Foto: Europol

Akcija protiv kriminalne organizacije sastavljene od osoba sa albanskog govornog područja koji se dovode u vezu s prodajom droge i pranjem novca sprovedena je prošle nedelje u nekoliko evropskih zemalja, a uhapšen je jedan od braće Osmani - Baškim. Portal Nova.rs otkriva kako je funcionisala organizacija kojoj je Europol konačno stao na put, ali i šta je oduzeto.

Akcija je počela još davne 2018. godine u Belgiji, kada se došlo do prvih saznanja o postojanju kriminalne organizacije koju vode i čine Albanci a koja se bavi uvozom i distribucijom kokaina u Zapadnoj Evropi. Posle četiri godine, akcija koja je započeta pod imenom „Crni orao“, sprovedena je proteklih dana pod nazivom „Fantastični kazino“.

Pročitajte još:

Policijska akcija pod kišobranom Europola, uz asistenciju FBI i britanske NCA, sprovedena je u brojnim evropskim zemljama, uhapšeno je 45 osoba, zaplenjeno 13 automobila, ali ono što je policiju, čini se, više interesovalo od kokaina je način na koji je funkcionisala ova kriminalna organizacija, koja je više ličila na modernu korporaciju nego na tradicionalnu mafijašku orgaizaciju.

Policija se skocentrisala na zaplenu i oduzimanje kompjutera i mobilnih telefona, a u jednoj od 80 lokacija koje su pretreseno oduzeto je čak 26 USB memorija. Policija je oduzimala i svu dokumentaciju na koju je naišla.

Dok se o balkanskim kartelima, pre svega albanskim kriminalnim grupama, razmišlja kao o zatvorenim, tajnovitim, zadrtim pojedincima, sa pištoljem za pojasom i nožem u zubima, ovde su se policajci suočili sa ljudima u firmiranim odelima, laptopovima i sa kriptovanim mobilnim telefonima.

Upravo je i SKY aplikacija, toliko omiljena među balkanskim kriminalcima, navodno pružila dovoljno dokaznog materijala za policije širom Evrope da sprovedu koordinisanu akciju protiv moćne albanske mafije.

Ćazim Osmani Foto: E-Stock/Milos Rafailovic

Na njihovom čelu se navodno nalazi se i jedan od braće Osmani, a jedan od njih, Baškim, uhapšen je u Hrvatskoj. On ima hrvatsko državljanstvo, ali se već izjasnio da je spreman da bude izručen Španiji, po čijoj međunarodnoj poternici je i uhapšen, kako bi pred njihovim sudom dokazao nevinost.

Hrvatska policija je prilikom upada u vilu u Rovinju zaplenilia brojna dokumenta, ali i više od 80 umetničkih dela čija je vrednost procenjena na više od pet miiona evra. Zaplenjena su i dva pištolja, ali i kompjuteri, mobilni telefoni i dokumentacija.

Akcija je sprovedena u Španiji, u Palma de Majorci i Barseloni, gde je uhapšeno najviše ljudi, potom u Belgiji, Holandiji, Italiji, Nemačkoj, Hrvatskoj. To je važno jer je FBI mnogo verziraniji u pranju novca i kompjuterskim mahinacijama nego DEA, koja se bori protiv trgovine narkoticima. Cilj policije u ovoj akciji nije bilo samo suzbijanje krijumčarenja, nego i udar na perače novca, među kojma se našao upravo i Baškim Osmani iz Hrvatske.

Inače, u Italiji su saslušane dve osobe osobe, dok je oduzeto šest kompjutera i šest mobilnih telefona, ali te dve osobe nisu uhapšene.

Zasad nije poznato šta se nalazi na zaplenjenoj tehnici, a pretpostavlja se da će analizom iste nadležne službe doći do određenih tragova kako se prao novac stečen kriminalnim aktivnostima.

BONUS VIDEO: Hapšenje navodnih pripadnika škaljarskog klana u restoranu Durmitor

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram