Foto: Privatna arhiva

Mladić Nenad Vićovac (20) nastradao je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u januaru 2022. godine kada je na njega, dok se vraćao kući kolima, naleteo pijani vozač M. K. Porodica nastradalog mladića još uvek čeka pravdu, a Nenadov otac Saša kaže za Nova.rs da je sud pustio ubicu iz pritvora, te da je on u međuvremenu uhapšen zbog dilovanja droge i osuđen na višegodišnju kaznu zatvora.

Do nesreće je došlo u mestu Kusadak, na jednoj krivini, kada je na Nenadov automobil iz suprotnog smera naleteo automobil velikom brzinom, a potom peške pobegao sa lica mesta. U ovoj nesreći povređena su i deca koja su bila u automobilu pijanog vozača, od kojih je jedno zadobilo teške povrede i odstranjena mu je slezina. U automobilu sa nastradalim mladićem bila je i njegova devojka, koja je takođe povređena.

Pročitajte još:

Porodica Vićovac kaže za portal Nova.rs da se nikada neće oporaviti od tragedija koja ih je zadesila, ali ih boli to što je pijani vozač posle samo tri meseca pušten iz pritvora. Kako tvrde, odmah mu je vraćena i vozačka dozvola što je jednako kao da se ubici koji je upucao nekoga ponovo stavi pištolj u ruke. Nenadov otac Saša ističe da je osumnjičeni za smrt njegovog sina u inostranstvu nastavio normalan život sve dok nije uhapšen zbog narkotika.

„Već više od dve godine se borimo sa ovim, ali se svakim danom osećamo sve gore i gore. Tog dana otišao je da odveze verenicu, da je vrati kući, a 20 minuta kasnije ona nas je pozvala i rekla da su imali nesreću i da Nenad ne daje znake života. To se dogodilo na nekih pet kilometara od našeg stana, a moj sin je vozio po propisima. Veštaci su utvrdili da je išao oko 50 kilometara na sat“, priča Saša.

Foto: Privatna arhiva

Kako nam objašnjava, na njegovog sina koji je bio sa devojkom naleteo je pijani vozač velikom brzinom, koji je iz suprotne trake prešao i direktno se zakucao u njih. U tom trenutku, sa tim čovekom u automobilu su bila i njegova deca, od kojih je jedno zadobilo teške telesne povrede.

Kako je rečeno, vozač je imao oko 1,30 promila alkohola u krvi, a odmah je pobegao sa mesta nesreće.

„Nenadova devojka je rekla da su videli samo farove i onda su osetili udarac. Automobil koji je išao suprotnim smerom, a u kom je bilo dvoje mladih, ispričali su da nisu ni videli taj automobil koji išao iza njih, što svedoči kolikom je brzinom išao. Supruga i ja smo ubrzo došli na mesto nesreće, naše dete je ležalo lokvi krvi. Sat vremena smo stajali i gledali kako nam dete umire. Policija i vatrogasci su došli odmah i odlično odradili svoj posao, ali Hitne pomoći nije bilo više od sat vremena“, pojašnjava nesrećni otac.

Foto: Privatna arhiva

On naglašava da je policija odmah kontaktirala službu Hitne pomoći u Mladenovcu, jer se nesreća desila na Palanačkom putu, ali da je služba iz Mladenovca odbila da dođe jer je mesto nesreće pripada palanačkoj bolnici. Tek nakon sat vremena, ekipa je stigla, ali nesrećni mladić u tom momentu nije imao puls, niti je davao znake života.

„Nije moje dete imalo udes u nekoj drugoj državi, pa da je problem otići. Zar je bitno koja je opština ako su životi ugroženi? Vraćaju nam se te scene, ne daj Bože neko da doživi taj prizor, svaki dan nam je sve teže i teže. Mozak i dalje ne prihvata da je on mrtav. I dan danas je tako, sve se nadamo i imamo osećaj da je tu negde, pored nas“, priča Saša.

Vozač iz automobila smrti, kako nam kaže Saša, odmah je izašao iz auta u kom je bio i pokušao je da pobegne. Na ulici je naleteo na devojku njihovog sina koja ga je upitala ko je vozač auta, na šta je on samo rekao da ne zna i da je bio stoper kog su pokupili, čak je i za sopstvenu decu rekao da ne zna ko su. U toj zbrci, priča otac stradalog mladića, uspeo je da zgrabi jedno od svoje dvoje dece i da ga stavi u automobil sa nekim kako bi ga odvezli u bolnicu.

Foto: Privatna arhiva

„Svoje drugo dete ostavio je samo u 22 sata na ulici, kasnije se ispostavilo da je to dete imalo teške povrede, izvađena mu je slezina i imalo je prelome lobanje. Kada smo mi došli do bolnice, on je stajao na metar od nas, ali nismo znali da je to on. Dok smo čekali da vidimo da li nam je sin preminuo, smejao nam se u lice. Tek sutradan, na društvenim mrežama, video sam ko je taj čovek. Njega je policija uhapsila po izlasku iz bolnice, da mi ne primetimo ništa. Nisam očekivao zasita da ću ga sresti u bolnici, nadao sam se da će biti iza rešetaka“, kaže nam neutešni otac.

Porodica kaže za Novu da je suđenje počelo, te da su dosad dva puta bili na ročištima gde su saslušani svedoci i članovi porodica. Kako nam tvrde, ubica njihovog sina proveo je tri meseca u pritvoru, nakon čega je pušten na slobodu i odmah je seo da vozi, jer je u pitanju profesionalni vozač koji je upravljao kamionom.

„Čoveku koji je uzeo jedan ljudski život, na takav način, vratili su vozačku dozvolu. To bi bilo isto kao da nekome ko je upucao čoveka ne oduzmete oružje i dozvolu za posedovanje oružja. Ubrzo nakon nesreće dobio je otkaz i zaposlio se u drugoj firmi. Nakon nekoliko meseci na hrvatskoj granici uhvaćen je kako prevozi nedozvoljene supstance, narkotike. Pošto je taj kamion išao iz Engleske za Hrvatsku, Englezi su ga potraživali da mu sude“, objasnio je otac.

Nakon što je vozač uhapšen u Hrvatskoj sa narkoticima, ubrzo je deportovan u Englesku gde mu je suđeno i gde trenutno služi kaznu od sedam godina i dva meseca zatvora.

Porodica Vićovac objasnila je da je advokat okrivljenog na sudu tvrdio da ne zna gde mu je klijent, a posebno su se razočarali kada je supruga okrivljenog rekla da ne želi da ga tereti ni zašta, iako je ugrozio i živote njihovih dvoje maloletne dece.

Foto: Privatna arhiva

„Zakon štiti krive, a nas jadne i bedne, koji smo oštećeni, ne. Izgubili smo sve na svetu, šta god da njemu presude, to naše dete neće vratiti. Mi smo izgubili sve na svetu. Ispada na kraju da će taj čovek ležati više zbog droge, nego u našoj zemlji zbog ubistva nečijeg deteta“, potreseno ističe Saša.

Kako objašnjava, porodica nije poznavala tog čoveka sve do momenta kada nije izazvao nesreću. Kažu nam da njihov Nenad nije bio problematičan mladić, nije pio, a ubio ga je vozač koji je bio pijan i tom prilikom ugrozio živote još nekoliko osoba. Porodica je tražila da se osumnjičeni isporuči Srbiji, gde bi služio kaznu za šverc narkotika, ali i gde bi mu se nastavilo suđenje za nesreću.

„Niko nas nije kontaktirao od te porodice, da nam kaže bar jedno izvinite. Nama te reči, niti saučešće koje će nam vratiti dete, ali bi to trebalo da bude neki dokaz ljudskosti. Da sam ja bio u njegovoj poziciji, stao bih pred oca deteta i rekao izvinite, pa makar me on ubio. Ceo proces protiv njega u Srbiji je stao, čeka se odgovor da li će ga isporučiti. U ozbiljnoj državi bio bi deportovan i odmah osuđen, a ne i kod nas“, naglašava otac stradalog mladića.

Saša ističe i da njegova supruga i on preživljavaju dane kako znaju i umeju. Cilj im je da se zakon promeni da se deca zaštite i da se nikome ne desi tragedija koja se njima desila, ali i mnogobrojnim roditeljima iz Udruženja stradale dece u saobraćaju.

Foto: Privatna arhiva

„Kada se desila nesreća, firma mi je ponudila lakše mesto za rad, u kancelariji, ali ja sam ih odbio. Razlog tome je taj, što većinu vremena provodim napolju i kada mi dođe da se isplače, sakrijem se negde, isplačem se nastavim sa poslom, a o u kancelariji ne mogu. Supruga je jako dugo išla u Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, ne bi li se izvukla iz teške situacije u kojoj je bila, malo je bolje, ali svaki dan nam je teško. Svaka reč nas pogodio, kao kapisle smo, svakog trena možemo da puknemo“, završio je Saša Vićevac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare