Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Četvorica čuvara i doktorka u zatvoru u Padinskoj skeli uhapšeni su danas u vezi sa smrću Stanimira Brajkovića (74) u tom zatvoru 4. februara ove godine, a reč je o slučaju koji je duboko uznemirio javnost u Srbiji. Brajković je u zatvoru završio jer nije imao novca da plati kaznu za bacanje petarde, a tamo je stravično mučen danima, da bi na kraju preminuo od teških povreda.

Stanimir Brajković preminuo je nakon višednevnog zlostavljanja od strane cimera u ćeliji, koje se dogodilo početkom februara ove godine. Nesrećni čovek u zatvoru je završio zbog kazne za remećenja javnog reda i mira jer je bacao petarde u novogodišnjoj noći.

Novčanu kaznu nije imao da plati, pa mu je ista zamenjena zatvorskom.

Petarda pala pored para sa bebom

Pomenuti događaj desio se u jednom beogradskom prigradskom naselju 31. decembra 2020. godine. Petarda je pala pored ljudi koji su šetali bebu i preplašila ih, a o svemu je ubrzo kontaktirana policija.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako je naš portal već pisao, Stanimir se u početku branio da je petardu bacio njegov unuk, ali je kasnije ipak priznao krivicu za prekršaj iz oblasti javnog reda i mira. Prvo je kažnjen sa 10.000 dinara, ali se MUP žalio na presudu i na novom suđenju Stanimiru je određena globa od 30.000 dinara. Na kraju je Stanimir završio u zatvoru i to u Padinskoj skeli, zajedno sa drugim prekršajcima, jer nije platio kaznu.

Pročitajte još:

U zatvoru je ovaj penzioner doživeo stravično mučenje usled kojeg je preminuo. Obdukcijom je ustanovljeno da je preminuo od posledica unutrašnjih povreda i krvarenja, koje je zadobio od višednevnog mučenja i seksualnog zlostavljanja.

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, Stanimir je umro 4. februara, a za njegovo ubistvo osumnjičeni su Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21), a reč je o cimerima nesrećnog čoveka. Ono što je posebno uznemirilo javnost jeste činjenica da je Stanimir više dana stravično mučen, zbog čega je čak i pregledan u zatvoru, međutim, niko od nadležnih nije ništa učinio po tom pitanju – komandiri nisu videli batine, lekar povrede.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Štaviše, ćutali su punih mesec dana, sve dok slučaj smrti Stanimira nije osvanuo u medijima.

Pre toga, niko od nadležnih se nije oglasio o ubistvu zatvorenika u zatvoru, o čemu su bili dužni da obavesti javnost.

Osuđivani zbog saobraćajnih prekršaja

Inače, kako su mediji ranije otkrili, dvojica osumnjičenih za zločin u zatvoru osuđeni su na kazne zatvora zbog saobraćajnih prekršaja, a jedan od njih je imao i prekršaj zbog lične karte koju nije imao prilikom legitimacije.

Osumnjičeni Srećko S. je zbog saobraćajnih prekršaja završio iza rešetaka na 370 dana, dok je Dalibor P. zbog istih prekršaja i lične karte morao da robija 175 dana. Treći osumnjičeni Saša S. u zatvoru je završio zbog toga što nije imao kartu za prevoz, pa je zbog toga otišao u zatvor na 10 dana.

Foto:Facebook/privatna arhiva

Pokušao da prijavi nasilje

Kako je portal Nova.rs ranije pisao, nesrećni čovek je nasilje pokušavao da prijavi nasilje. Ipak, monstrumi su primenjivali krajnje brutalne metode kako bi ga ućutkali.

On je usled višednevnog zlostavljanja izgubio veću količinu krvi, imao je zdravstvenih problema sa disanjem i cirkulacijom, kao i obostrane prelome rebara i grudne kosti.

Pročitajte još:

Stanimir je u zatvoru čak i pregledan, ali na konstataciju povreda nije rekao odakle mu iste, jer se plašio za svoj život.

Sem protiv trojice nasilnika, istraga se vodi i protiv zaposlenih u Padinskoj skeli.

Zbog ovog slučaja, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija suspendovala je i udaljila sa posla bivšeg upravnika Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj Skeli) Vladimira Bukvića i još 10 zaposlenih zbog propusta koji su otkriveni unutrašnjom kontrolom povodom smrti prekršajno kažnjenog Stanimira Brajkovića.

VIDEO: U izveštaju ni reči o zlostavljanju penzionera u zatvoru: Kako nadležnima ništa nije privuklo pažnju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare