Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

"Očekivao sam da će biti strašno, ali ovom se ipak nisam nadao. U obducentskom zapisniku na 16 strana opisano je u kakvim je mukama naš sin stradao. To je samo potvrdilo ono što sam sumnjao, da je dečaku koji je našeg sina iskasapio došla žuta minuta, i da to nije bio Andrej, stradalo bi neko drugo dete, a možda i više njih".

Ovako govori Mića Simić iz Niške Banje, otac trinaestogodišnjaka koga je 5. oktobra prošle godine u svojoj kući u ubio školski drug.

Obdukcija koju je uradio niški Zavod za sudsku medicinu pokazala je da je tinejdžer bio žrtva stravičnog nasilnog ispada, jer je zadobio na desetine povreda po čitavom telu, a vrat mu je prerezan.

„Moj sin nije usmrćen s jednim ili dva uboda nožem već je uboden desetinama puta. To što je mom sinu urađeno pokazuje strukturu ličnosti tog dečaka. I tu dolazimo do onog što nam je sad glavno, što smo sebi stavili u misiju zarad našeg mrtvog deteta. Struktura ličnosti maloletnog napadača pokazuje duboku patologiju za koju su, po mom mišljenju, odgovorni njegovi roditelji. Iz tog razloga želim da Andrej dobije kakvu takvu pravdu. Njegov ubica ne može biti osuđen jer je u vreme zločina imao samo trinaest godina, pa samim tim kao dete, nije bio krivično odgovoran. Međutim, njegovi roditelji mogu da odgovaraju za zanemarivanje deteta, te da im se sudi kao što je to učinjeno u slučaju dečaka iz Beograda, čiji su roditelji optuženi za to delo i prete im ozbiljne zatvorske kazne“, kaže neutešni otac.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Komentarišući postupanje organa gonjenja, ovaj Nišlija ne krije nezadovoljstvo što, kako kaže, slučaj tapka u mestu.

„Nakon što je Više javno tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja dečaka ubice jer je krivično neodgovoran, predmet je ustupilo Osnovnom javnom tužilaštu radi utvrđivanja da li postoje osnovi za suđenje njegovim roditeljima, odnosno da li su svojim ponašanjem doprineli da on učini ovakvo strašno krivično delo. Četiri meseca su od tada prošla, ali se ništa ne dešava. Iz medija vidimo da tužilaštvo navodi da je još rano da se izjašnjavaju o mogućnosti da tim ljudima bude suđeno te da prikupljaju činjenice o ovom događaju. Želim da ih pitam kakve činjenice prikupljaju kad smo sve o ovom slučaju prikupili mi i naš advokat Saša Knežević“, pita Simić, pa nastavlja:

„Smatram da ima dovoljno osnova da budu optuženi pogotovo sad kada je stigao obdukcijski nalaz čija je sadržina neopisiva. To što tvrde da čekaju na nalaz veštačenja tog dečaka iz psihijatrijske ustanove “Laza Lazarević” u Beogradu po meni nije opravdanje za nepostupanje. Dok taj nalaz bude gotov mogu da prođu meseci, a to samo njima ide u korist. Imam utisak da se ide na to da se sve zataška, da vreme prođe i da javnost našeg Andreja zaboravi. Ali mi to nećemo dozvoliti, nameravam da odem u Beograd da se sretnem s roditeljima ubijene dece iz “Ribnikara” i rodbinom stradalih u Duboni jer vodimo istu borbu. Mi smo ovde sami, njima je ipak lakše jer nastupaju zajedno, pa ću ih zamoliti da prihvate i mene jer delimo istu bol“, zaključuje Simić.

Njegova supruga Sanja, onemela od bola, slušala je reči svog supruga i uspela samo da izusti: „Ja nisam čitala nalaz obducenta, nisam mogla“.

Na našu molbu Sanja nam je otvorila vrata sobe svirepo ubijenog dečaka. Onaj ko ne zna šta mu se desilo pomislio bi da će se Andrej svakog trenutka vratiti. Ništa nije dirano otkako ga više nema, njegove slike su na zidovima, veliki crtež automobila kojeg je obožavao, a u torbi njegova lopta s kojom se više niko nikad neće igrati.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Advokat porodice Simić Saša Knežević ranije je kazao da je od Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu zatražio pokretanje postupka protiv roditelja dečaka ubice zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta

„Dostavili smo Osnovnom javnom tužilaštvu brojne dokaze da su roditelji maloletnog napadača zapostavili svoje zakonske dužnosti zbog čega postoji njihova krivična odgovornost. Između ostalog dostavili smo im fotografije na kojime se vidi da majka tog maloletnika puca iz pištolja, da maloletni ubica nožem simulira kasapljenje igračke a drugi sin pozdravlja u nacističkom stavu. Sada je stigao i obdukcioni nalaz u kome se detaljno navode povrede oštećenog koje ukazuju da je napadač ispoljio neviđenu agresiju prema školskom drugu i izuzetnu surovost dok ga je lišavao života što opet ukazuje da se radi o profilu ličnosti koji se formirao bez pozitivnog uticaja roditeljske brige. To je još jedan dokaz za krivično delo zlostavljanja i zanemarivanja maloletnika koje su izvršili njegovi roditelji a što je eksaliralo tragičnim događajem . Odgovornost roditelja je tim više prisutna jer su moji klijenti u više navrata upozoravali majku tog dečaka na njegovo devijantno ponašanje, posebno na nošenje noževa a da oni tim povodom nisu preduzeli apsolutno ništa. Konsekvence ovog događaja mogle su da budu i mnogo teže jer je taj dečak mogao da delo izvrši u školi, kao što je to učinio maloletni K.K. u Beogradu, te da bude mnogo više žrtava. Nije isključeno da je ovaj maloletnik imao nameru i da tog dana liši života i drugu decu. Postoje dokazi da je na dan ubistva u svoju kuću pozvao još neke dečake koji nisu došli, dok je dete mojih klijenata želju da bude podrška napadaču,što je činio od detinjstva, platio životom“, rekao je Knežević.

Bonus video: Hapšenje odgovornih lica za potonuće splava Kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare