Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Akademik Vladimir Kostić ocenio je, objašnjavajući zašto je sa grupom javnih ličnosti potpisao ProGlas za promene, da bi pre neke važne odluke, poput izbora, građani trebalo sami da testiraju realnost i da, iako je to iskustvo bolno, svojim čulima odrede da li im je dobro ili ne.

„Iako smo žrtve decenijskih hipnotizerskih seansi ipak mislim da mi to možemo – šta time dobijamo duga je i neizvesna priča, ali u njoj barem nema laži i vređanja inteligencije“, naveo je Kostić u autorskom tekstu za današnji NIN.

On je naglasio da „bojkotujući izbore bojkotujemo sopstvene živote“.

„U vremenima nesumnjivo važnih odluka ima li nade za zemlju ‘nezainteresovanih’ građana koji otmeno delegiraju i sopstvenu odgovornost, uz ne baš otmeni običaj da uzgred ruže one kojima su kroz to delegiranje zapravo dali implicitnu podršku?“, upitao je Kostić.

On je ocenio da je takav stav stav očajničke želje da se političkim porukama osnaživana uobrazilja liciderskog života sačuva i ograniči samo na egzistencijalni tren sopstvenog trajanja koji ne želimo da kvarimo kognitivnim naprezanjem ili svrstavanjem (inače neodvojivim od statusa građanina).

Onima koji dolaze iza nas ostavićemo da rešavaju, između ostalog, i naše probleme iako u njihovom stvaranju nisu učestvovali, naglasio je Kostić u autorskom tekstu za NIN.

On je ukazao na to da će biti promašaj ako na ovim izborima svoju građansku energiju usmerimo isključivo na pojedince koji personifikuju određenu (nepodnošljivu) „društvenu zbilju“.

Pročitajte još

„Verovatno bismo se na kraju krajeva složili da nam je potrebna temeljna promena sistema i podizanje posrnulih insitucija koje će onemogućiti da nam se takva zbilja i posle svih ponavljanja ponovi“, istakao je Kostić.

On je naveo da se građanima, u tom smislu, podmeću različite stranputice, a jedna od njih je ona „o blagodetima društvene nepokretnosti (‘samo da ne bude gore’) i o neizbežnoj svekolikoj propasti koju bi nam donele bilo kakve promene“.

Građani ProGlas mogu da potpišu na linku proglas.co.rs.

BONUS VIDEO Zašto bivši Vučićevi saradnici neće na izbore?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar