Foto:MUP Srbije; shutterstock; N1

U najnovijoj akciji policije uhapšeno je 11 osumnjičenih za malverzacije prilikom polaganja ispita na Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih strukovnih studija. Njima se na teret stavlja da su, preko uigrane šeme, omogućavali pojedinim studentima da polože ispit, iako se nisu ni pojavili. Ovo hapšenje profesora samo je jedno u nizu zahvaljujući kom smo naučili da epilozi takvih istraga često ne rezultiraju očekivanim sudskim presudama, a veliki broj njih na kraju ipak bude pušteno.

Hapšenje su izvršili inspektori Odeljenja za borbu protiv korupcije UКP, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu i Ministarstvom prosvete.

Uhapšeni su V.S. (70) zastupnik jedne Agencije za konsalting iz Nove Varoši, zaposlen u Visokoškolskoj jedinici Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija i profesori te akademije N.P. (44), A.Z. (39), R.J. (60), N.D. (62), D.J. (59), I.B. (51), A.S. (63), Z.P. (59), D.Lj. (61) i A.S. (49).

V.S. je od avgusta 2021. do februara ove godine, profesorima Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija nalazio studente koji su spremni da plate da prođu ispit, a zauzvrat su profesori sačinjavali lažne zapisnike u koje su unosili i imena studenata koji su „kupili“ ispite, a nisu se ni pojavili.

Ovo je samo poslednja u nizu afera u kojima su uhapšene desetine profesora i posrednika u „završavanju“ ispita i preprodaji diploma. U praksi, posle zvučnog saopštenja, sledi mučno i dugo suđenje, sa brojnim odlaganjima.

Primer kako koruptivni sistem funkcioniše i, na neki način, štiti sam sebe je afera „Indeks“, koja je započela prvim hapšenjima u februaru 2007. godine u Kragujevcu. Danas, više od 15 godina kasnije, još se čeka pravosnažna presuda, doduše, slučaj je, 13 godina od početka suđenja stigao do Apelacionog suda koji treba da donese konačnu odluku.

Hapšenja su počela 2007. ali je optužnica podignuta 2009. godine i na njoj se našlo 37 okrivljenih. Onda je spajana sa drugim optužnicama i proširivana pa se na njoj našlo čak 89 imena. U pitanju su bili profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu i niz posrednika koji su prodavali diplome i nameštali ispite.

Ipak, tokom godina, spisak optuženih se smanjivao, nekima je delo zastarelo, neki su i preminuli, tek prvostepenom presudom osuđeno je 16 optuženih na ukupno 61 godinu zatvora, dok je petoro oslobođeno.

Jedini ko je istrpeo stvarne posledice je uzbunjivač, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu dr Marko Pavlović koji je godinama trpeo pristiske i diskriminaciju – nameštali su mu otkaz, a maltretirali su mu i ćerku koja je bila student.

Za Kragujevac je diplomama vezana još jedna afera, i to za Fakultet medicinskih nauka, kada su poništene 22 diplome izdate 2014. godine studentkinjama iz Hrvatske, koje su tako, preko noći, postale medicinske sestre. Tu se još jednom pkazalo jedinstvo republika nekadašnje Jugoslavije, makar u prevarama, jer su poništene diplome izdate medicinskim sestrama, koje su studije započele u Puli na dislociranom ogranku Zdravstvenog fakulteta Univerziteta iz Zenice. Posle završene dve godine, studije su nastavile na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

U novembru prošle godine izvedena je još jedna policijska akcija čija meta su bili prevaranti koji su izdavali diplome Univerziteta Union Nikola Tesla. Akcija je pokazala koliko je raširen posao preprodaje diploma, koji je postao ozbiljan izvor zarade i za uticajne pojedince, nekadašnje nosioce visokih funkcija. Naime, među uhapšenima zbog preprodaje akademskih zvanja našao se i Trivun Ivković (73), bivši svemoćni upravnik KPZ Sremska Mitrovica.

Trivun je osumnjičen za trgovinu uticajem, a zapravo je posredovao da se studentima, koji uopšte nisu išli na fakultet, niti polagali ispite, omogući dobijanje diplome. Osim Trivuna, tada je uhapšeno još 17 osoba, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja. Uhapšeni su G. K. (48), odgovorno lice Univerziteta „Union-Nikola Tesla“, kao i A. K. (28) i M. A. (35), zaposlene na fakultetu.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici Lj. N. (42), D. S. (29) i D. M. (49) .

Trivun Ivkovic
Trivun Ivković Foto:Screenshot/Youtube/Jutarnji Program TV Happy

Kako je ranije saopšteno, sumnja se da je Ivković primao novac ili poklone kako bi posredovao između odgovornog lica sa fakulteta i studenata. Među mušterijama su navodno bili i zatvorski čuvari i pripadnici MUP-a koji su preko „falš“ diploma dolazili ne samo do većih plata, zbog većeg koeficijenta, već i do viših položaja.

Znači, da bi se uspešniji „borili protiv kriminala“ prvo su počinili krivično delo.

Osim što su sudski procesi, koji se odnose na afere u vezi sa diplomama i ispitima, spori i traju u nedogled, javnost je gotovo uvek ostajala uskraćena za ključne informacije – ko je sve kupovao diplome, da li se među kupcima nalazio i neko od državnih funkcionera, radnika u ministarstvima i da li je neko od njih trpeo posledice svojih postupaka.

Bonus video: Hapšenje u Španiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar