David Knežević i Ana Knežević Foto:Broward County Sheriff; privatna arhiva; shutterstock

Sedam agenata FBI otputovalo je u Španiju gde su započeli potragu za Anom Knežević Henao, Američkom državljankom kolumbijskog porekla, zbog čijeg je misterioznog nestanka uhapšen Srbin David Knežević. Dok se Knežević nalazi u pritvoru u Sjedinjenim Američkim Državama i priprema svoju odbranu, nastavlja se potraga za nestalom Anom.

Tim od sedam agenata FBI, sastavljen od četiri muškaraca i tri žene, stigao je u Španiju kako bi pomogao Nacionalnoj policiji u potrazi za Anom Knežević Henao, a ovu informaciju potvrdio je Sud za nasilje nad ženama broj 9 u Madridu, sudija Ines Malagon. Oni su tražili da koriste sopstvenu tehničku opremu za lociranje tornjeva za prenos podataka i mobilnog pokrivanja, takozvanih baznih stanica, a Nacionalna policija će odlučivati koja će se oprema koristiti.

Podsetimo, policija i tužilaštvo sumnjaju da je u zgradu u kojoj je Ana Knežević od nedavno boravila u Madridu, kobnog dana ušao njen bivši suprug David Knežević sa kacigom na glavi, a onda sat vremena kasnije izašao sa koferom u ruci.

Ana Knežević Foto:privatna arhiva

Na saslušanju održanom 10. maja specijalni agent FBI Aleksandra Montila svedočila je da osoba koja se vidi na snimcima sa sigurnosnih kamera ima ten i crte lice poput Kneževića. Rekla je da je osoba nosila kacigu i prsluk koji je David Knežević tog dana kupio u prodavnici motocikala u Madridu. Prethodno je otkriveno da je Knežević u danima nestanka u Beogradu iznajmio automobil sa kojim je prešao više od 7.000 kilometara, te da je vlasnik agencije za iznajmljvanje primetio da je menjao tablice.

U međuvremenu je španskoj policiji jedan građanin javio da su mu ukradene tablice, a pregledom snimaka sa kamera na naplatnoj stanici u okolini Madrida, vidi se automobil koji je iznajmio Knežević upravo sa tim oznakama. Tužioci su na saslušanju potvrdili tu informaciju i dodali da je čitač registarskih oznaka istu tablicu usnimio i u naselju u kom je živela Ana.

Prema sudskim dokumentima u koje je cnn espanol imao uvid, na više mesta u stanu su pronađeni tragovi krvi. Međutim, istražitelji još čekaju rezultate DNK testova od španskih vlasti.

Još jedan dokaz koji tužioci smatraju kvalitetnim za ovaj postupak jesu poruke koje je Knežević slao sa svog telefona. Utvrđeno je da je Kolumbijki, koju je krajem prošle godine upoznao na jednom sajtu za upoznavanje, tražio da mu prevede tekst za koji je rekao da je deo scenarija nekog njegovog prijatelja iz Srbije. Ispostavilo se da je reč o sumnjivim porukama koje su u danu nestanka stigle na brojeve Aninih prijatelja, u kojima ih obaveštava da je na ulici upoznala muškarca sa kojim će provesti narednih nekoliko dana u vikendici pored Madrida.

Ana Knežević i David Knežević Foto:privatna arhiva

Kneževićevi advokati nazivaju ove dokaze „posrednim“ i zatražili su da Kneževič bude pušten uz kauciju. Prvi sudija za prekršaje Edvin Tores odbio je zahtev, rekavši da je njegova odluka da Kneževič ostane u pritvoru „teška“, ali se složio da postoji rizik od bekstva.

Suđenje Kneževiću zakazano je za 3. jun. Ako bude osuđen, mogao bi da se suoči sa maksimalnom kaznom doživotnog zatvora.

Motiv traže u razvodu

Ana i David Knežević su, podsetimo, nedavno prošli kroz burnu rastavu, otkrili su članovi njene porodice. Reč je o razvodu u centru kog se našla imovina vredna 15 miliona dolara, koju je ovaj par imao u Sjedinjenim Američkim Državama gde je vodio IT firmu i posedovao više nekretnina. Anina porodica od prvog dana sumnja da se motiv njenog nestanka krije u podeli imovine.

Bonus video: Akcija MUP – hapšenje pedofila 21.05.2024

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare