Foto:EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Zamena tela dve pokojnice, koja se pre nekoliko dana dogodila u Nišu, samo je jedna u nizu bizarnosti koje su se prethodnih godina događale u Srbiji. Jednu ženu, greškom su kremirali 2015. godine, umesto imenjakinje, a bilo je i slučajeva da se na ssahrani pomešaju kovčezi i zamene žena od 60 i devojka od 20 godina, kao i da mladić iz Beograda, bude greškom sahranjen u Kruševcu.

Poslednji slučaj ovakve bizarnosti dogodio se kada je jedan Boranin došao da identifikuje suprugu kojaje preminula i preuzme njeno telo. Dva puta je potvrdio da je to ona, poljubio je i plakao. Međutim, telo koje je odneo nije bila njegova supruga, već E. I. (70) iz Niša. Boris I., sin preminule E. I., otkrio je da je telo njegove majke greškom otišlo u Bor, nakon što su mu to saopštili radinici JKP „Gorica“.

Ovaj slučaj podsetio je na jedan sličan, koji se dogodio u Splitu, zbog čega je Direktor Kliničkog- bolničkog centra u tom gradu, prof. dr Julije Meštrović podneo ostavku. Naime, sredinom maja otkriveno je da je 10. na 11. april došlo do zamene identiteta u KBC Split, gde su pristizali pacijenti iz različitih domova za stare. Dve starice, jedna 1939., druga 1931. godište, primljene su u slično vreme u bolnicu, i tu je došlo do zamene njihovog identiteta. Pošto su teško komunicirale sa osobljem, nisu bile u stanju da se jasno odazovu na svoje ime, a njihove dijagnoze su uredno vođenje – ali pod pogrešnim imenom.

Foto:Shutterstock

Jedna od njih, preminula je 16. aprila, i sahranjena je u prisustvu svog nećaka, zagrebačkog advokata. Zbog pandemije, pre sahrane kovčeg nije otvaran. Međutim, onda je sredinom maja otkriveno, kada su krenuli da drugu staricu vrate u dom za stare, da je reč o drugoj osobi, koju su identifikovali radnici doma.

Direktor KBC Split, kao moralni čin, odmah je podneo ostavku, i pokrenuo internu istragu, a posetio je i porodicu starice koja je zapravo preminula i lično im rekao šta se sve dogodilo.

Dr Julije Meštrović Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Vlasnik jednog pogrebnog preduzeća, koji je insistirao da ostane anoniman, ispričao je za portal Nova.rs da se zamena identiteta pokojnika dogodi  jednom, do dva puta godišnje te podseća na jedan slučaj iz 2017. godine, koji je dobio i sudski epilog.

„Jednu ženu su iz mrtvačnice u Valjevu prebacili greškom u Beograd, a jedan moj kolega otišao je čak do Valjeva i sprečio sahranu, jer je provalio o čemu se radi. Na kraju je porodica čak i tužila i dobila na sudu Valjevsku bolnicu“, objašnjava ovaj pogrebnik.

On tvrdi da je prethodnih godina bilo i prikrivanje grešaka od strane JKP „Pogrebne usluge“, ali da problema nije bilo samo u Beogradu, već i u drugim gradovima.

Foto:Shutterstock

To podseća na slučaj gde je 2014. godine mladić iz Beograda, greškom sahranjen u Kruševcu, ali i na slučaj gde su devojku od 20 godina, zamenili sa ženom od 60.

Novosti su 2015. godine pisale i o zameni tela dve Ljubice Popović,

Telo Ljubice Popović (80), greškom je kremirano 2015. godine, umesto njene imenjakinje koja je bila 10 godina starija. U kapelu su stigla tela dve žene koje su umrle istog dana, ali u različitim bolnicama. Kada je B. B. došao da identifikuje taštu i preuzme telo, u kovčegu je ugledao nepoznatu osobu. Posle više sati agonije, porodici je saopšteno da je telo pokojnice još u ponedeljak preuzeto i kremirano! Nakon sastanka sa ljudima iz JKP „Pogrebne usluge“ odlučili su da urnu stave u kovčeg i tako je sahrane.

JKP „Pogrebne usluge“ Beograd za pogrešku su okrivile jedno privatno pogrebno preduzeće i porodicu starije pokojnice, a rodbina je tvrdila da su je sigurno identifikovali svoju rođaku.

Vlasnik privatnog preduzeća odbijao je da je njegova firma kriva za ovu nesvakidašnju grešku, i rekao da niko sem rodbine ne može da izvrši identifikaciju, te da ako nema rodbine, to rade staratelj ili komšije.

„Pogrebnici na ovo nemaju pravo. Rodbina dolazi s nama, u knjigu upisuju svoje ime i prezime, broj lične karte, vrstu srodstva sa pokojnikom. Od mene traže samo naziv preduzeća i broj registarskih tablica. Nakon što pokojnika obuku, a rodbina ga identifikuje, kovčeg se zatvara i vozimo ga na kremaciju“, ispričao je ovaj vlasnik.

Foto:Shutterstock

Iz JKP „Pogrebne usluge“ tada su tvrdili da su članovi porodice starije Ljubice Popović uz prisustvo predstavnika napravili grešku prilikom identifikacije, te da je trenutak prepoznavanja tela bio ključan i doveo do nesagledivih posledica.

Zet starije Ljubice rekao je tada da je identifikovao pravu osobu, i da je to uradio sa ženinim bratom, te ne može naknadno da dokaže da je to zaista tako bilo, zbog čega nije želeo da tuži „Pogrebne usluge“,

Međutim, ćerka je tada najavljivala tužbu, jer su joj greškom „spalili“ majku.

Bizarnost je, nažalost, bila još veća, kada je samo petnaestak minuta pre nego što je po drugi put pokušao da sahrani taštu, B. B. primio vest o pogibiji Z. B. (79) i M. N. (46) u saobraćajnoj nesreći, dolazeći na sahranu Ljubice Popović.

Sudbina se poigrala sa porodicom nesrećne žene, te su umesto jedne, imali tri sahrane u tri dana, i jednu u pokušaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar