Foto: Privatna arhiva

"Mog sina i njegovog najboljeg druga usmrtio je pijani vozač dok je preticao brzinom od 176 kilometara na čas. Te večeri izmereno mu je 1,9 promila alkohola u krvi. Nakon teške nesreće, moj sin je živeo još sat vremena, dok je njegov najbolji drug nastradao na licu mesta i u udesu ostao bez obe noge!"

Ovim rečima za „Blic“ započinje svoju ispovest Tanja Dubajić, majka tragično nastradalog Stefana Dubajića (21) iz Apatina koji je 10. jula 2022. godine poginuo dok je bio suvozač na motoru kojim je upravljao njegov prijatelj Marko Odobašić (25), kada je na njih kolima naleteo Mirko Dragićević (28). Ubica je porodicama poslao pismo iz zatvora.

„Moj Stefan je nastradao zajedno sa najboljim drugom na putu ka kući. Vraćali su se iz Apatina ka Somboru. Poslednji poziv sa sinom bio je u 01:43 časova i tada mi je rekao: „Mama, stižem kući oko tri sata“. Ujutro sam ustala i videla da ga nema u krevetu, nisam mogla ni da pomislim da se nešto dogodilo“, navodi neutešna majka koja zatim objašnjava kako je došlo do stravične saobraćajne nesreće na magistralnom putu Apatin-Sombor.

Stefanov drug ostao bez obe noge

Kako objašnjava neutešna majka, kobne večeri Stefan i Marko nisu pili alkohol, za razliku od vozača koji ih je udario, a koji je te noći imao 1,9 promila alkohola u krvi.

„Na deonici ograničenoj na 50 kilometara na sat, Mirko Dragićević je jurio brzinom od 176 kilometara na sat, što je dovelo do čeonog sudara. Marko je nastradao na licu mesta, a u udesu je pretrpeo teške povrede i ostao je bez obe noge. Stefan je bio sav izlomljen i od sudara rasporen do pupka. Preminuo je u somborskoj bolnici nakon sat vremena“, navodi neutešna majka.

Kako kaže, od jačine udarca automobil kojim je upravljao Mirko Dragićević ostao je bez motora.

„Ubica mog sina nije pružio pomoć našoj deci, izašao je iz automobila u teškom stanju alkoholisanosti i samo pitao: „Da li su živi?“. Želela bih da se zahvalim taksisti koji je zaustavio automobil i prišao našoj deci, nakon čega je pozvao Hitnu pomoć i policiju. Ja sam mu beskrajno zahvalna“, objašnjava sagovornica.

Za smrt dva mladića kazna od šest i po godina zatvora

Tanja naglašava da je nezadovoljna suđenjem koje se odvijalo u Višem sudu u Somboru, kao i porodica drugog mladića.

„Protiv vozača 6. decembra 2022. podignuta je optužnica, dok je 19. marta ove godine došlo do sporazumne nagodbe nadležnog tužilaštva i osumnjičenog koji je priznao krivično delo i dobio šest i po godina zatvora. Okrivljeni Mirko Dragićević je bio u istražnom zatvoru u Somboru gde je proveo osam meseci, da bi po izricanju presude bio prebačen u zatvor u Sremsku Mitrovicu“, priča neutešna majka.

Pismo iz zatvora

Sagovornica navodi da se osećala užasno i duboko povređeno kada joj je na kućnu adresu stiglo pismo od Mirka Dragićevića koji je usmrtio njenog sina. Sadržaj pisma prenosimo u celosti:

Služba za obezbeđenje Kazneno popravni zavod Pančevo Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE/ Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

„Nisam znao na koji način i kako, ni kad je pravo vreme, pa sam odlučio da vam napišem. Znam da moje izvini vama ne znači ništa i da mi nećete oprostiti šta se dogodilo. Da sam znao šta će se dogoditi ne bih ustao, probudio se taj dan. Svi će zaboraviti na to, samo vi i ja ćemo živeti sa tim, ali želeo sam da znate da živim sa tim svaki dan, i noć pred spavanje i da mi je mnogo žao. Primite moje iskreno saučešće“, napisao je Mirko Dragićević u pismu koje je prosledio Tanji, ali i roditeljima Marka Odobašića.

Tanja navodi da je pismo sramno, te da je to uradio na nagovor advokata kako bi mu smanjili kaznu.

„Beskrajno je teško!“

Sagovornica sa knedlom u grlu i suzama u očima kaže da nikada neće zaboraviti svog sina, koji je nastradao ni kriv ni dužan.

„Bio je plemenit i talentovan za pisanje pesama, sa mnogo planova za budućnost koji su nasilno prekinuti. Beskrajno je teško. Utehu nalazim u Udruženju roditelja stradale dece u saobraćaju, s nadom da ćemo uspeti da promenimo zakon i učinimo kazne strožim, kako se nikada više ne bi dogodilo nešto slično“, zaključuje Tanja.

Bonus video: Prvi snimci stravičnog požara na Novom Beogradu: Na mestu kafića ostalo zgarište, izgoreli i stanovi u zgradi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare