Foto: EPA/ROBERT VOS

Ni posle 16 godina, istražitelji u Crnoj Gori nisu otkrili ko je 27. maja 2004. godine u Podgorici ispalio hice u Duška Jovanovića, vlasnika i glavnog urednika crnogorskih novina "Dan".

Jovanović je ubijen pošto je izašao iz redakcije. Za učešće u ubistvu do sada je optužen jedino Damir Mandić iz Podgorice, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. godine potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora, dok nalogodavac i egzekutori nikada nisu otkriveni.

Direktor Uprave policije u Crnoj Gori Veselin Veljković saopštio je sredinom septembra 2019. godine da je umor nadležnnog tužioca u noći kada je ubijen Jovanović razlog što do kraja nije rasvetljen slučaj ubistva urednika i vlasnika „Dana“, i što je predmet nepovratno izgubljen.

On je tada, na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije kazao i da je u istrazi ubistva bilo propusta, ali je rekao i da je siguran da nije u pitanju instrukcija i svesna namera.

Inače, osuđeni Mandić podneo je molbu za uslovni otpust, a za dva dana o tome će odlučivati Viši sud u Crnoj Gori. On je poslao molbu tražeći uslovni otpust, nedugo nakon što je početkom godine dobio mogućnost da vikendom izlazi iz zatvora i koristi godišnji odmor u krugu porodice, ali i ostale benefite u skladu sa zakonom.

U aprilu 2016. godine pravosnažno je osuđen zbog saučesništva u ubistvu Jovanovića, i pokušaju ubistva njegovog telohranitelja Milorada Mitrovića i otmice Miodraga Nikolića, što je bio treći sudski postupak. Prvom presudom Mandić je bio oslobođen da je saizvršilac u ubistvu Jovanovića, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu. nakon čega ga je sudsko veće u aprilu 2009. godine osudilo na 30 godina zatvora.

Prošle godine „Dan“ je, uoči godišnjice ubistva, objavio da je nakon detaljne istrage u koju su bile uključene i italijanske vlasti i forenzičari iz Visbadena i Danilovgrada, Specijalno državno tužilaštvo, kao neosnovano odbacilo prijavu, odnosno izveštaj koji je privatni detektiv sačinio povodom istrage o ubistvu.

Tada su objavili da tužilaštvo, tokom uviđaja, ničim nije potkrepilo da su egzekuciji novinara na bilo koji način učestvovale osobe koje su u izveštaju privatnih detektiva označene kao organizatori i pomagači.

Duško Jovanović, po struci pravnik, bio je jedno vreme politički angažovan u jedinstvenoj Demokratskoj partiji socijalista, te nakon rascepa u toj stranci, priklonio Socijalističkoj narodnoj partiji Momira Bulatovića, gde je bio i poslanik. Iz politike je izašao nakon što je Bulatović odbio da preuzme rukovođenje novoosnovanom Narodnom socijalističkom strankom.

Dok je bio poslanik, napale su ga nepoznate osobe ispred zgrade u kojoj je živeo, pretukle ga i otele mu torbu u kojima je bila, kako je tada rekao, bila dokumentacija.

Jovanović je bio osnivač lista „Dan“, koji se bavio kritikom crnogorske vlasti i njenoj umešanosti u šverc cigaretama. Na meti kritike bio mu je i Milo Đukanović.

„Šverc cigara je mnogo ranije počeo, ali ovo je period kada je to iz nekakvog institucionalnog okvira prešlo u nekakve poverljive ruke. Novac koji je uziman od provizije nije išao preko institucija, a završavao je u nekim trezorima, gde je korišćen, verovatno po nalozima određenog uskog kruga ljudi“, zabeleženo je u arhivskim snimcima.

Protiv lista „Dan“ i uredništva pokrenuto je, u njegovo vreme, 30 tužbi za klevetu, uglavnom zbog prenošenja navoda o umešanosti crnogorskih zvaničnika u međunarodni šverc cigaretama. Protiv Jovanovića vođen je i postupak pred Haškim tribunalom, jer je njegov dnevnik avgusta 2002. godine otkrio identitet jednog zaštićenog svedoka zbog čega se on izvinio, nakon čega je tužba iz Haga povučena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar