Foto: Nova.rs, Privatna arhiva

Muškarac Miladin M. (34), pijani i drogirani vozač "audija", udario je na pešačkom prelazu dečaka (10) na Novom Beogradu i teško ga povredio, a potom je pobegao sa mesta nesreće. Osumnjičeni je ubrzo nakon nesreće uhapšen, a Vera Janković, osnivač Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju, ispričala je da je ova nesreća podsetila na dan kada je njenu Nikolinu udario drogirani vozač dok je prelazila ulicu.

Dečak (10) koji je povređen pre nekoliko dana u nesreći teško je povređen, a on je nakon lečenja u Urgentnom centru u Beogradu, prebačen na dečije odeljenje bolnice u Tirošovoj i još uvek je životno ugrožen. Povređeni dečak prelazio je ulicu na zeleno svetlo, kada je na njega naleteo bahati vozač, koji se prehodno zabio u drugi automobil. Bahati vozač je najpre pobegao, ali je ubrzo priveden, dok je dete i dalje u teškom stanju.

Pročitajte još:

Devojčica Nikolina Janković teško je povređena u saobraćajnoj nesreći koja se desila 7. decembra 2022. godine dok je prelazila ulicu na pešačkom prelazu u Kragujevcu, kada je na nju naleteo velikom brzinom drogirani V. K. Od siline udarca ona je odletela 33 metra od mesta kontakta, lekari su se borili za njen život, ali je ona preminula 1. januara u ponoć 2023. godine. Vozač je osuđen na osam godina zatvora.

Vera Janković, majka male Nikoline i osnivač Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju, ispričala je za portal Nova.rs da ovo sigurno nije prvi put da vozač, koji je udario dečaka, vozi u ovakvom stanju. Ona objašnjava da su kazne preblage i da ništa vozače ne sprečava da i dalje voze nasilnički i pod uticajem raznih opijata.

„Prilično sam besna svaki put kada pročitam takvu vest. Dete je udareno na pešačkom prelazu i nažalost sve je više takvih vesti, čini mi se na nedeljnom nivou. Kada sam čula za ovu vest, odmah mi se vratilo sve kroz šta smo mi prošli dok se Nikolina borila za život. Ne mogu da kažem da sam tužna, jer je to preslaba reč, znam kroz šta ta porodica trenuto prolazi i najviše na svetu bih volela da se to dete u potpunosti oporavi fizički i psihički posle ovakve nesreće“, priča Vera Janković.

Nikolina Janković Foto: Privatna arhiva

Govoreći o svom slučaju, ističe da je teško da čovek nastavi dalje sa životom.

„Kada se probudim svakog jutra, sednem i razmislim zašto ustajem. To je borba kroz koju prolaze roditelji svakog deteta koje je nastradalo dok je išlo na trening, na druženje, na rođendan ili bilo koju normalnu aktivnost. Na sudu nemate nikakva prava, sedite i ćutite, ne smete da progovorite dok neko pokušava da svali krivicu na vaše mrtvo dete. Prva stvar koju nas je pitao advokat koji je branio ubicu naše ćerke je zašto nismo dete naučili da prelazi ulicu. Da li možete da shvatite kako se čovek oseća u takvom momentu?“, priča kroz suze majka.

Ona je objasnila da je situacija takva da se od roditelja i dece prave krivci, dok bahati vozači pokušavaju da izigravaju žrtve.

„Nemamo pregled koliko se saobraćajnih nezgoda desi na pešačkim. A moramo znati upravo da bismo razumeli širinu problema i koliko je zapravo bahatih vozača“, kaže Vera za Nova.rs.

Nikolina Janković Foto: Privatna arhiva

Kako ističe, zbog blagih kazni od institucija stiže poruka do bahatih vozača da mogu da voze kako hoće, da ubijaju mladi i da neće biti adekvatno sankcionisani za to.

„Postoje vizije i strategije koje je razvila država, ali one ne daju rezultate. Prebacuje se odgovornost na decu, time se šalje pogrešna poruka. Očekujemo da deca do 14 godina, koja prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) nisu spremna da procene opasnost i brzinu kretanja, budu potpuno odgovorna. Ka njima idu sve edukacije, umesto da apeli i edukacije krenu ka punoletnim i osobama koje imaju vozačke dozvole“, objašnjava osnivač Udruženja stradale dece.

Nikolina Janković Foto: Privatna arhiva

Vera Janković takođe skreće pažnju da je neophodno i da se lokalne samouprave aktiviraju i da se postavlja veći broj nadozonih kamera koje će beležiti prekršaje, jer ta mera može da utiče na ponašanje vozača.

„Sve su češće akcije policije i te akcije se najavljuju i prenose preko medija i svakako imamo rekordan broj prekršaja i to u zonama škole, gde se nalaze naša deca. Najavite kontrolu i opet imate toliko pijanih budala i nasilničke vožnje i to tamo gde ima najviše dece. Nemamo izvesnost kazne, iako se desi krivično delo. Nadležni po zakonu ne smeju da im oduzmu dokumenta i po zakonu postoji pretpostavka nevinosti. Koja pretpostavka nevinosti ako ste udarili dete na pešačkom prelazu i to pijani?“, kaže majka.

Nikolina Janković Foto: Privatna arhiva

Ona ističe, ispred Udruženja, da je apsolutno sva odgovornost na pravosuđu, koje ne kažnjava adekvatno vozače i zbog toga je situacija sve gora i gora.

„Besna sam na pravosuđe, ali moram da kažem da sam besna i na društvo koje očekuje od porodice da uzme pravdu u svoje ruke, umesto da spreče takvo bahato ponašanje. Kao društvo treba da kažemo da su neophodne promene i da podignemo svi glas. Sutra to može da bude bilo čije dete, nebitno je ko ste, šta ste, čime se bavite, kada vam dete izađe na ulicu u opasnosti je i to je pitanje svih nas“, naglašava Vera.

Ističe da nije rešenje uzimati pravdu u svoje ruke. Navodi da u njihovom Udruženju ima više od 50 porodica i svako od njih je izgubio svoje dete.

Roditelji Vera i Bogoljub Janković Kragujevac Pravda za Nikolinu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Pavle Stanković je 2020. poginuo na pešačkom u Beogradu, ubica je već izašao na slobodu. Ernad Bakan je poginuo 2019. godine, 17 meseci je bila kazna za smrt dečka od 21 godine i njegov ubica je već na slobodi. Slučajevi naše Nikoline i Stefana Balića sa Karaburme su retki koji su dobili malo više kazne zbog medijskog praćenja i naše velike aktivnosti. Marija Zarić poginula na pešačkom, uskoro će baba od 84 godine biti na slobodi, a ubila je mladu osobu“, istakla je Vera.

Bonus video: Mesec dana od nesreće kod Kraljeva: Ministarstvo odbrane podiglo zid ćutanja o tragediji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare