Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Suđenje Urošu Blažiću za masakr u selima Dubona i Malo Orašje nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, svedočenjem oštećenih i ranjenih u postupku. Na samom početku svedočila je Andrijana Mitrović, koja je teško ranjena u masakru.

„Drugarica i ja smo krenule u Dubonu to veče, prethodno smo bile u Ravnom gaju. Bile smo tamo desetak minuta. Čuli su se pucnjevi blizu, nismo znali gde. Dalibor Todorović je pitao kome se rodilo dete. Nije prošlo ni pet minuta, Uroš je stao autom i ušao u školsko dvorište i rekao: „Ruke u vis ili lezite dole, pucaću“, Dalibor ili Milan su mu rekli da sačeka, ali on je počeo da puca. Ja sam tada pala i pravila sam se mrtva, a onda sam izgubila svest, ne znam šta se dalje desilo. Probudila sam se u kolima Hitne pomoći“, ispričala je hrabra Andrijana Mitrović.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Andrijana je rekla da je u masakru upucana sa leđa.

Potom se za reč javio Milosav Todorović, otac stradalog Dalibora.

„Imam primedbu na suđenje. Vi ste mnogo blagi kao sudija, u svemu. Tražim u ime svih roditelja, da Blažići koji se nisu pojavili na prvom ročištu, da budu kažnjeni sa 150.000 dinara zbog toga“, rekao je on.

Podsetimo, Blažići se nisu pojavili na prvom ročištu kada je trebalo da svedoče, a potom nisu želeli da svedoče.

„Nikada nismo pričali o oružju“

Nakon njega, svedočio je Dragoslav Gavrilović, otac majke masovnog ubice.

„Bili smo u odličnim odnosima. Išao sam jednom u Uroševu kću u Šepšinu. Oni su u Kragujevac dolazili na slavu, zet češće, unuk nije dolazio. Možda je bio pet puta. Ili ako je dolazio ja nisam bio kod kuće. Ne znam da je Radiša bio lovac, ni da je imao oružje u kući, ništa od toga nisam video. Nikada nismo pričali o oružju. Ni ja nisam bio lovac, ali imao sam lovačku pušku jer sam radio u „Zastavi“, nije išla prodaja pušaka i onda su nudili na četiri ili šest meseci da se uzme puška ko je hteo“, rekao je svedok.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs/Roditelji žrtava

On je dodao da ni Uroš nikada sa njim nije pričao o oružju, ali je potvrdio da se pucalo na slavljima.

„Bio sam na svadbi kad se stariji Marko oženio. Sigurno da se pucalo, ali ja se ne sećam ni ko, ni iz kog oružja. Muzika svira, napolju se puca, otkud znam koje oružje i ko puca. Ja nisam čuo rafalnu paljbu i da se pucalo iz automatske puške“, rekao je on.

Foto: MUP

Suđenje Urošu Blažiću za masakr u selima u okolini Mladenovca i Smedereva počelo je u maju ove godine, međutim, prvo ročište odmah je prekinuto kada su roditelji ubijene dece nasrnuli na ubicu. Posle ovog incidenta, suđenje je prebačeno u Beograd, u zgradu Specijalnog suda. Do sada je u postupku svedočio veliki broj svedoka, okrivljeni, kao i roditelji žrtava i preživeli iz masakra.

U masakru Uroša Blažića stradalo je devet osoba, dok je više njih ranjeno.

VIDEO: Blažićeva porodica i dalje odbija da svedoči: Iskaze dali drugovi, komšije i bivša devojka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare