Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, Nova.rs/Dragan Mujan/Nova.rs

Progon inspektora Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića, koji su otkrili "Jovanjicu", nastavljen je njihovom smenom, a oni su prebačeni u druga odeljenja unutar MUP Srbije - Milenković na mesto koordinatora u MUP, a Mitić u Odeljenje za ratne zločine. Njihov progon je počeo onog trenutka kada su otkrili "Jovanjicu", a advokat Ivan Ninić, koji proteklih godina pomno prati slučaj, ističe da je javnost zaslužna za to što su inspektori živi, te da se može očekivati da Milenković “zatrese” zgradu Specijalnog suda svojim svedočenjem.

Smena inspektora koji su godinama u Odeljenju za borbu protiv droga bila je i očekivana posle višegodišnjeg progona kojem su bili izloženi. Milenković je za svoje zasluge zbog borbe protiv narkotika odlikovan čak medaljom, i to od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, međutim, ipak je premešten iz odeljenja u kojem je šefovao.

Inspektori su premešteni pod okriljem sistematizacije u MUP, a smena je usledila pred svedočenje Milenkovića pred Specijalnim sudom u Beogradu, u okviru predmeta „Jovanjica“. Mitić je nedavno svedočio i tom prilikom otkrio da je njihova namera bilo hapšenje tada direktora BIA Bratislava Gašića, koji je sada ministar policije.

Dušan Mitić i Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ubrzo je usledila smena inspektora u druga odeljenja unutar MUP, a pravo je pitanje da li je reč o strahu šta će Milenković ispričati. Ugledni advokat Ivan Ninić, koji godinama prati slučaj „Jovanjica“, ističe da je javnost sačuvala živote Milenkovića i Mitića.

„Ne pamti se brutalniji, suroviji i bezobzirniji obračun Srpske napredne stranke sa državnim službenicima, za vreme ere režima Aleksandra Vučića, od ovoga sto se dogodilo inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću. Jedina pozitivna stvar je, izgleda, to što su, u poređenju sa Oliverom Ivanovićem ili Slavkom Ćuruvijom, oni danas uopšte živi, a za to je najzaslužnija javnost. Verujem da će Milenković, svojim svedočenjem, da zatrese zgradu Specijalnog suda i to je ono što će im sačuvati glavu na ramenima. Zbog te doslednosti i nepotkupljivisti su im praktično uništene karijere, pa narko karteli i sitni dileri na ulicama mogu da slave i mirno nastave svoje poslove, uz uslov da budu lojalni naprednjacima“, kaže Ninić za Nova.rs.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ističe i da se posle ove smene samo naivan čovek danas može da ode u policiju i prijavi saznanja o trgovini narkoticima u Srbiji.

„Može da se radi o kilogramu ili toni kokaina, ali više neće biti tog policajca koji će operativna saznanja podeliti sa svojim šefovima. Jer, zašto bi to radio, ako može da izgubi glavu i ako zna da mu slede medijska satanizacija i profesionalna degradacija. Danas pošten i častan policajac narkodileru mora prvo da traži na uvid člansku kartu, umesto lične karte i da proverava da li je donator BIA i SNS, pa tek onda da ga privede na saslušanje. Svaka vlast je štitila svoje kriminalce, ali nikada do sada država nije slala ovako snažnu podršku da se kriminal isplati i da su narkodileri punopravni članovi društva. ‘Jovanjica’ je pomerila sve granice, ne samo u sferi kriminala, nego i u sferi ispiranja moza kod građana, orkestriranom kampanjom da postoje prljavi policajci koji su sve izmislili i falsifikovali samo sa jednom željom – da nanesu štetu Aleksandru Vučiću“, izričit je Ninić.

Advokat ističe i da je velika odgovornost za sve ovo što proživljavaju inspektori Mitić i Milenković, nažalost, i na opoziciji koja nije uspela da sinhronizuje političke aktivnosti i osujeti vlast u namerama da premesti na druga radna mesta ove ljude.

Tvrdio da nije reč o opojnoj drogi

Podsetimo, „Jovanjica“ je otkrivena novembra 2019. godine i tada je na imanju u okolini Stare Pazove zaplenjena rekordna količina marihuane. Uhapšen je vlasnik iste Predrag Koluvija, a on je od samog početka tvrdio je da nije reč o opojnoj drogi. To su demantovala veštačenja biljaka rađena tokom postupka.

Foto: Newsmax Adria

Kada je reč o biljkama koje su novembra 2019. godine zaplenjene na „Jovanjici“, većina analiziranih sadrži više od 0,3 procenata koncentracije THC u sebi, što je dovoljno da se, po zakonu, smatra opojnom drogom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar