Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla, M. K./ATAImages

Američka senatorka Džin Šahin, koja se u Minhenu susrela i razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakla je na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je Milan Radoičić priznao saučesništvo u dešavanjima u Banjskoj 24. septembra i da on mora biti uhapšen.

„On (Milan Radoičić) je priznao saučesništvo u onome što se dogodilo 24. septembra i ubistvima. Za to sada treba da odgovara. Srbija i Kosovo treba da sarađuju na tome sada“, rekla je ona juče, nakon odvojenih razgovara sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Vučić je juče objavio na društvenim mrežama da je u Minhenu imao otvoren i sadržajan razgovor sa senatorima Džin Šahin, Pitom Riketsom i Krisom Marfijem.

Naveo je da su teme razgovora bile odnosi Srbije i SAD, i njegova zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na Kosovu i potrebu za nastavkom dijaloga.

Vučić, međutim, nije pomenuo da je Milan Radoičić – očigledno, bio najvažnija tema razgovora.

Pozivajući se na navode INTERPOL-a, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da su sva osumnjičena lica za napad u Banjskoj ubačena u sistem međunarodnih poternica.

„Odgovornost za organizaciju i izvođenje terorističkog napada 24. septembra u kojem je ubijen narednik Afrim Bunjaku je od suštinskog značaja“, poručio je Svečlja, prenosi KoSSev.

Naglašava da se kažnjavanje nalogodavaca, organizatora i izvršioca napada mora dogoditi što je pre moguće kao garancija, kako dodaje Svečlja „neponavljanja sličnih terorističkih akata“.

Iako se Svečlja poziva na zvanično obaveštenje INTERPOL-a, ono nije objavljeno na sajtu, kao i Tviter nalogu ove organizacije. Ujedno, u za javnost dostupnoj bazi podataka INTERPOL-a o osobama za kojima se traga nema novih osumnjičenih za dešavanja u Banjskoj.

Podsećanja radi, 24. septembra došlo je do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije. Tada je prvo u ranim jutarnjim satima na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije. U ovom mestu su potom ubijena tri člana grupe Srba, dok je više njih ranjeno i uhapšeno.

U međuvremenu je nekadašnji potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo odgovornost za organizaciju napada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar