Foto: Vesna Lalić, Filip Krainčanić/Nova.rs/Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

Sednica o KiM u Skupštini Srbije je završena, a da ništa novo nismo saznali, niti je doneta ikakva odluka u vezi nemačko-francuskog predloga. Umesto da poslanicima predstavi sam dokument, te da se o njemu debatuje i na posletku glasa u parlamentu, predsednik Srbije govorio je o odgovornosti nekih ljudi koji sa kosovskim problemom imaju malih ili nikavih dodirnih tačaka. O svojoj odgovornosti nije pričao.

Francusko-nemački predlog predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je kao ultimatum. Ukoliko ga ne prihvatamo, kaže predsednik, slede nam sankcije, ukidanje bezviznog režima, prestanak stranih investicija…

Zato je bilo očekivano da će poslanici na sednici posvećenoj nemačko-francuskom predlogu dobiti na uvid nemačko-francuski predlog, ali to se nije desilo.

Umesto toga, Vučić je pokazivao spiskove Albanaca pomilovanih u vreme Vojislava Koštunice, odgovornost u vezi kosovskog problema delom je pripisao i košarkašu Vlade Divcu i obrušio se na profesora Šumarskog fakulteta Ratka Ristića.

Nedavno je sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu govorio i o odgovornosti bivšeg ambasadora Nebojše Vujovića.

„Veliki junak“ koji je oslobodio Kurtija

Dok se zahuktavala atmosfera pred sednicu Skupštine Srbije, na kojoj je trebalo da se govori o nemačko-francuskom predlogu krenula je ofanziva predsednika Vučića na bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunicu.

I to zbog peticije koju je potpisao.

Vojislav Koštunica, Književno veče u Ljigu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Samo kad pročitate obrazloženje te peticije, pa se zapitate – što si pustio 2003. godine ili kad već, 2001. godiine, nije ni važno… Što si pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora, među kojima i braću Mazreku? Što si ih pustio? Što si ćutao i pustio da nam spaljuju crkve i manastire po Kosovu i da nam progone i ubijaju ljude 2004… Što si ti isti, koji to potpisuješ, ćutao i organizovao skup „Kosovo za patike“, 2008. godine i to je bio sav trud. A ovaj drugi pobegao u Rumuniju. Ja ne bežim nigde, idem i pred svoj narod, idem i pred parlament… Idemo da slušam uvrede i najgore moguće gadosti i nikakav problem mi nije. Odgovoriću se svakome od njih“, kazao je Vučić, da bi na skupštinskoj sednici mahao spiskovima Albanaca koji su pomilovani, odlukom tadašnjeg predsednika SRJ.

“Predsednik SRJ donosi odluku o pomilovanju po službenoj dužnosti Aljbina Zaima Kurtija. A u potpisu peticije Koštunica, veliki junak, ovo ovde je 1.800 njih sa KiM koje je isti taj junak abolirao od daljeg gonjenja i kazni, kao ovaj junak ovde (predsednik Novog DSS Miloš Jovanović) što je lupao rukama i nogama po klupi misleći da je mnogo jak i da neko treba da ga se plaši”, rekao je Vučić.

„Stručnjak Vujović“

Pre sednice, u direktnom prenosu iz Davosa, sa Svetskog ekonomskog foruma, Vučić je odgovornost za situaciju s Kosovom, pripisao i bivšem amabasadoru Nebojši Vujoviću.

Nebojša Vujović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Govoreći o “ultimatumu Zapada” u vidu nemačko-francuskog plana, on je rekao da je i Slobodan Milošević do poslednjeg trenutka mislio da nijedan bomba nikada neće pasti, jer su ga svi uveravali da se to neće desiti.

“Neki stručnjaci koji nas danas kritikuju, po čijem nalogu je doveo (Vlijema) Vokera i saglasio se sa dolaskom Vokera za šefa OEBS-a. To je radio Nebojša Vujović i ostali, što danas sve znaju – naveo je Vučić.

Dodao je da je Miloševiću trebalo nekoliko dana da se osvesti da bombe padaju po Srbiji.

„Istaknuti sportista“

Na sednici o Kosovu Vučić se “dohvatio“ i Vlade Divca. U više navrata ulazio je u raspravu s opozicijom o članstvu takozvane države Kosovo u raznim međunarodnim organizacijama, a na red je došlo i pitanje Međunarodnog olimpijskog komiteta.

divac
Foto: Novak Đurović/Starsport

„U Međunarodni olimpijski komitet? Pa ušli su! Što ne kažete ko je bio predsednik MOK-a, koga napadate i ko ga je postavio. Što ne kažete to. Što obmanjujete javnost. Što ne kažete da ste vi postavili istaknutog srpskog sportistu koji je to dozvolio“, rekao je Vučić aludirajući na Vlade Divca.

Kosovo jeste primljeno u MOK u decembru 2014. godine, kada je na čelu srpskog komiteta zaista bio Vlade Divac. Ono što predsednik nije rekao jeste da je SNS tada uveliko bio na vlasti, a Divac nije želeo da učestvuje na sednici na kojoj je Kosovo primljeno u MOK.

Tadašnji ministar sporta Vanja Udovičić rekao je tad da su nam “praktično, vezane ruke”.

“U ovom slučaju drugi odlučuju o našoj sudbini i najavljuju da će doneti odluku koja će biti presedan nad presedanima u međunarodnom sportu. Ovde se politika umešala u sport, što je apsolutno zabranjeno. Ukoliko MOK donese takvu odluku, onda svi postulati, nažalost, padaju u vodu i to je jako loše za budućnost međunarodnog sporta“, rekao je Udovičić uoči glasanja.

Dok ima pare u džep…

Na istoj sednici predsednik Srbije Aleksandar Vučić obrušio se i na profesora Šumarskog fakulteta i prorektora Univerziteta u Beogradu Ratka Ristića. Doduše, ne zbog Kosova, već litijuma.

Ratko Ristic dekan Sumarskog fakulteta
Ratko Ristić dekan Šumarskog fakulteta, Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tokom diskusije sa poslanikom Zajedno – Moramo Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, Vučić je rekao da ovaj narodni poslanik nije dobio biznis sa malim hidroeletranama i da mu zbog toga smeta što drugi dobijaju poslove.

„Pominjete profesora Ristića… Ja nisam hteo, pristojan sam čovek, pa neću da govorim… Pa vi pričate o čoveku koji je bio u revizionoj komisiji i za svaku hidroeletranu je uzimao pare za to. Onda, kako ponestalo para i kako su hteli nekog drugog da stave, onda sam protiv hidroeletrana i veliki sam borac. I svi ste takvi – dok ima pare u džep, može. A kad nemaju para u džepu, onda su svi drugi krivi“, rekao je Vučić.

Inače, Ratko Ristić je prorektor Beogradskog univerziteta i bivši dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu. Široj javnosti ostao je upamćen po tome što je sa naučne strane kritikovao projekat iskopavanja litijuma u dolini Jadra, te kao veliki borac za zaštitu životne sredine.

Od Ristića je stigao brz odgovor.

„Tačno da sam bio član Revizione komisije za projekte od značaja za Republiku Srbiju, pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i drugi profesori i stručnjaci sa državnih univerziteta, isključivo na osnovu stručnih i naučnih kompetencija, u periodu od 2010. do 2021. godine. Bio sam prvi član Кomisije koji je izrazio protivljenje usvajanju projekta za MHE „Pakleštica“ na Staroj planini, javno govorio o štetnosti koncepta MHE, uništavanju životne sredine i gaženju prava lokalnog stanovištva (decembra 2017. godine). Dakle, gotovo 4 godine od istupanja protiv MHE bio sam član Кomisije, sve do jeseni 2021. kada sam, iz meni nepoznatih razloga, izostavljen iz daljih aktivnosti”, naveo je Ristić i dodao:

“Nije tačno da sam se usprotivio gradnji MHE jer sam zamenjen nekim drugim članom Кomisije. Tačno je da sam učestvovao u izjašnjavanju Кomisije o prihvatanju tehničke dokumentacije za nekoliko MHE, ali samo do trenutka kada sam bio suočen sa činjenicama o njihovim negativnim efektima. Nije tačno da je razlog mog učešća u Кomisiji ikada bio novac. Svi članovi Кomisije, inače vrhunski stručnjaci u svojim oblastima, su dobijali više nego skromne naknade za svoj naporan i odgovoran rad. Posle toga sam doživeo niz neprijatnosti od strane pojedinih investitora, novinara, bivših državnih funkcionera, prodavaca opreme, izvođača radova, dakle svih onih koji su bili u široko postavljenoj mreži interesno povezanih pojedinaca. Bilo je tu sudskih procesa, pretnji, pokušaja podmićivanja, novinskih napisa, „dobronamernih“ saveta”, navodi između ostalog Ristić u pismu.

BONUS VIDEO: Trominutni aplauz za Vučića u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare