Skupstina Srbije narodni poslanici i Jadar Rio Tinto
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs

Predložene izmene zakona o eksproprijaciji kojim država želi da legalizuje otimanje imovine akt je zbog kojeg su se pobunili građani Srbije. Ovim zakonom između ostalog država će moći da oduzme zemljište za potrebe Rio Tinta pod izgovorom javnog insteresa.

Šta je sve sporno u usvojemom zakonu i šta je to izvelo građane Srbije na ulicu?

Spornim izmenama zakona o eksproproaciji biće omogućeno da se bukvalno sve proglasi za javni interes i u skladu sa tim oduzme uz naknadu.

Predviđeno je da se svi postupci oko eksproprijacije  vode po hitnom postupku. Zbog čega se uvodi hitnost ako se smanjuju rokovi postupanja nadležnih organa nije objašnjeno.

Ono što je poenta je da vam imovinu država može oduzeti u roku od pet dana.

Rodoljub Sabic
Rodoljub Šabić Foto:FoNet/Milica Vučković

Advokat Rodoljub Šabić kaže da je zakon „iritantan“ i po sadržini i po načinu na koji je usvojen. On primećuje i apsurd u rekordnom roku u kojem možete da zbog eksproprijacije ostanete bez krova nad glavom.

„Ovakav zakon omogućava vladi da za pet dana oduzme nečiju svojinu i napravi poslovni aranžman sa bilo kojim strateškim partnerom, makar to bio i nekakav „belosvetski hohštapler. U zakon je uneta ta odredba da se postupak o eksproprijaciji obavlja za pet dana. To je šokantno – živimo u zemlji u kojoj za pet dana ne možete da dobijete kućni broj, ali zato mogu da vam oduzmu kuću“, kaže Šabić za Novu.

Foto:filip Krainčanić/Nova.rs; N1; Tanjug/Jadranka Ilić

U ovom slučaju, konstatuje Šabić, predstavnici vlasti se ponašaju kao promoteri Rio Tinta.

„Ovaj zakon se nimalo nije u opštem interesu, već se donosi isključivo u finkciji jendog projekta“, primećuje Šabić.

Uzurpiranje zemljišta šest godina

Ubuduće će izvođač radova moći privremeno, a za potrebe smeštaja radnika, materijala, mašina, da uzurpira zemljište čak šest godina. Zakonski maksimum je tri godine, ali uz zahtev korisnika eksproprijacije, uzurpacija zemljišta može biti produžena na još tri.

Protest pod nazivom Srbija nije na prodaju, protestna šetnja do Vlade Srbije, povodom reklame protiv kompanije Rio Tinto. RTS, Vlada Srbije, QR kod, kodovi, protest, reklama, Rio Tinto, Kreni promeni, policija
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jedna od ključnih izmena odnosi se na član 20. Zakona o eksproprijaciji. U njemu se navodi, između ostalog, da Vlada Srbije može utvrditi javni interes i „radi realizacije projekata za izgradnju objekata od značaja ili od posebnog značaja za republiku Srbiju, a projekat se realizuje na osnovu zaključenog međunarodnog ugovora u kojem je jedan od potpisnika Republika Srbija“.

 

To znači da sve što se potvrdi u Skupštini, može biti proglašeno javnim interesom. To znači i projekti koji su proizišli iz strateških partnerstva koja već imamo sa Emiratima, Francuzima ili Kinezima.

Šta sa nelegalnim objektima

Kada država iseli vlasnika kuće ili stana zbog javnog interesa, a u procesu eksproprijacije, dužna je da mu isplati tržišnu cenu za tu nepokretnost.

Međutim, izmenama Zakona o eksproprijaciji koje su usvojene, predviđeno je da vlasnici čiji objekti nisu legalizovani – i u slučaju kada za njih nisu okončani postupci ozakonjenja – u procesu eksproprijacije imaju pravo na naknadu samo u visini procenjene građevinske vrednosti tog objekta.

To je u nekim slučajevima i višestruko manje, pa ti građani ne mogu da se skuće ni u istom području, ni na površini koja je jednaka oduzetoj nekretnini.

Bonus video: Spot protiv Rio Tinta koji RTS nije hteo da objavi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare