Opština Medveđa, Medvedja, zgrada, ulaz
Foto: N1

Nacionalni savet Albanaca zahtevao je međunarodno i nezavisno praćenje procesa u opštini Medveđa, zbog nedostataka i neostvarenja standarda registracije stanovništva u celini, objavio je danas predsednik tog Saveta Ragmi Mustafa.

O istoj temi se ranije danas izjasnio i zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi, objavio je portal JUGpress.

“Nakon odbijanja načelnika u opštini Medveđa da obezbedi rešenje za naše zahteve i posvećenost Misije OSBS, EU i Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu”, objavio je Mustafa.

“Opština Medveđa ima angažovana samo tri Albanaca od 21 popisivača, a dva popisivača koji znaju albanski ne nalaze se u naseljima gde je skoncentrisano albansko stanovništvo”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da opština Medveđa nije obezbedila jezičkog pomoćnika za albanska naselja.

„Prema našim informacijama, registranti se ne prijavljuju po pravilima i podacima koje su dostavili ispitanici. Lokalna popisna komisija ne sledi direktive Republičkog zavoda za statistiku i ne uzima se u obzir zahtev člana lokalne komisije za registraciju od strane Albanskog nacionalnog saveta“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se i da nisu uzeti u obzir „zahtevi popisivača koji znaju albanski jezik, da budu upućeni u naselja u kojima su koncentrisani Albanci”.

Takav pristup lokalne popisne komisije, kako je ocenjeno, „ugrožava proces registracije stanovništva iz albanske zajednice u opštini Medveđa”.

Albanski nacionalni savet je zahtev za nezavisni i međunarodni monitoring, da se registruju svi Albanci i ne dozvole manipulacije u Medveđi, uputio diplomatskim misijama OEBS, EU, UN, SAD.

“Ostajemo posvećeni ovom procesu i iznosimo tačan i istinit broj pripadnika albanske zajednice u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, poručio je Nacionalni savet Albanaca.

BONUS VIDEO: Preševska dolina tema u UN?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar