Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Činjenica da su izbori u Srbiji pokradeni se ignoriše, govori se o postizbornim procesima kao da je sve normalno, pa se šalju i dopisi nosiocima mandata, rekao je za N1 Miroslav Aleksić, jedan od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja".

On je u emisiji Dan uživo istakao da je izborna krađa dokazana, kao i da je „sve jasno i da se sve vidi“.

„Ne treba više ništa dokazivati. Evropski parlament je toj krađi sada dao drugu dimenziju. Uslediće usvajanje rezoucije o izbornim nepravilnostima u Srbiji, osmog februara. Ja očekujem da će ta rezolucija obuhvatit međunarodnu istragu, odnosno formiranje međunarodne misije. To je važno jer je posmatračku misiju Evropske unije zvala vlast pred izbore. Oni su došli, videli su sve, izneli su stavove nije mi jasno zašto se vlast sada ljudi. Isto tako mislim, da mininimalno što Evropa sada može da uradi za građane Srbije je da bude na strani vladavine prava, slobone volje građana, slobode institucija, a ne da na bilo koji način podržava pljačku koja se dogodila“, rekao je Miroslav Aleksić jedan od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja“.

Aleksić je rekao i da rezolucija nema formalno pravnu obavezu za Srbiju jer nije članica EU, ali da ima veliku „moralno-političku“.

„Moje kolege i ja mislimo da ne treba ući u bilo kakvu priču o formiranju parlamenta dok ne vidimo rezoluciju EP i kakv će biti stav EU, a kasnije i ODIR-a i očekujem da on bude mnogo oštriji. Rok za formiranje parlamenta je 11 februar, mislim da je važno sačekati rezoluciju, ali verujem i da će pred Skupštine sednicu sazvati uskoro, i tada ćemo doneti odluku kao ćemo dalje. Sa Vučićem svakako neće biti nikakvih konsultacija. Nema razgovora ni sa Šapićem. Kada je reč o beogradskim izborima, oni moraju biti ponovljeni i možemo razgovarati samo o izbornim uslovima“, rekao je Aleksić.

Novi protest u petak ispred Ustavnog suda

Aleksić je istakao i da se „ulica se pokazala kao jedina instititucija koja funkcioniše u Srbiji“, kao i da će zajednoć sa studentima i ProGlas-om koordinisati aktivnosti i nastaviti da se bora za poništavanje izibora.

„U petak uispred Ustavnog suda u 18 sati će biti novi protest protiv izborne krađe jer jedino taj sud može donete odluku o poništenju izbora. Odatle se ide do RTS-s. Borbu nastavljamo i u institucijama i na ulici i u međunarodnoj zajednici“, rekao je on.

Aleksić je naveo i da bi se „ušlo“ u nove izbore mora biti „očišćen birački spisak, moraju se inicirati promene Zakona o boravištu“.

***

BONUS VIDEO – Vučić evroposlanike koji ukazuju na izborne nepravilnosti naziva „mrziteljima Srbije“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare