Vrata Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde se pre tačno 40 dana odigrala stavična tragedija u kojoj je ubijeno devetoro đaka ove škole i radnik obezbeđenja, od jutros su otvorena za sve građane koji žele da ostave cveće i zapale sveće. Već od 10.00 časova građani su počeli polako da pristižu, a među njima je i ministar Rade Basta.

„Došla sam da položim cvetić ovim našim anđelčićima, ovo je tuga velika… Živim u Krnjači, preko Panevačkog mosta sam došla. Nema reči utehe, ne znam šta dalje, čini mi se da je malo sve zatajilo, ali životi anđela se ne mogu vratiti što je najgore za njihove roditelje, ali i za celu zajednicu, prosvetu, školu… Strašno“, rekla je Nada Kovačević, penzionerka iz Krnjače koju su reporteri portala Nova.rs zatekli jutos ispred „Ribnikara“.

Na ulaznim vratima škole, ali i u okolnim ulicama, od jutros je primetan veći broj policijskih službenika, u ulici je parkiran i sanitet Hitne pomoći, a tu su i ljudi iz Crvenog krsta.

Takođe, kako je javio reporter sa lica mesta, pristigao je i ministar privrede Rade Basta koji je takođe ostavio buket cveća na ogradu kraj škole.

Inače, kako je ranije najavljeno, škola će povodom obeležavanja četrdeset dana od tragedije koja je potresla Srbiju, biti otvorena u nedelju, 11. juna i u utorak, 13. juna.

Poverenica: Tragedija koja će nas obeležiti kao društvo

Među građanima koji su došli kako bi odali počast našla se i poverenica Brankica Janković, koja je rekla da je ovo tragedija koja će nas obeležiti kao društvo.

„Prošlo je 40 dana od nezapamćene tragedije – najveće tragedije koja nam se dogodila, dve tragedije. Ali, kao što sam tada rekla, ovo je sigurno događaj, tragedija koja će nas obeležiti kao društvo. Imamo obavezu da nikada ne zaboravimo ono što se desilo i da to ne bude kao i sve ostale stvari koje nam se dešavaju, a koje zanimaju medije i javnost samo nekoliko dana. Moramo prestati zaboravljati stvari koje nam se dešavaju, bilo da su ružne ili lepe. Imamo obavezu prema deci koja su izgubila živote i prema njihovim roditeljima. Moramo učiniti sve što je u našoj moći, svi mi, bez izuzetka, da napravimo naše društvo i državu boljim mestima za život“, rekla je pored ostalog.

U nedelju će „Ribnikar“ biti otvoren od 10 do 18 časova za sve građane koji žele da polože cveće u znak sećanja na stradale.

Podsetimo, prva nezapamćena tragedija u Srbiji dogodila se 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi na Vračaru, kada je učenik sedmog razreda ušetao u školu „Vladislav Ribnikar“ sa očevim pištoljem. On je upucao čuvara škole Dragana V. i dežurne učenice, a zatim je ušao u kabinet istorije gde je ubio pet vršnjaka, a ranio nastavnicu istorije i još šest đaka. U ovom napadu ubijeno je devet učenika zajedno sa Draganom V, čuvarem škole.

Bonus video: Dragan Bjelogrlić na protestu: Imamo dug prema deci iz „Ribnikara“ da obezbedimo istinu i pravdu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar