Foto: l.glz.ttlphotos / Shutterstock,Shutterstock

Hapšenjem srpske kriminalne grupe koja se u Španiji bavila proizvodnjom, uzgojom i rasturanjem marihuane, kod koje je pronađeno više od 350.000 evra, još jednom je potvrđeno da državljani Srbije aktivno odlaze u tu zemlju, te da su angažovani na plantažama kao čuvari i uzgajivači. Iako na prvi pogled nekima može zvučati kao da je vredno rizika, posebno imajući u vidu zaradu, postoji nekoliko "začkoljica" zbog kojih brzo odustaju.

Velika akcija specijalaca izvedena je u koordinaciji sa Nacionalnom policijom Španije, koja je istovremeno u regijama Barselone, Valensije, Alikantera i Taragone uhapsila preko 20 osoba od kojih su većina srpski državljani. Pronađeno je više ilegalnih laboratorija za uzgoj i proizvodnju marihuane i zaplenila veću količinu novca.

„Na teritoriji Kraljevine Španije pronađeno je više laboratorija gde su u veštačkim uslovima proizvodili opojnu drogu Kanabis. Ova akcija izvedena je pod pokroviteljstvom Europola“, naveo je ranije izvor našeg portala. Tamošnji mediji otkrili su da je uhapšen jedan od glavnih šefova srpske mafije, ali i da to nije kraj ove akcije, budući da policija i dalje vrši pretrese na više lokacija – u štek stanovima i iznajmljenim vilama, firmi, ali i na plantažama, jer se veruje da je grupa, osim droge, rasturala i oružje. Kod dvojice pripadnika ove grupe pronađeno je 300.000 evra, na bankovnim računima je blokirano 85.000 evra, kao i druga nepokretna imovina.

Španija, španska policija, hapšenje, droga, novac, pare
Foto: Printscreen/YouTube/GUARDIA CIVIL

Ovakvi podaci ne treba da čude, posebno imajući u vidu da srpski državljani godinama unazad aktivno odlaze u Španiju.

Kako funkcioniše sistem?

Osobe pogodne za odlazak u ovakve akcije uglavnom se nalaze preko poznanika i posrednika. Kandidati su mahom osobe koje su neosuđivane, to jest u policijskim evidencijama nisu obeleženi kao izvršioci krivičnih dela, a sve kako bi što bolje ostali ispod radara policije prilikom dolaska u tu zemlju. Gotovo uvek je reč o muškarcima srednjih godina ili mlađima.

Foto: EPA-EFE/Reduan Dris ATTENTION EDITORS: FACES PIXELATED AT SOURCE TO COMPLY WITH SPANISH PRIVACY LAWS

Po dolasku u tu zemlju, smeštaju se u prethodno iznajmljene vile, kuće i stanove, koji se mahom nalaze u zabačenim predelima, daleko od očiju radoznalih prolaznika. Reč je o kućama i objektima koji su opremljeni sofisticiranim sistemima za ventilaciju, svetlima sa posebnim zračenjem, specijalnim mašinama i aparatima za održavanje vlažnosti i slično.

„Njihova uloga je da na imanjima, odnosno u kućama u kojima se uglavnom u podrumskim prostorijama uzgaja marihuana, borave 24 sata, dakle oni bukvalno ne vide belog dana, a čak im se i hrana doprema do kućnog praga. Uglavnom ostaju tu po nekoliko meseci, a zatim stiže smena iz Srbije i tako se rotiraju. Balkanske kriminalne grupe koje se bave ovim poslovima ne žele da imaju probleme sa graničnom policijom, oni nastoje da na sve načine budu ispod radara i nikako ne bi ugrozili poslove vredne na stotine hiljada evra zbog neregularnih papira“, kaže sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Boravak im je uglavnom osiguran u posebnim prostorijama, gde imaju ono najosnovnije za život i za takav vid odrađenog posla dobijaju zaradu između 2.500 i 3.000 evra. Iako na prvi pogled zvuči primamljivo, posebno imajući u vidu zaradu prosečnog državljanina Srbije u svojoj zemlji, ovaj ilegalni posao sa sobom nosi velike rizike. Španska policija intenzivno radi na razbijanju ovakvih grupacija, pa tako paralelno sa razvojem sofisticiranog sistema za uzgoj droge, razvija se i tehnologija koju policija koristi za otkrivanje ovakvih plantaža.

Foto: EPA/CARLOS BARBA

Srpkinja na sastanke sa narkobosovima išla sa bebom

Pratioci prilika još pamte slučaj kada je 2020. u Kataloniji razbijena još jedna ovakva grupa, a iznenađenje je usledilo sa saznanjem da se na njenom čelu nalazi Srpkinja (37) koja je u trenutku hapšenja imala tek rođenu bebu.

Španija, španska policija, hapšenje, droga, novac, pare
Foto: Printscreen/YouTube/GUARDIA CIVIL

Banda predvođena Srpkinjom imala je 12 ovakvih kuća, a španski portal lavanguardia.com objavio je ranije, pozivajući se na svoje izvore, da su istražitelji bili zapanjeni kada su videli novorođenče u kući u kojoj su boravili Srpkinja i njen partner, pretpostavlja se otac deteta.

Isti portal naveo je da je Srpkinja sve zadatke i obaveze obavljala noseći bebu sa sobom, pa čak i kada se sastajala sa kupcima marihuane. Kada je, nakon što je uhapšena, osumnjičena odvedena zajedno sa bebom u pritvorske prostorije Santa Andre de la Barka, beba nije prestajala da plače. Žena je kazala stražarima da beba plače jer je gladna, ali da nema novca da joj kupi hranu jer joj je u policijskoj akciji sve oduzeto, a želeći da umiri bebu, jedan stražar je otišao u apoteku i kupi adaptirano mleko.

Bonus video: Hapšenje u Španiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare