Tužilaštvo za organizovani kriminal je prošle nedelje privelo nekoliko osoba zbog šverca sedam tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a reč je o osobama koje su bliske vođi klana "Amerika" Zoranu Jakšiću. Istraga za šverc droge vodi se i protiv Jakšića, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u zatvoru u Peruu, iz koga je nekoliko puta dosad pokušao da pobegne.

O jednom pokušaju bekstva Zorana Jakšića pisali su svi svetski mediji.

Tokom 2020. godine, policija u Peruu otkrila je podzemni tunel dugačak oko 200 metara koji nije bio do kraja završen. Kako su mediji tada prenosili, ulaz u tunel nalazio se u jednoj radionici za popravku vozila, dok je kraj trebalo da vodi do dela zatvora sa najmanje obezbeđenja.

Zoran Mihailovć Jakšić Foto: Printscreen/YouTube/Panorama

Tada je pokrenuta istraga koja je ubrzo dovela do Jakšića. Peruanska policija utvrdila je da je upravo Jakšić finansirao izgradnju tunela, u saradnji sa najmoćnijim meksičkim kartelom Sinaloa.

Sa Jakšićem je tada, kroz tunel, trebalo da pobegne i jedan Meksikanac, a Sinaloa kartel angažovao je ljude iz Meksika, Kolumbije i Venecuele da kopaju tunel. Tunel se nalazio na dubini od šest do osam metara i trebalo je da vodi do dela zatvora odakle bi pobegli zatvorenici.

Pročitajte još:

Kako su mediji tada pisali, saznanja o mogućem bekstvu Jakšića pojavile su se godinu dana ranije, odnosno pre nego što je otkriven tunel. Jakšić je tada prebačen u zatvor Puente Piedra, te se pretpostavlja da je zbog toga obustavljeno kopanje tunela.

Ključni čovek u lancu krijumčarenja kokaina

Kako je KRIK pre nekoliko godina pisao, Jakšić je imao ključnu ulogu u trgovini drogom u Peruu.

Zoran Mihailovć Jakšić Foto: Printscreen/YouTube/Panorama

„Policija ovo nije znala do 2016. godine, dok u istrazi ‘Golondrinasa’ nije naišla na Jakšića koji je promenio način na koji je ova trgovina funkcionisala. Njegova pojava u Peruu dovela je do uspostavljanja međunarodnih veza i kontakata koji su bili potrebni da se peruanski kokain prodaje u svetu“, pisao je taj portal.

Pročitajte još:

Podsetimo, Zoran Jakšić slovi za jednog od vođa klana „Amerika“.

Kako je naš portal već pisao, Jakšić slovi za narko-bosa sa hiljadu lica, koji je godinama uspešno izbegavao pravdu. Svojevremeno je ispunjavao stranice svetskih medija, nakon što je otkriveno da je pokušao da pobegne iz zatvora i to tako što je finansirao izgradnju tunela do zatvora u kome se nalazio.

Zoran Mihailovć Jakšić Foto: Printscreen/YouTube/Panorama

Nadimak narko-bos sa hiljadu lica dali su mu upravo policajci koji su ga hapsili, i to jer je koristio „samo“ 40 lažnih identiteta u godinama pre privođenja, zbog čega je bilo teško da mu se uđe u trag.

Jakšić je 2021. pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina.

VIDEO: Uhapšeno 13 lica pripadnika grupe koja je funkcionisala kao Balkanski kartel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare