Foto: Shutterstock

Iako se očekuje da u redovima MUP Srbije ima najmanje slučajeva mita i korupcije, dosadašnja statistika u Srbiji pokazuje drugačije. Najčešći razlog zbog koga "padaju" policijaci jeste upravo primanje mita, a o čemu svedoče brojna hapšenja u prethodnom periodu. Poslednji slučaj u nizu dogodio se pre samo nekoliko dana, kada je novosadski policajac osuđen na tri godine zatvora zbog primanja mita od 3.000 evra od P.M., kako ne bi protiv njegove nevenčane supruge, pisao krivičnu prijavu za prevaru za navodno "lečenje ljubavnih problema astrološkim metodama".

Proteklih godina beleži se porast broja hapšenja policijskih službenika zbog mita i korupucije, a samo tokom ove godine imali smo nekoliko slučajeva. Tako je marta ove godine srpsku javnosti iznenadio misteriozni nestanak više od 80.000 evra iz sefa beogradske policije.

Sektor unutrašnje kontrole MUP podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv inspektora Vanje M., koji se sumnjiči da je iz PS Palilula uzimao novac oduzet iz krivičnih dela i trošio ga na sopstvene potrebe. Ovaj policajac je novac vratio, kada je uvideo da je otkriven.

Istog meseca ove godine uhapšen je kriminalistički tehničar iz Negotina M. Nj. (43) zbog sumnje da je iz sefa policijske stanice u tom gradu uzeo oko 8.000 evra.  Ovaj tehničar tereti se da je prisvojio novac koji je u sefu bio kao dokaz sa mesta četvorostrukog zločina u zaseoku Velja Vratna kod Jabukovca, kada su ubijeni Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprkić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53).

Sredinom aprila ove godine uhapšen je i policijski službenik M. B. (35) iz Bačke Palanke zbog sumnnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. M. B. se sumnjiči da je u zamenu za novac prodavao falsifikovane službene značke Ministarstva unutrašnjih poslova. Samo mesec dana ranije, u Jagodini je priveden policijski službenik B. Lj. (49) zbog sumnje da je, kao rukovodeći u Odeljenju kriminalističke policije PU u Jagodini, tokom septembra prošle godine neovlašćenoj osobi davao podatke o osobama koje je proveravao u krivičnim evidencijama i zauzvrat zahtevao i primio oko 1.000 evra.

Ovo su samo neki od slučajeva hapšenja policajaca zbog mita i korupcije, a ništa bolja situacija nije bila ni proteklih godina što se tiče hapšenja zbog ovih krivičnih dela u redovima policije, a pogotovo kada je reč o saobraćajnoj.

Građani prilikom zaustavljanja od strane patrole saobraćajne policije neretko posežu za „blažim načinom kažnjavanja“. Pa tako, umesto pisanja kazne, neretko nude novac. Ova praksa se toliko ustalila među vozačima na srpski putevima, da je gotovo postalo normalno da novac nudite čim vas zaustave momci u plavom.

Ilustracija, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U velikoj akciji policije, Unutrašnja kontrola MUP-a uhapsila je krajem prošle godine šest policajaca iz Bačke Palanke zbog sumnje da su od više učesnika u saobraćaju, koje su zaticali u izvršenju prekršaja, zahtevali i primali novac, kako ne bi evidentirali prekršaj i sproveli prekršajni postupak.

Samo mesec dana ranije, pripadnik saobraćajne policije Dejan L. (38) uhapšen je zbog sumnje da se bavio preprodajom kokaina, ali i da je više puta zloupotrebio službeni položaj, tako što je od vozača koje je „hvatao“ u prekršajima uzimao novac, kako im ne bi pisao kazne.

Kriminolog Dušan Davidović u razgovoru za portal Nova.rs ističe da su mito i korupcija postali prisutni gotovo u svakoj delatnosti u Srbiji, samo što je u policiji, pogotovo saobraćajnoj, ona postala poprilično transparentna.

„Tako imate situaciju, a o čemu mnogi građani pričaju, da za 20 evra možete da prođete bez kazne za prekršaje, poput nevezivanja pojasa, neupaljenog svetla i slično. Sećam se da, pre desetak godina, kada je bilo nekih pretumbacija u policiji i kada je saobraćajna policija primala nove pripadnike, imali smo jednu zanimljivu situaciju. Interesantno je da je jedno od pitanja na kursu za saobraćajce bilo zašto žele da pređe u saobraćajnu policiju, te je jedan pripadnik na to odgovorio: „Zbog boljeg ekonomskog položaja“, što dovoljno govori o tome kako funkcionišu stvari. Znači, unapred je znao da može da izvuče neki novac na tim kaznama“, ističe kriminolog.

Dušan Davidović direktor Centra za prevenciju kriminaliteta foto screenshot N1

Davidović dodaje da je najveći problem što slučajeva uzimanja mita imamo dosta u proteklom periodu nizak nivo morala među pojedinim pripadnicima saobraćajne policije.

„Sem toga, mislim da je veliki problem u Srbiji i sam imidž policajca. Mislim da kod nas poziv policajca nije dovoljno zaštićen i razvijen, kako u svesti samih pripadnika policije, tako i građana“, dodaje kriminolog.

Podsetimo, jedna od većih akcija unutar redova saobraćajne policije dogodila se 2016. godine kada su uhapšena 33 pripadnika saobraćajne policije zbog primanja mita. Osumnjičeni su se teretili da su na Ibarskoj magistrali uzimali novac od vozača, kako im ne bi pisali prekršajne prijave.

Na ovaj način osumnjičeni saobraćajci su oštetili budžet Srbije za više od milion i po dinara.

Godinu dana kasnije dogodila se još jedna velika akcija, kada je privedeno sedmoro policijskih službenika u dve odvojene akcije u Lazarevcu i Beogradu. Osumnjičeni su se teretili da su od vozača, koji su napravili prekršaje, uzeli različite iznose novca kako ih ne bi kaznili. Prekršaje nisu evidentirali, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare