Senad Ramović Becan Foto: Facebook

Ekstremni vehabija Senad Ramović Becan (51) ubijen je u subotu uveče u naselju Hotkovo, kraj Novog Pazara, nakon što je, kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, pružio otpor i ispalio hice na policajce koji su hteli da ga uhapse. Ramović se nalazio u bekstvu, a prema informacijama lista Nova, Novopazarci su ga uprkos tome mesecima viđali u jednoj od džamija, gde je petkom dolazio na molitvu.

Akcija je izvedena u saradnji pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), policije i to Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Novom Pazaru. Ministar Dačić je objasnio da je BIA locirala Senada Ramovića Becana u Hotkovu.

Pročitajte još:

„To je inače njegovo selo, ali nije bio u svojoj kući. Pronađen je u kući koja je bila nekoliko stotina metara od njegove“, rekao je Dačić i dodao da je kuća u vlasništvu Becanovog zeta, koji je trenutno u zatvoru u Nišu gde služi kaznu zbog krivičnog dela iz obalsti opšteg kriminaliteta.

Miloš Žujović (Salahudin) Foto: MUP Srbije

Ministar Dačić je objasnio i da je ova akcija policije usledila kao nastavak akcije sprovedene nakon terorističkog akta ispred ambasade Izraela u Beogradu, tokom koje je ubijen konvertit Miloš Žujović, a teško ranjen pripadnik Žandarmerije koji ju je obezbeđivao.

Napad ispred ambasade Izraela Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Novopazarci viđali Becana svakog petka

Tada je saopšteno da je Žujović izvesno vreme proveo u Ramovićevom stanu u Novom Pazaru, a da se Ramović od policije krije najverovatnije na Kosovu i Metohiji. Međutim, upućeni Novopazarci objasnili su u razgovoru za naš list da se Ramović nije u potpunosti krio, te da je neometano šetao gradom i da su brojni građani mogli da ga vide u džamiji.

“U Novi Pazar je uglavnom dolazio petkom, na molitvu sa grupom svojim istomišljenika. Iako je navodno bio tražen, više ljudi ga je poslednjih meseci videlo u Novom Pazaru i nije delovao kao begunac koji se krije. On je bio markantna ličnost i nije ga moguće pomešati sa nekim drugim, a takođe ga ovde svi dobro poznajemo, pa je nemoguće ne primetiti ga. Taj pravac, od Novog Pazara ka Kosovu je strogo kontrolisan, ima dosta policije, tako da je pravo čudo kako ranije nije zaustavljen“, objašnjava situaciju na terenu sagovornik portala Nova.rs iz Novog Pazara koji nije želeo da mu objavimo ime i prezime.

Prema rečima našeg sagovornika, javna je tajna bila da se Senad Ramović Becan sve vreme „krije“ u Hotkovu. Inače, Hotkovo, po poslednjem popisu ima 282 stanovnika, ali je u pitanju vikend naselje koje je poluprazno, posebno jer vlasnici brojnih objekata u tom kraju žive u inostranstvu.

Sve objavljivao na društvenim mrežama

Da je Ramović živeo prilično lagodnim životom, posebno za jednog begunca koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktom u Beogradu, moguće je videti i na njegovim profilima na društvenim mrežama, na kojima je Ramović bio veoma aktivan. Tako je tokom celog juna i jula objavljivao zapise koji su po svemu sudeći, zabeleženi u Novom Pazaru. Na jednom od njih Ramović, dok snima mlad Mesec, otkriva da je u Hotkovu.

Uz to, na snimcima sa Ramovićevih profila mogu se videti brojni kadrovi na kojima je zastava Islamske države, po svemu sudeći usnimljena u Novom Pazaru. Osim toga, Ramović je objavljivao fotografije sa raznim osobama, a na svom Fejsbuk profilu i trenutno prebivalište – Novi Pazar. Zbog toga ostaje otvoreno pitanje kako je moguće da Ramović tek sada bude priveden i zbog čega je Bezbednosno-informativnoj agenciji bilo potrebno ovoliko vremena da ga pronađe.

Becan već pucao na policiju

Senad Ramović Becan Foto:Screenshot/Youtube/Jutarnji Program TV Happy

Inače Ramović je već osuđivan 2007. godine kao vođa grupe vehabija koji su, prema navodima optužnice, pripremali terorističke napade u Novom Pazaru i Beogradu, a meta im je bio, između ostalih i pokojni muftija Muamer Zukorlić, sa kojim su bili u sukobu. Ramović je tada osuđen za terorizam, ilegalno posedovanje oružja i druga krivična dela na ukupno 13 i po godina zatvora. Kaznu je odslužio u najstrože čuvanom zatvoru u Srbiji, takozvanom „Alkatrazu“ u Zabeli kraj Požarevca.

Grupa vehabija koji su pohapšeni a potom i osuđeni, brojala je 14 članova, ali akcija hapšenja nije prošla bez problema. Naime, kada je policija upala u kamp za obuku kraj Novog Pazara, ekstremne vehabije se nisu predale bez otpora, bilo je pucnjave, a Becan je kasnije izjavio da je bacio ručnu bombu na policiju. Tada nije ubijen, ali je stekao lošu reputaciju u policiji i dobio karakteristiku osobe sklone upotrebi oružja koju treba hapsiti maksimalno oprezno.

Ko su ekstremne vehabije

Ko su ekstremne vehabije na Balkanu i kakva je njihova veza sa centrom u Beču
Foto: Shutterstock

Becan je bio jedan od najpoznatijih i najeksponiranijih pripadnika ekstremnog vehabijskog pokreta koji nije u dobrim odnosima sa predstavnicima priznate Islamske zajednice u Srbiji. Osnivačem vehabizma smatra se Muhamed bin Abdul Vehab, muslimanski teolog koji je živeo u 18. veku i delovao na području Saudijske Arabije, Irana…

Vehabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji islama, bez ikakvih novina, odnosno propoveda radikalno pridržavanje islama. Opisuje se kao „ultrakonzervativni“ i „strogi“. Treba napomenuti i da se većina pripadnika vehabijskog pokreta zalaže za miran način života, odnosno izričiti su protivnici nasilja, dok sa druge strane, ekstremni vehabizam mnogi smatraju za ideološku osnovu današnjim terorističkim grupama u Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i Iraku.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za terorizam povezanog sa napadačem na izraelsku ambasadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare