Nenad Milanović i Aleksandar Šapić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je juče optužni predlog protiv Nenada Milovanovića, šefa kabineta bivšeg gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, zbog trgovine uticajem nuđenja mita predstavnicima firme „Kentkart“ koja se bavila naplatom javnog prevoza u glavnom gradu.

Iako je još u aprilu prošle godine BIRN objavio audio snimak na kom se čuje kako Milanović nudi mito, on je na saslušanje u Više tužilaštvo u Beogradu pozvan tek 27. decembra – 10 dana nakon prošlih i pokradenih izbora, dok je optužni akt podignut juče, četiri dana nakon ponovljenih izbora.

Nenad Milanović je, kako se sumnja, članu i direktoru privrednog društva Kentkart Southeast Europe Beograd doo S.T. i V.V. ponudio da će im, kada pristanu na zaključenje Sporazuma o raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, obezbediti zaključenje novog ugovora između „JKP Naplata prevozne usluge Beograd“ čiji je osnivač Grad Beograd i privrednog društva „Kentkart Southeast Europe Beograd doo“ i to nameštanjem postupka javne nabavke, kako bi nastavili poslovnu saradnju sa novoosnovanim JKP Naplata prevozne usluge Beograd, na održavanju postojećeg sistema naplate karata i upravljanja vozilima javnog prevoza putnika u Beogradu, preneo je N1.

Simptomatično je to što se slučaj Nenada Milovanovića nalazi u fokusu javnosti, ali i istražnih organa svaki put neposredno nakon održavanja izbora.

Tako je najpre njegovo saslušanje pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije beogradskog VJT zakazano 10 dana nakon što su održani decembarski izbori, o čemu je „Nova“ tada izvestila. Iako je BIRN još u aprilu mesecu 2023. objavio snimak prisluškivanog razgovora, u kom se nesporno čuje kako Milovanović pokušava da podmiti predstavnike „Kentkarta“, Višem tužilaštvu u Beogradu trebalo je osam meseci da ga pozovu na saslušanje.

Iz tog tužilaštva su neposredno nakon objavljivanja snimka saopštili da je izdat nalog za prikupljanje potrebnih obaveštenja o predmetnom događaju, a koji iz nekog razloga nije upućen policiji kako to obično biva, već Gradu Beogradu. Ukratko, tužilaštvo je tada naložilo Aleksandru Šapiću da istraži sebe samog i svog šefa kabineta, iako su predstavnici opozicije u više navrata istakli da Milovanović nije mogao da nudi mito na svoju ruku, već da je sa tim morao da bude upoznat i gradonačelnik. Zašto zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja nije upućen policiji nego Gradu, iz tužilaštva nikad nisu objasnili.

Sam Šapić je nakon objavljivanja snimka rekao da mu je mesec dana unazad bilo poznato da postoji kao i da je isti prethodno korišćen za ucenjivanje njega. U vezi sa slučajem Milanovića, bivši gradonačelnik je još tada izneo nezamislivo opravdanje o tome kako je njegov šaf kabineta počinio koruptivnu radnju kako bi zaštito državu i grad . Za krivično delo Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Bonus video:Kako su skočile cene „Šapićevih tunela“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar