Sednica skupštine Srbije, opozicija, Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Narodni poslanik Vladimir Đukanović objavio je sinoć na svom X nalogu snimak koji su zabeležile skupštinske sigurnosne kamere, a na kojima se vidi kako poslanici opozicije Jelena Milošević i Đorđe Stanković iznose papir iz toaleta. Advokata Rodoljub Šabić, kaže za portal Nova.rs da taj Đukanovićev potez predstavlja zloupotrebu zbog kog bi generalni sekretar Skupštine morao da odgovara.

Poslednja dva dana glavna tema među funkcionerima vlasti jeste tealet papir iz skupštinskog wc-a.

Pomalo bizarno, ali naprednjaci optužuju opozicione poslanike da su pokrali papir iz taoleta. Prvobitno se sve zasnivalo samo na živoj reči, a sve je krenulo od (koga drugog) predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Pokrali su toalet papir iz skupštinskih prostorija i gađali Anu Brnabić i ostale koji su bili za tim stolom”, poručio je Vučić čak iz Brisela.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Na istu temu se oglasio i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

“Imate Mariniku Tepić koja u ludačkom ritmu 25 minuta udara u klupu poslovnikom, a prvo bacaju salvete. A onda poslanica iz Đilasove stranke ushićeno ulazi sa dva pakovanja toalet papira i unosi u Skupštinu Srbije”, rekao je Vučević.

Miloš Vučević Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

A novoizabrana predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić upitala je zašto predstavnici opozicije ne gađaju toalet papirom Aljbina Kurtija, kada su sa njim u istoj sali.

Da ne bi ostalo samo na rečima, poslanik naprednjaka i advokat Vladimir Đukanović podelio je na svom “X” nalogu snimke sa sigurnosnih kamera iz hola skupštine na kojima se vidi kako poslanici opozicije Jelena Milošević i Đorđe Stanković iznose toalet papir iz wc-a.

Te se priča dodatno “rasplamsala”, posebno u režimskim medijima koji su svi do jednog objavili isti taj snimak.

“Toalet papir je odgovor na gašenje parlamenta od strane Ane Brnabić. Jer kad poslanicima zabranite da govore, uvedete policiju u salu i zgazite Poslovnik, to je ukidanje parlamenta. Mi taj toalet papir nismo ukrali, nismo ga ni krili, samo smo ga odneli u salu, gde ga je gospodin Aleksandar Jovanović – Ćuta kasnije upotrebio u skladu s njegovom namenom” rekla je za portal Nova.rs poslanica Jelena Milošević.

Jelena Milošević Foto:Privatna arhiva

Njen kolega Đorđe Stanković kaže da je to bila reakcija opozicije na kršenje zakona i poslovnika.

“Naprednjaci već 12 godine pljačkaju ovu zemlju pokušavaju da zloupotrebe zakon, ne poštuju Ustav, skidanje snimka sa sigurnosnih kamera je možda i najmanja stvar koju su uradili. Činjenica je da su oni taj dan u parlamentu 10 minuta pre tog događaja prekršili poslovnik i zakon zbog toga što su prekinuli sednicu iako smo mi iz opozicije bili u sali. Mi smo kao opozicija uvek spremni da na neki način odgovorimo, na koji način se odgovara zavisi od situacije, ali u tom momentu je bilo važno da se vidi da oni krše zakon i poslovnik, zbog toga je naša reakcija bila takva”, pojašnjava Stanković.

Foto:privatna arhiva /MLADEN SAGOVAC;

Međutim, mnogo spornije u ovom slučaju jeste odakle jednom poslaniku video zapisi sa sigurnosnih kamera, koji je dalje distribuiran na društvene mreže.

PROČITAJTE JOŠ:

Advokat Rodoljub Šabić kaže za portal Nova.rs da generalni sekretar Skupštine mora da objasni kako je poslanik Đukanović dobio te snimke.

“Predstavnici vlasti su navikli da razne lične podatke o građanima vrlo rado koriste u političkim razračunavanjima. Mi smo se suočavali sa masom primera, čak i drastičnijim od ovog koji smo juče videli, pa smo ogulglali na sve to. Ali naglašavam onaj ko je odgovoran za funkcionisanje tog sistema mora da odgovori i kako je Đukanović dobio taj snimak. Meni ne izgleda prihvatljivo da Skupština koja je dom svih poslanika i opozicionih i pozicionih, jednima distribuira snimke u političke obračune, a drugima uskraćuje kretanje po zgradi skupštine”, rekao je Šabić.

Rodoljub Šabić, Dnevnik Foto: Nova

I dodaje da je nadzorni sistem uspostavljen iz bezbednosnih razloga i treba biti korišćen isključivo u te svrhe.

“Definisano je u kojim situacijama i ko ima pristup video zapisima, ko ih i koliko čuva kao i to kome se oni mogu dati. Za funkcionisanje sistema bi trebao da odgovara domaćin, dakle generalni sekretar skupštine” zaključuje Šabić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare