Foto: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia; Shutterstock

Viši sud u Beogradu potvrdio je pre nekoliko dana novu optužnicu protiv klana Belivuk-Miljković zbog pranja para i ovom optužnicom obuhvaćene su i supruge vođa grupa - Bojana Belivuk i Tanja Miljković. One nisu jedine žene klana koje su se proteklih meseci dovodile u vezu sa ozloglašenom kriminalnom grupom, a neke od njih nalaze se čak i na optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Pored Bojane Belivuk i Tanje Miljković, krivično delo pranje novca u saizvršilaštvu stavljeno je na teret i Snežani Đ, tašti Veljka Belivuka, ali i okrivljenom Filipu Ivanovskom i njegovoj supruzi Mariji M.

Pročitajte još:

Okrivljeni se terete da su novac stečen kriminalnim putem ulogali u nekretnine, ali i skupocene automobile i satove.

Bojana Belivuk

Bojana Belivuk, protiv koje je podignuta optužnica, je supruga vođe klana Veljka Belivuka. Ona u svom posedu ima stan na Zvezdari u kojoj je njen suprug živeo neprijavljeno. Njih dvoje su u braku od 2010. godine i imaju dvoje dece.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U momentu kada je pala kriminalna grupa njenog supruga, Bojana je bila zaposlena u rent-a-car agenciji, za koju se veruje da je u vlasništvu samog Belivuka. U tom periodu, ona je bila u drugom stanju, a vrlo često se spekulisalo da je neko vreme živela u Grčkoj. Ipak, ti navodi nisu potvrđeni.

Takođe, ona je privedena sedam meseci nakon što je klan razbijen. Vodi se kao vlasnik i suvlasnik nekoliko firmi, ali se veruje da je njen potpis na papiru bio samo formalan, a da je o svemu odlučivao Veljko Belivuk. Većina firmi imala je sedište u Humskoj 1, na stadionu Partizana.

Tanja Miljković

Tanja Miljković, takođe optužena za pranje novca, je supruga drugo vođe klana, Marka Miljkovića. Dolazi na gotovo svako suđenje kriminalnom klanu optuženom za sedam likvidacija, i pruža im podršku iz publike.

Tanja Miljković Foto: N1

Mediji su neretko izveštali da se dešavalo da, iz dela za publiku, šalje poljupce suprugu i maše mu.

Za drugog vođu ozloglašenog klana udala se 2015. godine i zajedno imaju dvojce dece. Nakon hapšenja supruga, Tanja Miljković živela je jako dugo u vili u Čačanskoj ulici, koja je više puta nazivana i „nova Šilerova“. Na suđenja dolazila je isključivo u pratnji.

Marija M, partnerka Filipa Ivanovskog

Filip Ivanovski jedan je od okrivljenih da je učestvovao u kriminalnim radnjama klana Belivuk-Miljković. Njegova partnerka Marija M. našla se na optužnici za pranje novca stečenim kriminalnim putem, prema tvrdnjama tužilaštva. Njih dvoje živeli su u vanbračnoj zajednici i imaju dvoje dece.

Foto: Zoran Lončarević

U trenutku kada je priveden njen suprug, ona je bila trudna.

Ona je, prema sumnjama tužilaštva, sumnjiči da je prala novac za kriminalnu grupu tako što su na njeno ime kupovane određene vredne nepokretnosti.

Belivukova tašta, Snežana Đ.

Majka Bojane Belivuk, Snežana Đ, odnosno tašta Veljka Belivuka privedena je u velikoj akciji policije, baš kada su slobode lišene i supruge pripadnika i vođa kriminalnog klana.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Njoj se takođe na teret stavlja da je učestvovala u pranju novca koji je klan stekao kriminalnim radnjama. Radi se o nekretninama na Zvezdari.

Reč je o kući u Kozarčevoj ulici.

I ona je odmah nakon saslušanja puštena na slobodu.

Slađana Sekulić

Sa druge strane, Slađana Sekulić bila je u jednom momentu jedina dama kriminalnog klana koja se nalazila na nekoj od optužnica. Optužena je zajedno sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, u postupku koji se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu. Supruga je, takođe okrivljenog, Vlade Georgieva, Lozničana koji se ranije zvao Dragan Sekulić.

Vlade Georgiev i Slađana Sekulić Foto: Privatna arhiva

Ona se brani sa slobode.

Ona i njen suprug terete se da su stavili na raspolaganje Belivuku vikendicu u selu Tršić kod Loznice, poznatiju još i kao „Deda mrazova kućica“, gde je on sa pripadnicima klana vežbao gađanje iz vatrenog oružja. Sekulić i Geogiev se terete i da su, iz iznajmljenog stana, posmatrali stadion Partizana i obaveštavali pripadnike klana o prisustvu policije.

Slađana Sekulić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovaj par ima dvoje dece. Sekulićeva je izjavila na saslušanju da nije imala saznanja o kriminalnim radnjima klana, ali je to ubrzo demantovano kada su objavljeni snimci razgovora sa pripadnicima klana, na kojima se čuje, između ostalog, da se šale na račun toga što Belivuk ne može da zapamti svoje ime u lažnom pasošu.

Mira poštarka

Izvesna Mirjana R, poznatija kao Mira Poštarka, je žena čije se ime nekoliko puta pominjalo do sada na suđenju Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a nju je Bojan Hrvatin, okrivljeni saradnik, označio kao Veljkovu prijateljicu. Ona je bila zaposlena u jednoj medijskoj kući, marketinškoj agenciji, poznatog biznismena bliskog vlasti.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Kada je klan bio pod merama, svi uticajniji i viđeniji ljudi prestali su da dolaze na stadion, ali je tada na scenu stupila izvesna Mira Poštarka koja je prenosila informacije i nastavljala komunikaciju. Prilikom privođenja kod nje je pronađeno čak pet telefona, jedan laptop i nekoliko prenosivih memorija.

Nakon privođenja ona je u razgovoru sa pripadnicima SBPOK otključala sve telefone i objasnila svoju ulogu u svemu. Jedan od telefona bio je kriptovani Skaj uređaj, a na jednoj eksternoj memoriji pronađen je sporan materijal o visokoistaknutom pripadniku Žandarmerije.

Samo svedoci?

Pojedine žene samo su bile svedoci tokom suđenja krimo-grupi.

U tom kontekstu ispitana je i Aleksandra Živković, bivša supruga Radoja Živkovića Žutog, inače rođaka vođe kavačog klana Radoja Zvicera. Inače, Belivukova grupa je bila ispostava kavčana u Srbiji.

Živkovićeva je vlasnica ozloglašene kuće u Surduku u kojoj je zapaljeno telo Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Ona je na suđenju objasnila da nema kontakt sa bivšim suprugom duže vreme i da je on imao ključ od vikendice, te da nema nikakva saznanja o događajima koji su se dešavali.

Podsetimo, klan Belivuk-Miljković sumnjiči se za seriju krivičnih dela među kojima su ubistva, otmice i pranje para. Nekoliko članova prihvatilo je sporazume sa tužilaštvom i u zamenu za blaže kazne, dobili su statuse okrivljenih-saradnika.