Foto: EPA-EFE/JEAN MARC HERVE ABELARD, EPA-EFE/Jean Marc Herve Abelard, EPA-EFE/Orlando Barría, MUP Srbije

"Ovo je DEA-ina operacija! Svi na pod! Svi se povucite i ostanite na zemlji!", poručio je naređivačkim tonom sa megafona naoružani muškarac dok je prilazio rezidenciji predsednika Haitija Žovenela Moiza u brdima iznad Port-o-Prensa 7. jula 2021. godine, sat iza ponoći. Usledili su rafali i eksplozije, a potom i krvavi obračun u kom je šef ove države ubijen. Čak 28 osoba učestvovalo je u napadu, a među njima našlo se i ime jednog Srbina koji je nekoliko sati nakon hapšenja, pod velom misterije, nestao iz pritvora.

Povike do grla naoružanih muškaraca koji su se predstavili kao agenti DEA čule su i komšije koje su odmah dohvatile telefone i snimile trenutak koji će se izučavati u istoriji ove zemlje. Plaćene ubice upale su u predsedničku rezidenciju i otvorile vatru.

Predsednik Moiz, prema svedočenju njegove supruge Martine koja se u trenutku napada nalazila u vili zajedno sa svojim ćerkama, nije stigao da izusti ni reč pre nego što su ga ubice izrešetale. Kiša metaka koja je letela prema prvom čoveku Haitija u njegovoj spavaćoj sobi pogodila ga je u grudi, ruke, desnu nogu, levi kuk i oko. Pod kuće bio je prekriven metalnim čaurama, a policijski zvaničnici kasnije su prepričavali da je grupa od sedmorice napadača naizmenično ulazila u sobu noseći u rukama telefone kojima su fotografisali i snimali izrešetano telo državnog funkiconera. Najverovatnije, kako su pretpostavili, te fotografije su slali nalogodavcima.

Foto: EPA-EFE/Orlando Barría

Usta puna krvi

Ni porodica predsednika Moiza nije ostala pošteđena – ćerke su preživele napad jer su se zaključale u toalet zajedno sa psom, a plaćene ubice ustrelile su i prvu damu Haitija Martin Moiz koja je teško ranjena kada je jedan od na desetine ispaljenih hitaca završio u njenim grudima i rukama. Odmah je transportovana u Majami na bolničko lečenje koje je bilo uspešno, a u velikoj ispovesti za Njujork Tajms ispričala je kako su je kobne noći probudili pucnji.

Martin Moiz
Martin Moiz Foto:Valerie Baeriswyl / AFP / Profimedia

Suprug joj je tada rekao da legne kako se ne bi povredila. To su bile poslednje reči koje joj je uputio, dok su po sobi sevali rafali.

„Pomislila sam da ću umreti i ja i čitava moja porodica“, rekla je. Ležala je pored kreveta, dok su joj usta bila puna krvi. Želela je da pomogne svom suprugu, ali nije mogla da diše niti da se pomeri. Za to vreme ubice su jurišale po sobi.

„Jedino što sam videla pre nego što su ga ubili bile su njihove čizme“, rekla je Martin.

Foto: EPA-EFE/Orlando Barría

Usledila je velika akcija haićanske policije u kojoj je priveden veliki broj povezanih sa ubistvom, uključujući 18 Kolumbijaca i nekoliko Haićana i haićanskih Amerikanaca. Među osumnjičenima su penzionisani kolumbijski komandanti, bivši sudija, prodavac sigurnosne opreme, posrednik u hipotekama i osiguranjima na Floridi i dva komandanta predsednikovog bezbednosnog tima. Međutim, na spisku privedenih osoba koje su se dovodile u vezu sa ovim atentatom našao se i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, čija je kriminalna grupa krajem prošle nedelje uhapšena u Beogradu.

Foto: Jacqueline Charles / Newscom / Profimedia

„Slobodan je kao ptica“

Kako je tada zvanično saopšteno, Vušović je uhapšen u Dominikanskoj Republici zajedno sa drugim osumnjičenima i, pošto je za njim bila raspisana Interpolova poternica, trebalo da je bude izručen iz te zemlje. O njegovoj daljoj sudbini nije se mnogo toga znalo sve dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije šokirao izjavom.

„Jeste li vi skoro videli jednu vest, da je uhapšen Nikola Vušović Džoni u Dominikanskoj Republici. Jedan od naslednika vođa kavačkog klana. Bio je u ekstradicionom pritvoru. E on više nije uhapšen“, rekao je Vučić gostujući u emisiji „Ćirilica“ i dodao: „Slobodan je kao ptica. A vi znate ko tamo jedini odluke donosi. Koja zemlja i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to desiti.“

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

Šta se potom dogodilo sa Vušovićem, koja mu je to zemlja pružila ruku spasa iz ekstradicionog pritvora i što je još važnije – zbog čega, samo su neka od pitanja koja su ostala da vise u vazduhu budući da srpski pravosudni organi ni danas nemaju konkretne informacije o njemu. Krajem prošle nedelje uhapšeni su pripadnici grupe koju je, prema tvrdnjama tužilaštva, predvodio upravo Vušović zajedno sa Urošem Piperskim.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video

Na teret im se stavljaju tri ubistva i pet pokušaja likvidacija. Iako se odmah po hapšenju pronela informacija da je i ova grupa pripremala likvidacije visokih državnika, a zatim je nadograđena tvrdnjom da im je na meti bio predsednik Vučić, načelnik SBPOK Ninoslav Cmolić saopštio je da ne postoji dovoljno dokaza da se za planiranje atentata na predsednika i optuže što, kako je rekao, ne znači da se neće promeniti u budućnosti.

Bonus video: SBPOK – Hapšenje organizovane kriminalne grupe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar