Foto: Nova.rs

Hapšenjem visokopozicioniranog člana kavačkog klana Almira Jahovića u Republici Srpskoj i još dvojice osumnjičenih od kojih je jedna bivši policajac, još jednom je potvrđen modus operandi kriminalnih organizacija u delu kada nabavljaju falsifikovane putne isprave kako bi se nesmetano kretali kroz različite zemlje koje za njima tragaju.

Pripadnik kavačkog klana Almir Jahović, za kojim traga Crna Gora, uhapšen je u utorak uveče u centru Banjaluke, kada je došao na primopredaju falsifikovanog pasoša. Lisice su mu stavljene na parkingu u blizini džamije Ferhadija u Banjaluci.

Jedan od očevidaca hapšenja ispričao je za Srpskainfo da je čuo galamu i da je zatim na parkingu primetio da policajci iz automobila izvlače momka i obaraju na asfalt.

„Čuo sam da mu nešto govore, te su ga pretresli i stavili mu lisice na ruke, dok je on ležao na zemlji. Tu je bio neki crni „audi“, a mislim da ga je vozio taj uhapšeni“, ispričao je sagovornik.

Mediji su preneli da crnogorsko pravosuđe traga za Almirom Jahovićem od 2018. godine jer je protiv Jahovića i još šest osoba podignuta optužnica koja ih tereti za planiranje likvidacije Jovana Đurovića i boksera Nikole Sjekloće.

Zajedno sa Jahovićem, uhapšen je i bivši policajac Dalibor Ćurlik, kao i Ljuban Poletan, a obojica su poznati policiji duži niz godina po brojnim krivičnim delima.

Istragom je utvrđeno da su njih dvojica pomogli da se Jahoviću obezbedi novi, lažni pasoš, tako što su, prema prvim informacijama, pronašli osobu sa prostora RS sa dvojnim državljanstvom koja nikada nije vadila putne isprave i tako mu doslovno ukrali identitet. U falsifikovanom dokumentu stajalo je ime Ilija S.

U međuvremenu, Jahović se složio sa ekstradicijom u Crnu Goru, a svi osumnjičeni su saslušani.

Ovo nije prvi put da se na ovaj način kradu identiteti osoba koje su ili nestali, ili žive u ruralnim sredinama i pretpostavlja se da neće predati zahtev za vađenje pasoša.

Škaljarci, kavčani, zemunci…

Da je naš region plodno tle za izradu falsifikovanih putnih isprava, ali i drugih dokumenata, zna se decenijama, još od slučaja kada su konzulati Bosne i Hercegovine u Evropi prodavali za hiljadu, dve maraka pravi pasoš sa vašom slikom i bilo kojim imenom sve do duboko u postdejtonsko doba.

Mediji su u to doba izveštavali da je recimo konzulat u Beču bio je poznat po tome.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Takav je slučaj Milorada Ulemeka Legije, kada je policija posle 12. marta 2003. pronašla hrvatski pasoš sa njegovom slikom, ali na ime Vlade Vukomanovića. Iz dokumenta se moglo videti da se Ulemek slobodno kretao kroz različite zemlje.

Osim Ulemeka, i brojni „zemunci“, baš kao danas „kavčani“ i „škaljarci“ bili su česti kupci falisifikata. Da se neretko oduzimaju identiteti osoba koje se u skorije vreme neće pojaviti i prostorijama policijskih službe pokazao je slučaj Luke Bojovića kod kog je pronađen pasoš na ime Marijana Barišića, Hrvata koji je nestao 2008. godine u Blajburgu.

Bojović je svojom frizurom i zulufima u dobroj meri odgovarao Marijanu Barišiću sa fotografije, ali ako se fotografija u pasošu uporedi sa poslednjim snimcima uhapšenih, može se zaključiti da je zapravo reč o njegovom kolegi Vladimiru Milisavljeviću Budali.

Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Krivotvoreni pasoši pronađeni su i kod Crnogoraca Miloša Radonjića, označenog da je pripadnik kavačkog klana, kod osumnjičenih za ubistvo Bogdana Milića u Crnoj Gori, koji su uhapšeni u Hrvatskoj u jednom hotelu, a ne treba zaboraviti na slučaj Marjana Vujačića, škaljarca uhapšenog 12. juna 2019. u Novom Sadu zbog falsifikovanja isprava.

Sa njim su uhapšene još dve službenice MUP-a, koje su za 1.500 evra izdala lažna dokumenta.

Foto: Facebook/Privatna arhiva

Policija ga je ubrzo povezala sa likvidacijom brata ubice Nikole Bojovića, Jugoslava Cvetanovića, a onda je klupko zločina počelo da se odmotava i ispostavilo se da je umeštan u još barem dva ubistva.

Bonus video: Požar na Mokroj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar