Foto:Milos Tesic/ATAImages

U Bezbednosno-informativnog agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandar Vulina, kako nezvanično saznaje nedeljnik NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje, što veoma podseća na vreme Slobodana Miloševića, kada je bila aktivna Jedinica za specijalne operacije (JSO) ili takozvane crvene beretke. Postavlja se pitanje zbog čega je Vulinu potrebna nova služba u BIA, pogotovo ako se uzme u obzir da je tokom ranijeg rukovođenja u MUP načinio niz spornih poteza.

Ne treba zaboraviti jednu bitnu stavku, a to je da je pravosnažnim presudama utvrđeno da su pripadnici JSO bili izvršioci političkih ubistava koja je naredio Milošević. Jedinicom JSO – „Crvenim beretkama“ komandovao je Milorad Ulemek Legija osuđen zbog ubistva premijera Zorana Đinđića. Član jedinice bio je i Zvezdan Jovanović takođe osuđen kao neposredni izvršilac atentata na srpskog premijera.

Zasad nije poznato zbog čega je Vulinu potrebna takva služba, ali i šta će konkretno biti zaduženja zaposlenih u toj službi, ukoliko dođe do njenog formiranja.

Posebno zabrinjavajuće u svemu tome jeste to da se Vulin nije proslavio tokom svog mandata u MUP Srbije, neposredno pre nego što je postavljen za direktora BIA. Shodno potezima koje je povlačio u policiji opravdano se postavlja pitanje da li će ta služba zapravo služiti za Vulinov obračun sa neistomišljenicima.

Tokom boravka u policiji, na mestu ministra policije, načio je nekoliko spornih koraka.

Najpre je pokušao da provuče sporni Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji je bio pun spornih odredbi kojima se krše prava građana. Zbog toga su se brojne nevladine organizacije pobunile, ali i javnost, što je dovelo do toga da se odustane od zakona.

Pročitajte još:

Nešto ranije, otkriveno je i da je, prema tvrdnjama ruskog političara Vladimira Kara-Murze, prisluškivao i pratio ruske opozicionare u Srbiji.

„U maju prošle godine (2021.) Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tad se sastao sa (Nikolaj) Patruševim, a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, irekao je u intervjuu za Nova.rs ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza.

Vladimir Kara Murza Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kako je tada izjavio Kara-murza, on i njegove kolege bili su pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Andrej Pivovarov je uhapšen“, rekao je on.

Pročitajte još:

Ne treba zaboraviti i da se nekoliko meseci pre toga saznalo da su Rusija i Srbija u najstrožoj tajnosti formirale „Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, koja ima zadatak da sprečava masovne demonstracije i da vrši konstantan nadzor nad opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama i nezavisnim novinarima.

VIDEO: Bandović: Kara-Murza i njegov tim su planirali da tuže Srbiju zbog praćenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare