Foto: Vesna Lalić/Goran Srdanov/ Nova.rs

Šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni" Marinika Tepić izjavila je da je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zabeležena situacija u Odeljenju za borbu protiv korupcije, gde je izdat protivustavni usmeni nalog kojim se obesmišljava samostalnost tužilaca.

Sve informacije sa današnje sednice pratite na blogu  Nova.rs.

Tepić je u Skupštini rekla da se ovo uputstvo izdalo samo u Odeljenju za borbu protiv korupcije.

Marinika Tepić gošća u emisiji Utisak nedelje na televizi Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Pričamo ovde četiri dana o samostalnosti tužilaštva, a juče se dogodila, kako smo upravo obavešteni, nezabeležena situacija upravo u Višem javnom tužilastvu u Beogradu koje vodi Nenad Stefanović i to od strane njegove prve zamenice Brankice Marić i to baš u Odeljenju za borbu protiv korupcije koji vodi Željka Nikolaidis. Da stvar bude gora, dogodilo se samo u tom Odeljenju“, rekla je Tepić i dodala:

Pročitajte još:

„Naime, prema našim saznanjima, izdat je protivustavan i protivzakonit usmeni nalog koji bukvalno obešmiljava i gazi samostalnost tužilaca u ovom Odeljenju. Saznali smo da to naređenje izgleda ovako: tužioci sada moraju, nakon konsultacija sa policijom, u trenutku kada treba da se odluči da li će poslati izveštaj ili krivičnu prijavu, prvo sve „referišu Željki“, kao da su pripravnici i to u najranijoj fazi koja nije meritorna. Time im je nametnuto da ne mogu sami da odluče da li će se poslati izveštaj ili krivična prijava“, istakla je Tepić.

Kako tvrdi poslanica, to zapravno znači da tužioci ne mogu sami da kažu policiji da li da podnesu krivičnu prijavu ili druge naloge, nego da o svemu odlučuje vrh tužilaštva.

„I to znači da se uspostavlja apsolutna centralizacija, kontrola apsolutno svega i svakog naloga. I to u tako osetljivom tužilaštvu kao što je ovo za borbu protiv korupcije. Na ovaj način krši se i Ustav i zakon, ali je i ogromna bojazan da će tužioci koji se protiv ovog pobune, trpeti odmazdu“, zaključila je Tepić.

Bonus video: Marinika Tepić o ubistvu Olivera Ivanovica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar