Filip Krainčanić/Nova.rs, Privatna arhiva

Dalibor Dragijević (40), mlađi brat Dejana Dragijevića (50), osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić (2) iz Bora, preminuo je nasilnom smrću dan nakon što je priveden u Policijsku upravu u Boru. Ministarstvo unutrašnjih poslova je tada saopštilo da je Dalibor umro jer mu je naglo pozlilo, a nakon što je nedeljnik “Radar” objavio detalje iz obdukcionog nalaza, danima ne odgovaraju na pitanja portala i lista “Nova”. Novinar nedeljnika "Radar" Vuk Cvijić kaže za naš portal da je tužilac sasvim sigurno usmeno obavešten o sumnjama na nasilnu smrt.

Dalibor Dragijević, prema najnovijim informacijama koje je objavio nedeljnik Radar, pozivajući se na zapisnik o obdukciji, preminuo je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima. Dragijević je, podsećanja radi, priveden 5. aprila uveče, zajedno sa ocem Radoslavom Dragijevićem, zbog postojanja osnova sumnje da su Dejanu, osumnjičenom za teško ubistvo dvogodišnje Danke, pomogli da premesti telo devojčice sa deponije u okolini Banjskog polja na za sada nepoznatu lokaciju na teritoriji grada Bora. Nakon toga im je određeno zadržavanje, a policija je u nedelju ujutru izdala novo saopštenje u kom navodi da je Daliboru Dragijeviću pozilo, te da je preminuo u policijskoj stanici 7. aprila.

Međutim, sudsko-medicinski nalaz Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, čije je detalje objavio nedeljnik “Radar”, bacio je novo svetlo na ceo slučaj: konstatovane su brojne povrede po telu Dalibora Dragijevića, usled čega su veštaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti i taj nalaz prosledili su Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

“Zapisnik o obdukciji D. D. još nije stigao u Više javno tužilaštvo u Zaječaru”, kazao je u subotu popodne glavni javni tužilac zaječarskog VJT za list “Nova”.

Sa druge strane, u Ministarstvu unutrašnjih poslova redakcija portala Nova.rs danima ne može da dobije odgovore na pitanja o ovom slučaju jer ne odgovaraju na naše upite.

Nakon informacija o nasilnoj smrti Dalibora Dragijevića interesovalo nas je od čega je zadobio povrede tokom boravka u policiji, zbog čega je Ministarstvo unutrašnjih poslova u svom saopštenju navelo da se radi o prirodnoj smrti, a ne nasilnoj, te da li će Sektor unutrašnje kontrole MUP da pokrene postupak povodom smrti pritvorenika u policijskoj stanici.

Takođe, pozvali smo i ministra policije Bratislava Gašića povodom saznanja, međutim, on nas je uputio na Biro MUP-a, koji je zadužen za saradnju sa medijima.

„U ovakvim slučajevima obducenti usmeno obaveštavaju tužioca o preliminarnim nalazima“

Paralelno sa tim, novinar nedeljnika „Radar“ Vuk Cvijić, koji je ekskluzivno objavio ovu informaciju, objašnjava u razgovoru za list “Nova” da u ovakvim slučajevima, kada tužilaštvo ispituje nečiju smrt, obducenti usmeno obaveštavaju tužioca o preliminarnim nalazima.

“Tako da je tužilac odmah imao preliminarne informacije da se sumnja na nasilnu smrt. Sugirno su ih obavestili usmeno i da je gotov sam pisani nalaz, tako da za postupanje tužilaštva nije bilo potrebno čekati nalaz, makar kada je reč o nekim radnjama”, kaže Cvijić za list “Nova”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/

Na pitanje da li možemo očekivati rekaciju Sektora unutrašnje kontrole MUP, Cvijić kaže da se iz više dosadašnjih postupanja primećuje da SUK često ima zadatak da neke stvari zataška, da progoni određene osobe, poput inspektora koji su otkrili Jovanjicu i Katarine Petrović iz Valjeva.

“U ovakvim slučajevima ili uopšte ne reaguju ili reaguju sa zakašnjenjem”, kaže Cvijić i podseća da je Evropski komitet za borbu protiv torture ukazao na velike probleme i u policiji, i u zatvorima i u pritvorima.

Potraga za telom i dalje traje

Potraga za telom Danke Ilić i dalje traje u borskom kraju. Njoj se svaki trag izgubio 26. marta i uskoro će se navršiti mesec dana otkako je neopaženo išetala iz dvorišta imanja u Banjskom polju i nestala bez traga. Prema informacijama koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kobnog dana su je službenim automobilom udarili Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici JKP “Vodovod”, a potom su njeno telo bacili na deponiju.

Foto:Društvene mreže

Dva dana kasnije, prema priznanju osumnjičenog Dragijevića, telo je premešteno na lokaciju koja je do danas ostala nepoznata, a policija i tužilaštvo sumnjaju da mu je u skrivanju pomogao mlađi, sada pokojni, brat Dalibor i otac Rade.

Bonus video: Traje potraga za telom devojčice Danke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare