Foto: Nova

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da će skup „Srbija protiv nasilja“ u subotu, 27. maja, početi u 18 sati ispred Skupštine Srbije i da će biti formiran prsten oko Radio-televizije Srbije.

„Očekujemo da RTS predstavnicima organizatorima omogući da u ’Dnevniku 2’ uživo iznesu zahteve, kao što je predsedniku SNS-a Aleksandru Vučiću to bilo omogućeno kada je bio u opoziciji“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, a piše u saopštenju.

„Želimo da cela Srbija preko RTS-a bude istinito i objektivno obaveštena o zahtevima protesta, jer svi građani plaćaju pretplatu kroz račun za struju. Tražimo da RTS objektivno i uživo izveštava sa protesta u ’Dnevniku 2’“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da će deo kolone demonstranata posle početka protesta krenuti Bulevarom kralja Aleksandra ka Pravnom fakultetu, a deo u Takovsku ulicu do RTS-a.

„Pozivam građane da na protest ponesu po jedan cvet kao simbol borbe protiv nasilja, mržnje i agresije i kao simbol tuge zbog dva masovna ubistva i da nam se to više nikada ne ponovi. Ne želimo nasilje i nastavićemo borbu tihim protestima kako bismo stvorili državu bez nasilja u kojoj će svi biti bezbedni“, rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao da su zahtevi građana koji se okupljaju na protestima „Srbija protiv nasilja“ sasvim jasni.

„Imamo dva zahteva. Prvi je zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru. Taj zahtev podrazumeva momentalno smenjivanje svih članova Saveta REM-a, hitno ukidanje svih rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji promovišu nasilje i objavljuju lažne vesti i krše novinarske kodekse, smenjivanje rukovodstva RTS-a zbog emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona, promocije nasilja i nemorala“, naveo je Aleksić.

„Drugi zahtev je institucionalna odgovornost, koja je objektivna, a to je smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina i prihvatanje ostavke ministra obrazovanja Branka Ružića“, dodao je Aleksić.

Aleksić je istakao da je Vučić slagao da je opoziciji ponudio da se ukinu rijaliti programi i da se razgovara o REM-u.

„Nije on to nikome ponudio i nema on šta da nudi, jer nismo na pijaci, nego je reč o ozbiljnim stvarima koje se tiču naše budućnosti“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da vlast pokušava da „odugovlači ispunjenje zahteva“ ali da oni moraju biti ispunjeni i da protesti neće prestati dok se to ne dogodi.

„Nije dovoljna skupštinska sednica niti anketni odbor o masovnim ubistvima. Vlast pokušava da odugovlači sa administrativnim procedurama, ali su stotine hiljada građana pokazale odlučnost i rešenost da se zahtevi ispune i zato nema odustajanja. Mi predstavljamo građane i njihove zahteve i to je naš posao“, zaključio je Aleksić.

BONUS VIDEO Ovo je premijerka Srbije: Brnabić se ne kaje što je prostački uvredila Aleksića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare