Tinto kolicije. Posebno su se istakle udarnici ove koalicije Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede, Aleksandar Vulin ministar na odvikavanju od funkcije i Milica Đurđević Stamenkovski koji ni sama ne zna čega je ministar ona, a čega Tanja Macura”, navodi Milivojević.

Mogu da prekinu redovno zasedanje vanrednom sednicom

Pored zahteva za održavanje vanredne sednice o zabrani iskopavanja litijuma i bora, ukupno 90 poslanika potpisalo je zahtev i za sazivanje vanredne sednice Skupštine Srbije o Kosovu. Skupštini je tom prilikom predat i Predlog zakona o zastupanju i zaštiti državnih interesa Srbije na Kosovu i Metohiji. Ovlašćeni predlagač je predsednik Novog DSS Miloš Jovanović.
Miloš Jovanović.

Govoreći o pokušaju vlasti da opstruiše održavanje ove sednice, Jovanović za Novu kaže da ne postoji pravni okvir u kom bi Aleksandar Vučić i SNS mogli to da izbegnu.

Miloš Jovanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

“Što ne znači da neće sve uraditi da je i zaista izbegnu, jer oni za pravne okvire ne haju”, kaže Jovanović i zaključuje:

“Shodno Ustavu, oni moraju da zakažu vanrednu sednicu koju je tražila trećina poslanika sa dnevnim redom koji je predložen. Imaju mogućnost, za mene kao pravnika malo čudnu, ali koju su već primenili u praksi barem jednom do sada, a to je da prekinu redovno zasedanje vanrednom sednicom. Svakako po isteku redovnog zasedanja, ako to ne učine, moraju da sazovu vanrednu sednicu koju je opozicija tražila shodno ustavnim odredbama”.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare