Nenad Stefanović Foto:Privatna arhiva

Nenad Stefanović, beogradski viši javni tužilac i predsednik prorežimskog Udruženja sudija i tužilaca (UST), po ko zna koji put, ogolio je sopstveno neznanje i nepoznavanje elementarnih procedura, nakon što je preko tabloida uputio javni vapaj predsedniku republike Aleksandru Vučiću u kom osporava nacrte pet pravosudnih zakona koji treba da regulišu nedavne izmene Ustava. Stefanović takođe, spočitava što u Radnoj grupi koja se bavi izradom ovih zakona ne sedi niko iz njegovog udruženja, čiji je legitimitet upitan čak i u evropskim okvirima.

Kako za portal Nova.rs otkriva dobro obavešten izvor, Stefanovićev UST nije uzeo učešće u javnim raspravama oko novog seta pravosudnih zakona najpre što je sam saopštio javnosti da ne želi da u tome učestvuje, kao i da je izričito istupao protiv promene Ustava.

„Udruženje sudija i tižilaca nema nijednog člana u Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva, za razliku od ostalih udruženja, koja su upravo zbog toga stekla legitimitet da njihovi predstavnici budu članovi radne grupe. Osim toga, Evropsko udruženje sudija i tužilaca (MEDEL) označilo je Stefanovićevo udruženje kao „GONGO“ ( ono koje ne radi u javnom i interesu profesije već isključivo vlasti), zbog čega im je legitimitet krajnje upitan“, kazao je za Nova.rs izvor iz pravosuđa.

On dodaje da je evidentno da UST neprekidno manipuliše sa brojem svojih članova, koji je nesporno drastično porastao u trenutku kada je Nenad Stefanović postao šef Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

„Javnost je upoznata i sa tim da ga je veći deo osnivača napustio kolektivno odmah po osnivanju UST, zato što je ponašanje Nenada Stefanovića bilo suprotno od onoga zbog čega je Udruženje osnovano. Prvo je rekao da neće da učestvuje u javnim raspravama, zatim je pisao predsedniku države i preko tabloida vršio pritisak na ministarku pravde, osporavajući ne samo zakone, već i činjenicu što niko od njegovi članova nije u radnoj grupi“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Po ko zna koji put svedočimo njegovom neveštom politikanstvu, opštem neznanju i nerazumevanju zakonodavne hijerarhije. Ako već želi da se žali, onda bi trebalo da piše predsednici Vlade, a ne predsedniku jer je Vlada predlagač izemena zakona. Očigledno da nije upoznat sa osnovnim procedurama , a istovremeno bi želeo da menja pravosudni zakon“.

O Stefanovićevom izričitom protivljenju za izmene Ustava u oblasti pravosuđa, „Nova. rs“ je pisao u više navrata. Ono što je i sam rekao da nije dobra izmena, verovatno najpre misleći na sebe, jeste to što predviđenom izmenom neće više biti moguće da jedan tužilac bude na određenoj funkcije više od jednog mandata.

„U beogradskim tužilaštvima evidentna je zloupotreba takozvanog upućivanja zamenika tužioca iz nižih u viša, čime se direktno zaobilazi klasična procedura imenovanja, već se koristi diskreciono pravo republičkog tužioca da vrši premeštaj po sopstvenom nahođenju, a samim tim i kadriranje. To je ono što je Venecijanska komisija označila kao jedan od ozbiljnijih problema u tužilaštvima, a novim izmenama na to bi bila stavljena tačka. Ako uzmemo u obzir da Stefanović neprekidno prebacuje iz nižih tužilaštava zamenike u Više i time učvršćuje svoju vlast, jasno je zašto se protivi ovim zakonima“, kaže naš sagovornik.

On dodaje da je na kolegijumu u Višem javnom tužilaštvu rekao da će sakupiti potpise svojih zamenika i poslati ih Ministarstvu pravde, kako bi još jednom pokušao da spreči da se set zakona izmeni  i u tom domenu.

„To je čista zloupotreba funkcije na kojoj se trenutno nalazi“, završava naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare