Policija na KiM Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska policija je tokom akcije kodnog naziva „Gropa“ uspela juče da zapleni oko 80 kilograma droge tipa kaptagon u vrednosti od oko milion evra i uhapsila je 14 osumnjičenih, od kojih 6 turskih državljana, kazao je juče na konferencija za novinare, glavni tužilac u Uroševcu Šukri Jašari (Shukri Jashari), koji je rekao da je tokom akcije pretreseno 7 lokacija.

„Destinacija ove droge je bila usmerena na tržište van Kosova, vrednost ove droge premašuje vrednost od najmanje milion evra na lokalnom tržištu“, rekao je on.

Murselji je rekao da je akcija „Gropa“ počela pre 7 meseci sa primenama tajnih mera.

„Jedinica u Uroševcu je pre blizu 7 meseci imala informacije o operativnom putu, koordinisala je radnje tužilaštva u Uroševcu i Osnovnog suda, pokrenute su istrage primenom mera prikrivenog tehničkog nadzora i uspeli smo da obezbedimo dovoljno dokaza“, rekao je on, prenosi Kossev.

Murselji je rekao da je supstanca došla iz Irana kamuflirana u komercijalnu robu.

„Osumnjičeni su doneli sirovinu ove narkomanske supstance kamufliranu u komercijalnoj robi iz Irana, preko Turske na Kosovo, zatim su osumnjičeni sa Kosova obezbedili lokaciju u rejonu Štprca u nenaseljenoj kući, obezbeđujući odgovarajuću opremu za obradu i dodatne supstance koje su potom pretvarane u drogu“, rekao je on.

Glavni tužilac u Uroševcu Šukri Jašari rekao je da je tokom ove akcije pretreseno 7 lokacija, ova vrsta narkotika je bila upakovana u kese od po 500 g, a sumnja se za još izvesnu količinu u vezi sa čim jedinica vodi istragu i nadam se da će vrlo uskoro biti zaplenjena i druga količina narkotika, koja se prema informacijama nalazi u rejonu Uroševca“, rekao je Jašari.

Jašari je dalje rekao da su pretresena dva mesta za koja se sumnja da su laboratorije za preradu ove droge.

“Pretresane su laboratorije u kojima se sumnja da je obavljana obrada jer je ovo došlo iz Turske, zatim je raspoređeno na dve lokacije, u selima Siroj i Varoš gde su bile dve laboratorije sa sofisticiranijom opremom za preradu ovih narkotika“, rekao

Za osumnjičene uhapšene tokom ove akcije, tužilaštvo će podneti zahtev za određivanje pritvora. Tužilaštvo će danas podneti zahtev za određivanje pritvora, jer im je odlukom tužioca određeno zadržavanje do 48 sati“, rekao je on.

KoSSev: Juče je gotovo istovremeno na Severu, u selu Izvore kod Banjske, u drugoj policijskoj akciji otkrivena još jedna plantaža narkotika – marihuane, vrednosti od 6 miliona evra, sa milion i po evra vrednošću opreme, saopštio je kosovski ministar unutrašnjih poslova potvrđujući juče da se krenulo sa njenim uništavanjem. Međutim, nema potvrđenih detalja još uvek o tome ko se bavio uzgojem marihuane na Severu.

Bonus video: Razbijena krimi-grupa: Otkrivene dve laboratorije za proizvodnju marihuane u Starim Banovcima i Batajnici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar